30 dní se Životem v éteru: Hithit

7.8.2023 vyšla knížka #zivotveteru. V období do 7.8.2024 na vás čeká série tematických příspěvků: ukázky, fotky, audio… představíme vám i spolupracovníky, kteří se podíleli na jejím vzniku. Chystají se i výroční soutěže o ceny!

Jak šel Hithit

Vydat knihu něco stojí, a když si vymyslíte opravdu hezkou grafickou úpravu, kvalitní papír a vůbec profi zpracování, stojí docela hodně. „Pokus získat grant nevyšel – projekt byl označen za „méně zdařilý,“ no pěkně děkuju,“ říká autorka. „Ale moc mě to nemrzelo, mně se do grantů obecně nikdy nechtělo a tohle bylo pod nátlakem přátel, takže když mě odmítli, cítila jsem spíš úlevu.“

Financovat vše kapitalistickým způsobem předobjednávek, kdy člověk peníze na svůj projekt získá od těch, kdo ho chtějí cíleně podpořit a objednají si buď hotový produkt, nebo nějaké odměny navíc, se jevilo jako příznivější. Nakonec se ukázalo, že zájem bude opravdu velký. Díky tomu, že si lidé nejen chtěli nakoupit knihy, ale měli zájem i o merch, exkurze do rádia, playlisty na míru a další věci, se nakonec na platformě Hithit vybralo 702 tisíc korun místo požadovaných 390. „Největší hit byly ručně pletené ponožky. Tušila jsem to, a tak jsem před spuštěním kampaně štrikovala, abych měla co nabídnout, a stejně to nestačilo,“ říká autorka. „Přitom mě od nich odborníci na crowdfunding zrazovali, že prý nejsou dost s příběhem a navíc jsou drahé,“ dodává.

Průběhu kampaně pomohlo sdílení na sociálních sítích a šeptanda. „Květen a červen jsou docela vytížené měsíce, ale naši fanoušci asi sezóny moc neřeší,“ myslí si autorka.

Díky vybraným penězům se mohla celá věc udělat nákladněji a luxusněji. „Prvním krokem byla materiálová změna u obálky. Pak se přidalo několik desítek stran. Musely se navýšit odměny za grafické práce. A když už se ukazovalo, že i na to prostředky stačí, začala jsem řešit i audioknihu. O ni ve finále nebyl moc velký zájem a kdybych ji financovala z úspor, jsem v mínusu několik desítek tisíc, naštěstí to ty ponožky a plakáty pokryly,“ směje se autorka. „Rezerva se hodila během dalších fází. Poštovné bylo nakonec dražší, než jsem čekala, provize a daně byly dost vysoké, a jako nákladná se ukázala i taška: už chápu, proč skoro nikdo nemá tašky potištěné z obou stran – výroba oboustranných stojí prakticky dvojnásobek toho, co stojí ty obyčejné,“ dodává. „Ale ty naše jsou hezčí!“


 

A co vy?

Máte rádi rádio? Případné zážitky, poznámky, reakce, příběhy, obrázky a vzpomínky ke sdílení nejen na téma Radio 1 směle posílejte na komankova@gmail.com.

O knize

Život v éteru je kniha o Radiu 1 a začátcích soukromého rozhlasového vysílání v Čechách. Vyšla v srpnu 2023 jako první kniha vydaná protišedi. Má 352 stran, přes 500 fotografií a v současnosti je v prodeji druhý dotisk.

Kam pro ni

I nyní je v běžné síti knihkupectví a eshopů, k dispozici je také audiokniha.

 

 

Comments

comments

Vyhledat