Venerologická poradna: záhada s bičenkou

Foto Donald Giannatti via unsplash.com
Foto Donald Giannatti via unsplash.com

Venerolog MUDr. Procházka odpovídá na další dotazy našich čtenářů v naší anonymní venerologické poradně.

Další díly naší venerologické poradny najdete zde.

Otázka:

Dobrý den, v květnu jsem měla 4 dny po pohlavním styku s manželem obtíže. Sex jsme měli cca po 3měsících.
Nejprve jsem měla potíže při čůrání pálení a bolest. Od sveho praktického lékaře jsem dostala biseptol 2tbl/12h. Po 3 dnech užívání biseptolu se objevilo silné pálení, svědění a bolest při doteku vaginy. Výtok jsem měla v malém množství bílo žlutý spíš krémový úplně bez zápachu.

Měla jsem podezření, že mě manžel něčím nakazil, protože já jsem mu věrná už 20let a nikdy jsem takové potíže neměla a nedávno jsme řešili podezření jeho nevěry důvod absence sexu se mnou.

Tak jsem navštívila gynekologii. Paní doktorka mi neudělala žádné stěry pouze mě prohlídla a udělala chviličku sono.

Přímo jsem se jí zeptala jestli jde o nejakou pohlavní nemoc, že podezřívám manžela z nevěry a paní doktorka řekla , že ne to nebude to, že to bude tím ,že jsme měli sex po dlouhé době a že se mi narušilo pH v pochvě. Poslala mi léky na mobil, takže jsem nevěděla o jaké léky jde. Nakonec mi předepsala vaginální tablety Klion D. v přívalovém letáku jsem se dočetla, že je to na léčbu bičenky poševní. Na netu jsem četla, že trichomoniaza se přenáší výhradně pohlavním stykem a je to pohlavně přenosná infekce.

Doma nastalo peklo hádky, protože já jsem sex neměla s nikým jiným jen s manželem a manžel tvrdí ,že mi byl i je věrný. Dnes (02.08.) jsem byla na gynekologii, protože mám píchání a pálení v pravém prsu taky pálení v podbřišku a bílý výtok bez zápachu bez bolesti, bez pálení, bez svědění pochvy. Léta uzivam HAK.

Nemám žádné potíže s močením. Ptala se mě na koupání v bazénu nebo jezeře tam jsem nebyla taky se nekoupu ve vaně. Do sprchy chodím denně 1-2x. Pani doktorka řekla, že teď tento výtok mám z častého mytí.

Předepsala mi léky Entizol 250mg a Naxyl 10mg. Doma jsem četla letáček a znovu se v něm píše ,že Entizol je na léčbu trichomoniazy a vaginálních infekcí. Už jsem zoufalá paní doktorce jsem se nedovolala, aby mi to vysvětlila proč mi ty léky napsala.

Má otázka zní když jsem neměla posledních 20 let sex s jiným mužem než s manželem kde jsem mohla přijít k bičence poševní? Nebo jsem ani tu nemoc neměla když nebyla tato nemoc potvrzená žádným testem pouze bylo vyšetření okem.

Dočetla jsem se, že při trichomoniaze je výtok s rybím zápachem a zpěněný ja tyto příznaky vůbec neměla jsem z toho zmatená.

Mohla mi paní doktorka určit špatnou diagnózu?

NEBO JE JEDINÁ MOŽNOST MANŽELOVA NEVĚRA?

Pokud jsem měla trichomoniazi jak jsem mohla k tomu přijít? Ručník mám pouze svůj nikdy používám jiné ručníky.
Prosím o odpověď je to pro mě moc důležité. Děkuji za přečtení a za odpověď přeji hezký zbytek dne.

Odpověď:

Dobrý den mladá paní,

bičenka poševní, která způsobuje onemocní,které se jmenuje trichmoniasis, se nemusí vždy přenést pohlavním stykem, ale opravdu se může dostat do pochvy při koupání ve znečištěném bazénu. Mohlo se tak stát před již delší dobou a akutně se projevit při oslabení imunity, třeba vlivem nachlazení. Přenos pohlavním stykem na manžela je ale možný, takže určitě nemějte spolu sex, dokud nebudete vyléčena. Využívejte ordinovanou léčbu a pošlete manžela na vyšetření na venerologii, aby se nechal vyšetřit na tuto diagnozu také. Příznaky mohou byt diskrétní i bez rybího zápachu

S pozdravem a přáním všeho dobrého ,

MUDr. Přemysl Procházka

 


MUDr. Přemysl Procházka odpovídá na vaše dotazy průběžně. Pokud máte také otázku, zašlete ji na: protisedi@protisedi.cz – vždy s předmětem PORADNA VENEROLOGIE. 

Neuvádějte žádné osobní údaje(!), nejlepší je anonymní e-mail.

 

 

Comments

comments

Vyhledat