4. října – mezinárodní den skořicových šneků

I skořicoví šneci mají svůj mezinárodní den: připadá na 4. října. Podzimní čas je pro tyhle voňavé dobroty přímo ideální. Kde s evzali, jak na ně a kde je koupit, pokud nepečete?

Historie

Skořicoví šneci jsou skandinávské pečivo se skořicí a někdy s kardamomem. Pečou se z kynutého těsta ochucené skořicí a jedí se typicky ke kávě. Švédsky se jmenují kanelbulle, „ dánsky sneil a norsky skillingsbolle („šilinková bulka“, podle staré ceny). Někdy se přidává marcipán a různé polevy.

Jedná se o běžné všední pečivo, ale před sto lety, kdy se začali rozšiřovat, byla skořice ještě velmi drahá, takže s ejednalo o pochoutku pro bohaté.

Jak je upéci

Je to poměrně jednoduchý, dost kalorický recept, jehož základem je kynuté těsto (někdo přísahá na chlebovou mouku), skořice, máslo, cukr, kardamom a vajíčko na potření.

Zkuste šneky s polevou od Lidlu, videorecept od Antonína nebo oblíbený Apetit. Další variaci na šneky najdete na insta od cukráře Maršálka.

Kde je nakoupit

Pokud cestujete po Skandinávii, rozhodně ochutnejte lokální variace, v Německu mají velmi oblíbené šneky v pekárnách sítě Zeit für Brot. V Americe jsou oblíbené šneky s bílou polevou (recept). U nás samozřejmě pořídíte i balené pytlíky s minišnečky v IKEA, ale zdaleka nejlepší i když drahé jsme našli v pobočkách islandské pekárny Artic Bakehouse. Jsou i v sortimentu Rohlíku. Jedná se o docela velké 180g kusy, které vás slušně zasytí. Vynikající!

Comments

comments

Vyhledat