Restaurace Sia láká na čtyři druhy ramenu

Foto Sia
Foto Sia

 

 

Kuchařský tým restaurace Sia bude pod vedením šéfkuchaře Jiřího Štifta servírovat v termínu 20. až 27. března čtyři druhy asijské pochoutky ramen. Základem budou rozdílné vývary doplněné o netradiční suroviny s rukopisem celé restaurace. Kdo na konci března ochutná všechny čtyři rameny, získá titul Ramen Master.

 

Ramen je jeden z nejoblíbenějších a nejrozšířenějších asijských pokrmů, je to silný vývar s nepostradatelnými nudlemi. Vedle tradičního vývaru z vepřového masa může být ramen také z hovězího, z drůbeže, z ryb a mořských plodů nebo dokonce vegetariánský. „Nechceme se s nikým dohadovat, jak se má správný ramen vařit a jak má vypadat. Variant jsou stovky a každá restaurace má svůj tajný recept. Jeden z našich netradičních ramenů bude se soba nudlemi, podávaný s lososem, se shiitake houbami a vaječnou omeletou,“ popisuje šéfkuchař Jiří Štift.

 

Pod pojmem ramen si většina lidí představí typické japonské jídlo. Málokdo ale ví, že pochází z Číny. Původní verze se připravovala z čínských nudlí lamian, podle nichž i vznikl název ramen, známý v Japonsku asi od 17. století. Opravdová popularizace ramenu začala až po druhé světové válce, kdy v zemi panovala velká neúroda rýže, a tak USA v rámci hospodářské poválečné pomoci dovezlo do Japonska pšenici, z níž se vyráběli nudle. První rameny prodávali převážně stánkaři na tzv. černých trzích.

 

„Ramen se stal populárním jídlem i u nás v Čechách, zasytí, zahřeje a ještě k tomu v sobě skrývá celou řadu chutí. Spočítat, kolik druhů ramenu existuje, není reálné, vždy záleží na kreativitě kuchaře,“ říká Jiří Štift, který na menu zařadil i tsukemen ramen s hovězí svíčkovou. Tsukemen je variantou ramenu, kde se nudle a maso podávají zvlášť a v misce s horkým vývarem se pouze namáčejí.

 

Více informací najdete na webových či facebookových stránkách.

MENU

Ramen – 20. 3. – 27. 3. 2019

 

Tonkatsu Tonkotsu – 265,-
Tonkotsu – vepřový vývar / pork stock
Tonkatsu – vepřová pečeně smažená v panko strouhance / panko breaded and fried pork rack
Ajitsuke Tamago – marinované vejce naměkko / marinated half-cooked egg
Nori – pečená mořská řasa / roasted seaweed
Ramen nudle z celozrnné mouky / ramen noodles with whole meal flour

 

Beef Tsukemen – 345,-
Hovězí svíčková / Beef Fillet
Shoyu ramen – silný hovězí vývar se sójovou omáčkou / strong beef stock with soy sauce
Shiso list / Shiso leaf
Čerstvé wasabi / Fresh wasabi
Křepelčí vajíčko / Quail egg
Udon nudle / Udon noodles

 

Soft Shell Crab / Curry Ramen – 345,-
Křupavý měkký krab / Crispy soft shell crab
Kari ramen / Curry Ramen
Enoki houby / Enoki mushrooms
Avokádo / Avocado
Ramen nudle z hladké mouky / Wheat four ramen noodles

Furikake Salmon / Miso-Yuzu Ramen – 325,-
Losos s krustou z mořských řas a sezamu / Salmon with crust of seaweeds and sesame seeds
Soba – pohankové nudle / Soba – buckwheat noodles
Miso a Yuzu ramen / Miso & Yuzu Ramen
Tamagoyaki – japonská omeleta / Japanese omelet
Shiitake houby / Shiitake mushrooms
Gari – nakládaný zázvor / pickled ginger

 

 

Comments

comments

Vyhledat