Veletrh LITR zahájí v pátek v Olomouci knižní piknik

Desátý ročník knižního veletrhu LITR, zaměřeného na autorské a umělecké publikace, se uskuteční o víkendu 20.–22. září 2024 na Výstavišti Flora Olomouc v Pavilonu G a přilehlých sbírkových sklenících. Veletrh, který letos slaví své jubileum, přivítá přes čtyři desítky malých nakladatelství, vydavatelství a tvůrců a tvůrkyň z oblasti ilustrace, grafického designu a výtvarného umění. Samotný veletrh proběhne v sobotu od 11:00 do 20:00 a v neděli od 11:00 do 17:00. Doprovodný program začne už v pátek slavnostním zahájením LITRu v palmovém skleníku Výstaviště Flora Olomouc. Na návštěvníky čeká víkend plný tvůrčích workshopů, autorských čtení, výstav a hudebních vystoupení. Letošním tématem veletrhu je „Piknik“, symbolizující společné setkání, sdílení a budování komunity. Návštěvníci se mohou těšit na pestrou nabídku knih z malých nakladatelství a neformální atmosféru.

Piknik ve sklenících

Část programu se bude letos konat v unikátních prostorách sbírkových botanických skleníků, které sídlí hned vedle Pavilonu G, místa konání veletrhu. Kromě pátečního zahájení se v palmovém skleníku bude v sobotu odehrávat autorské čtení z nejnovější knihy Marka Torčíka Rozložíš paměť, ve spolupráci s projektem Děti, čtete?! bude číst v palmovém skleníku Jiří Dvořák ze své knihy oceněné Magnesií Literou Myko. Kompletní zpravodaj ze světa hub. V sobotu v podvečer se uprostřed palem uskuteční akustický koncert hudebníka Tomáše Niesnera. Návštěvníci mohou v otevírací době zavítat také na prohlídky dalších skleníků, v tom subtropickém si kromě citrusových rostlin mohou po celý víkend prohlédnout také výstavu ilustrátorky Juliány Chomové Wisdom Tooth. Klenoty československé animace pak zprostředkuje nostalgický piknik projektu AniPromítačka, který se zaměřuje na projekce v neobvyklých prostorách. 

Tvůrčí dílny pro všechny generace

Víkendové dny budou patřit maratonu tvůrčích dílen, zaměřených především na rodiny s dětmi. V průběhu trvání veletrhu si na stánku graficke-papiry.cz mohou návštěvníci vyrobit nýtované loutky z postaviček z vizuálu k letošnímu roku, jejichž autorkou je ilustrátorka Barbora Satranská. Sobotní dopoledne ovládne program kreativní uskupení Mikro Teatro s divadelním představením pro nejmenší Gloria a tvořivou dílnou Rozžij knihu, které se mohou účastnit děti už od jednoho roku za doprovodu rodičů. V odpoledních hodinách pak LITR bude hostit olomouckého rodáka známého jako Nikkarin, se kterým proběhne komiksová dílna k jeho knihám Hubert & Hugo 1–3. Neděle pak bude patřit piknikovému workshopu s ilustrátorkou Veronikou Zacharovou a workshopu koláže s Barborou Satranskou. Veletrh pak zakončí knihvazačská dílna s graficke-papiry.cz, kde si návštěvníci mohou vyrobit leporelo.

Veletrh LITR 2023

Výstavy a rezidentky 

LITR prezentuje to nejlepší z nejkrásnějších českých knih, které v poslední době vznikly. V průběhu veletrhu si tak návštěvníci kromě krásných výtvorů všech nakladatelů budou moci prohlédnout i výstavy vítězných knih ze soutěže Nejkrásnější české knihy, Ceny Muriel a Zlatá stuha nebo animované upoutávky na nominované knihy Magnesia Litera. V letošním roce do výstavního výběru přibyl také výběr knih studentů a studentek ateliéru grafického designu VOŠ Scholastika. Bohatý výstavní program letos obsáhne 12 výstav připravených pro místní galerie v centru města i v prostoru výstaviště Flora. Vedle každoročních přehlídek toho nejlepšího z posledních let (Ceny Muriel, Nejkrásnější české knihy, Magnesia Litera, Scholastika Booktique) realizují tři samostatné výstavy letošní rezidentky Kateřina Morgenstein (Vitrína Deniska), Anna Vohralíková (Galerie Véčko) a Juliána Chomová (Subtropický skleník). Pro Galerii PAF připraví umělec Jan Šrámek výstavu zabývající se dnes již neexistující budovou olomouckého Prioru, slovenská ilustrátorka Lívia Suchá pak pro Galerii XY představí své výjevy z každodenního života. Spodní patro obsadí imerzivní výstava Tomáše Jirsy z olomouckého kolektivu Hlubina, zabývajícího se především alternativní hudbou, který se letos opět postaral o hudební dramaturgii veletrhu.  

Hudební Hlubina a Napeča Koláča

LITR již potřetí pořádá hudební program ve spolupráci s lokálním uskupením Hlubina. V letošním roce uvede sérii koncertů v pátek na nádvoří Konviktu a v sobotu v sídle Hlubiny SF MINI. Výjimečný zážitek bude představovat akustický koncert předního českého kytaristy Tomáše Niesnera, který se odehraje v sobotu odpoledne v palmovém skleníku. Vybraní účinkující a nakladatelé letošního LITRu představí své aktivity v rámci tradičně netradiční humorné prezentace Napeča Koláča, hanácké variace na světoznámý formát Pecha Kucha Night. Prezentovat bude mj. známý komiksový autor a olomoucký rodák Nikkarin, vzdělávací projekt Filmouka, svá portfolia dále uvedou letošní rezidentky či risografické studio Moribundus.  

V sobotu dopoledne vystoupí uskupení Mikro Teatro s divadelním představením pro nejmenší

Vyjádření pořadatelů k povodním

„Rádi bychom vyjádřili solidaritu všem, které zasáhla povodeň. S velkou obavou sledujeme situaci v zasažených oblastech a cítíme vděk, že se o víkendu, pokud se situace nijak zásadně nezhorší, budeme moci společně setkat na 10. ročníku LITRu. Rozhodli jsme se darovat 30 % z celkového vstupného na pomoc sbírce SOS Povodně organizace Člověk v tísni, která se zásadně podílí na pomoci lidem v zasažených oblastech.“

 

10 LITR – Knižní veletrh autorských a uměleckých publikací

20.–22. 9. 2024

Olomouc

VELETRH

21.–22. 9. 2024

Pavilon G, Výstaviště Flora Olomouc

sobota 21. 9. – 11:00–20:00

neděle 22. 9. – 10:00–17:00

DOPROVODNÝ PROGRAM

20.–22. 9. 2024

http://litrolomouc.cz/program-2024/

Comments

comments

Vyhledat