Konec prázdnin se blíží, TrutnOFF začíná

Foto Honza Koráb
Foto Honza Koráb

Nejvyšší čas oprášit polozapomenutá slovíčka z „indiánštiny“ jako jsou „tam-tam“, „pow-wow“ a další, občerstvit si význam kouřových signálů a přibalit do batohu pár „mokasínů“, triček a mikin, protože pod horami to v srpnu fouká víc, než lidé z horkem úpících dolin a velkoměst tuší. Blíží se totiž konec prázdnin a tedy i jeho tradiční předzvěst, „květinový“ festival TrutnOFF s kopretinou ve svém logu. 

Přehlídka s již čtyřicetiletou tradicí, která začala prvním nesmělým pokusem o pořádání nezávislého festivalu už v „orwellovském“ roce 1984, se po několikaleté pauze a dočasné odbočce do Brna již podruhé odehraje opět na tradičním místě Na Bojišti v Trutnově od 22. do 25. srpna. Hvězdou úvodního večera budou Irové z Los Angeles – Flogging Molly.

Ze zahraničních kapel se na pódiu dále vystřídají třeba letití britští punkeři UK Subs, metalová kapela Walls of Jericho, Ndox Electrique ze Senegalu, ukrajinská folk-rocková skupina Go_A anebo coby největší lákadlo ročníku skotští The Jesus and Mary Chain.

Celkem se na festivalových scénách představí na šest desítek kapel a muzikantů včetně těch pro zdejší areál nejtradičnějších, jako jsou Monkey Business, Ondřej Havelka a jeho Melody Makers, pochopitelně nebude chybět třeba ani David Koller anebo oblíbený sprosťák Záviš.

Festivalovým areálem bude pochopitelně povlávat také vychrtlá vlasatá postava jeho zakladatele Martina „Geronimo“ Věcheta. „Vrátili jsme se do domácích lovišť, odkud festival vzešel,“ pochvaluje si návrat pod Krkonoše nezadržitelný trutnovský Indián. Jak říká, kdyby šlo jenom o koncerty, asi by se na to po těch letech už vykašlal. „Dnes mě na něm baví především ty věci okolo, které se celým pow-wow táhnou jako zlatá nit,“ vysvětlil.

Tedy různé debaty, výstavy, program pro děti nebo tamější tradiční bohoslužby. „Prostě šamanská a nečekaná setkání, kdy se najednou objeví to, co se vůbec neočekává. Všechny ty různé blbosti a kraviny,“ pochvaluje si Věchet. Kdo tohohle chlapíka, který za pár měsíců oslaví 60. narozeniny někdy sledoval, jak s nefalšovanou dětskou radostí poskakuje po pódiu kolem kapel nebo zuřivě mává foťákem pod scénou při vystoupení největších hvězd, ten tomu dobře rozumí. Málokdo si umí plnit sny tak důkladně, jako právě tenhle horal.

Baví ho ostatně také provokování zavedených jistot, letos kupříkladu pozváním hodně mainstreamového Tomáše Kluse. „Samozřejmě že to vzbudí vlnu diskusí, jestli Tomáš na TrutnOFF patří, jako tomu bylo již několikrát v minulosti, když jsme pozvali třeba Kryštof. Ale i o tom naše setkání je,“ těší se na festivalový víkend jeho „otec zakladatel“, jehož ovšem v pořádání přehlídky zvolna začínají nahrazovat následovníci.

Konkrétně jeho dcera Marta, která na trutnovském Bojišti doslova vyrůstala. „Dokud člověk vidí ty nadšené tváře a vnímá tu atmosféru, kterou tam právě lidi tvoří, má chuť to dělat dál a vše dává smysl,“ říká „Indiánka“ Marta. Otázkou podle ní je, jak dlouho to zrovna zde na tradičním místě půjde, zda to bude možné zase v příštím roce. „Přímo v areálu má proběhnout demolice motorestu a ‚skleníku‘, ve kterém máme úschovnu, a začít zástavba přilehlých luk na stanování,“ posteskla si Indiánka. „Náhradní varianty sice jsou v řešení, ale zatím nevíme, zda budou dostačující,“ dodala.

 

Comments

comments

Vyhledat