Sia a ostré menu! Skvělé gastro zážitky (ještě je stihnete)

foto Sia
foto Sia

Ještě to stíháte: Speciální menu asijské restaurace Sia věnované pálivým papričkám se podává do 29. září, a podle nás to je super věc.

Zašli jsme ochutnat řadu nám známých i neznámýhc papriček v často překvapujících podobách, třeba v dezertech,  a zkombinovali to s malými porcemi klasických jídel, která Sia nabízí stále. Vřele doporučujeme – a nebojte se, že by ostré pokrmy byly příliš pálivé, kuchaři volí chytrou variantu spíše mírně pikantní úpravy a na stůl dostanete několik druhů papriček, kterými si můžete pokrmy doplnit, pokud to máte rádi ostré.

Naše tipy a poznatky:

Jalapeño — chilli krab

(v krunýři je menší množství masa z hnědého kraba, krabí omáčka, zelenina a další dobroty plus Jalapeño papričky)

Delikatesa spojující jemnost a hloubku s lehkou pikantností. Čerstvost zeleniny se ostará o skvělou kombinaci textur, takže zažijete křupavost zeleniny i krémovost omáčky.

Trinidad Scorpion Moruga — Pla Rad Prig

(smažená pražma s tamarindovou omáčkou a Trinidad Scorpion Moruga)

Krustička masité ryby s delikátním bílým masem plus nakyslý tamarind jsou výtečná kombinace. K jídlu dostanete i malý salátek z okry.

Naga Bhut Jolokia — jehněčí kolínko

(vindaloo kari, paratha a mango chutney s Naga Bhut Jolokia chilli)

Nadchla nás silná vindaloo omáčka i skvělý indický chléb. Mangové čatní bychom mohli jíst k čemukoli!

7 Pot Brain Strain

(palačinky z kokosového mléka, jack fruit, kešu, jogurtová zmrzlina s limetou a sirup se 7 Pot Brain Strain chilli)

Zmrzlina a palačinky jinak. Doporučili nám k tomu mangové lassí a pokud tenhle nápoj znáte v jeho běžné verzi, tahle skvělá verze vás dostane. Kysaný mléčný nápoj s mangovým pyré je výborný i jako doprovod dalších jídel, samozřejmě.

A z nepálivého menu:

Momo

(nepálské knedlíčky s kuřecím masem a tomatovým achar)

Chutné a jemné, určitě se hodí i pro děti.

Premium Crystal Dumplings

(napařované knedlíčky plněné svatojakubskými mušlemi a krevetami)

Toto jídlo ze stálého menu se podává s krevetovým olejem s čili a pálivost si tak určíte sami. Vynikající luxusní dobrota.

Tapiokové perličky

(kokosové mléko, mango a granátové jablko)

Cutný a velmi jemný dezert. Tapiokové perličky jsou zábavné a s mangem jkvěle ladí.

 

A z minulé návštěvy dodnes vzpomínáme na: 

Tuna tataki

(ponzu omáčka, jalapeno paprička a salát z mořských řas)

Tuňák vevnitř syrový a zvenčí lehce tepelně upravený – takže šťavnatý a experně doplněný zeleninou a řasami.

 

Resumé

Ani tentokrát nás Sia nezklamala a s ostrými pochoutkami navíc to u nás vyhrála.

 

Sia Restaurant

Šporkovský palác, V Celnici 1034/6, 110 00 Nové Město

otevřeno:

po-pá 11:30-24

so 12-24

ne 12-23

 

 

Comments

comments

Vyhledat