V Brně rozšiřují výstavu Space Mission

55 let od dobytí Měsíce. Co jste o historickém kroku lidstva možná nevěděli, kdy se na Měsíc člověk vrátí, a jak vypadala loď Apollo 11 nebo jídlo astronautů? Zažijte to na výstavě Space Mission v Brně.

 

V červenci 1969 se svět navždy proměnil. Člověk dokázal nemožné a prošel se po Měsíci. Věděli jste, že:

… prvním předmětem, který astronauti vlastnoručně umístili na lunární povrch – ještě před tím, než udělali legendární „malý krok pro člověka“ – byl pytel s odpadky?

… Neil Armstrong vůbec neměl být přijatý mezi astronauty, protože jeho přihláška dorazila do Houstonu až týden po oficiální uzávěrce? Vzhledem k jeho kvalitám ale výběrová komise tento formální nedostatek velkoryse přehlédla.

… lunární výsadkový modul musel být co nejlehčí, a jeho stěny proto tvořil tenký hliníkový plech silný 0,3 mm? Pro srovnání: nápojová plechovka má sílu stěny 0,2 mm.

… posádka Apolla 11 získala speciální hvězdu na hollywoodském chodníku slávy v kategorii „Televize“, a to za vysílání z Měsíce?

 

Riskovali vlastní životy

Existovalo mnoho kritických bodů, kdy nebylo „cesty zpět“, nebyla možnost napravit chybu, nebyl žádný „plán B“. V sázce byl přitom jednak život Neila Armstronga a Buzze Aldrina, kteří měli pouze jediný pokus na zažehnutí motoru lunárního modulu, aby odstartovali zpět z povrchu Měsíce, tak přežití jejich kolegy Michaela Collinse, který na Armstronga s Aldrinem „čekal“ ve velitelském modulu na oběžné dráze Měsíce.

 

Vyjádřeno číselně – posádka legendárního Apolla 11 měla jen padesátiprocentní šanci, že se jim mise přistání na Měsíci podaří. A šance, že se z mise nevrátí vůbec, byla jedna ku šesti!

„Zkuste si to představit: hodíte si kostkou, padne šestka – a už nikdy nepřijdete domů,“ říká Tomáš Přibyl, kurátor Technického muzea v Brně, a dodává: „Astronauti museli počítat i s možností – jak eufemisticky říkali – cesty na poštovní známku. Americké zákony totiž nedovolují zobrazovat žijící osoby.“

 

Oslavte výročí 55 let od dobytí Měsíce na světové výstavě kosmonautiky Space Mission

Výstava Space Mission obsahuje řadu originálních exponátů, které se přímo vrátily z amerických misí Apollo: trysku rakety Saturn IV vytaženou ze dna oceánu, fotoaparáty a kazety s filmy, dokumentární kameru, kterou se astronauti na Měsíci natáčeli, nebo jejich skafandry.

Navíc si návštěvníci detailně prohlédnou kosmickou loď Apollo 11 (originál velitelský modul Apolla 11 byste našli v Národním leteckém a kosmickém muzeu (National Air and Space Museum) ve Washingtonu, 2007), Lunar rover (jejich repliky jsou rozesety po světě, má je například i Johnson Space Center v Houstonu a Kennedy Space Center v Cape Canaveral, ze kterého vám protišedi přineslo reportáž) a startovací trysku návratového modulu a také obrovský model rakety Saturn IV.

Už 11.6. bude světová výstava Space Mission rozšířena

V rámci oslav se na výstavě Space Mission připravují komentované prohlídky a přednášky Tomáše Přibyla o návratu člověka na Měsíc. Navíc pořadatelé výstavy přidávají novou sekci: České nápady ve vesmíru. Právě tam bude prezentován senzační vynález českých studentů – přístroj umožňující restartování „neposlušných“ družic na oběžné dráze z povrchu Země. Tímto vynálezem LASAR tým českých středoškoláků ohromil americký Houston a odvezl si hned dvě ze tří ocenění Conrad Challenge.

 

3 akce za 1 cenu

Vstupenka na Space Mission platí i na dětskou Planetu zábavy a od 1.6. také na open air pouť před pavilonem C.

Planeta zábavy, Space Mission i open air pouť jsou otevřeny za jednotnou cenu již od 190 Kč.

 

Více na www.spacemission.cz  a www.planetazabavy.cz

Comments

comments

Vyhledat