Slovenský design míří do Prahy

Designblok24 DOX / ILLOLA - Patrik Illo: Soap Bubble / Foto Lukas Moravsky
Designblok24 DOX / ILLOLA - Patrik Illo: Soap Bubble / Foto Lukas Moravsky

Pět osobností slovenského designu a umění se představí na největším festivalu designu a umění ve střední Evropě Designblok 24. Výstava Nina ILLOLA Ové – The Last SUPER představí tvorbu sochařky Niny A. Šoškové a umělecké dvojice: designéra a návrháře Patrika Illy a Aleksandry Stencel (ILLOLA) a výtvarnic Michaely Čopíkové a Veroniky Obertové (Ové Pictures). Tato jedinečná prezentace, která představí výběr z jejich tvorby, ale zároveň bude stručným pohledem na jejich tvorbu, se uskuteční v galerijním design shopu DOX by QUBUS v Centru současného umění DOX v Praze od 2. října do 20. října 2024.

Návštěvníci DOX by Qubus uvidí v rámci pop-up výstavy křehké porcelánové objekty Niny A. Šoškové, nejnovější skleněná díla značky ILLOLA spojující umění a design, a také unikátní papírová dioramata dua Ové Pictures.

„Kolekce na výstavě představují malou sondu do tvorby pěti vystavujících osobností, ale jsou výstižným vyjádřením jejich aktuálních zájmů. Spojuje je lavírování mezi výtvarným uměním, uměleckým designem a užitkovým produktem a především určitý smysl pro lehkost. Ten pramení z jistoty, s jakou všichni vystavující pracují s technologiemi a materiály. Výsledna podoba je výsledkem mnoha experimentů, ale v tom, co prezentují, jsou sebevědomí a jistí,“ říká Mária Beňačková Rišková, která výstavu zahájí.

Designblok24 DOX / Ove Pictures: Dioramy / Foto Archiv Ove Pictures

„Jsme rádi, že můžeme v rámci letošního Designbloku představit práce současných slovenských designérů v prostorách našeho galerijního obchodu DOX by Qubus a přiblížit tak slovenský design veřejnosti. S některými z nich spolupracujeme již několik let a jejich práce jste již mohli vidět v portfoliu DOX by Qubus. Jsme rádi, že nyní můžeme dát více prostoru současné slovenské designové scéně a představit další slovenské umělce a designéry s jejich aktuální tvorbou,“ komentuje Michaela Coufalová, kurátorka a vedoucí DOX by Qubus.

 

Nina ILLOLA Ové – The Last SUPER

VYSTAVOVATELÉ/E: Nina A. Šošková, ILLOLA (Patrik Illo a Aleksandra Stencel), Ové Pictures (Michaela Čopíková a Veronika Obertová)

DOX by Qubus, Centrum současného umění DOX, Poupětova 1, Praha 7

2. – 20. ŘÍJNA 2024

Designblok24 DOX / Bubbless GMB Nina A. Sošková / Foto archiv autorky

 

Comments

comments

Vyhledat