Tipy na týden 30. září – 6. října: Designblok, Tindersticks a Den architektury

Foto: Móda, design a udržitelnost ruku v ruce. Overall Office vystavuje na letošním Designbloku. / Foto Sabrina Havlíková

Co neminout a kam zajít?

Náš výběr akcí na celý týden:

 

KinaHudba, divadlo, tanecVýtvarno a design. → Literatura, gastro a další akce

26. 9. – 1. 10. Festival Film a architektura

Unikátní přehlídka filmů o architektuře, městech a designu nabídne na čtyři desítky celovečerních dokumentárních a hraných filmů i krátkometrážních snímků. Letošní podtitul „Divnosti a jinakosti“ je inspirován aktuálním výročím spisovatele Franze Kafky a dává prostor pro pochopení dosud přehlížených či jiných vrstev architektury.

 

2. – 9. 10. Festival Be2Can

Festival Be2Can představí v kinech napříč 20 městy po celé republice tituly ze tří nejprestižnějších festivalů v Cannes, Berlíně a Benátkách. Premiérově se představí 11 filmů, festivalové centrum bude opět v pražském kině Edison Filmhub, které pohostí i drtivou většinu doprovodného programu.

 

Kompletní programy vybraných kin:  Bio Oko, Světozor, Aero / Pilotů / Dlabačov / Edison Filmhub / PonrepoKino BALT / Francouzský Institut


 

30. 9. Tindersticks (UK) / Divadlo Hybernia

 

30. 9. Zvíře jménem Podzim/ Palác Akropolis

Mnohohlavý hudební projekt Zvíře jménem Podzim se probudí ze svého zimního spánku, aby pomohl vybrat prostředky na podporu katastrofální povodní zasaženého Jesenicka.

30. 9 . TR/ST / MeatFactory

2. 10. Mike Zito / Lucerna Music Bar

2. 10. Fanfare Ciocărlia (Rumunsko) / Akropolis

3. 10. Mighty Oaks / Akropolis

4. 10. The Notwist  / MeatFactory

4. + 5. + 6. 10. Bob Dylan, O2 Universum

5. 10. Nils Petter Molvaer / Akropolis

 

Spoustu dalších tipů na koncerty nejen v tomto týdnu najdete na protisedi.cz/koncerty

 

 

 

2. – 6. 10. Designblok 

I letos zavede Designblok své návštěvníky na mimořádná místa po Praze. Festival se vrací na Pražský hrad, který se v rámci loňského ročníku těšil mimořádné odezvě, a již tradičně nabídne výstavní prostory také Uměleckoprůmyslové museum v Praze, kde bude k vidění přehlídka tvůrčího nadání napříč generacemi. V rámci Designbloku se poprvé po rozsáhlé rekonstrukci otevřou dveře hlavní historické budovy Muzea Prahy na Florenci a její novorenesanční výstavní sály doplní několik pater přilehlé moderní stavby Bastion Florenc. Tématem největší přehlídky designu a módy ve střední Evropě je pro letošní rok MLÁDÍ.

 

27. 9.  – 30. 3. 2025 Libuše Jarcovjáková / NGP

Retrospektivní výstava představí tvorbu fotografky, která přes půl století přirozeně a živelně mapuje svůj život a blízké okolí. Výstava uvede stěžejní okruhy její bohaté fotografické tvorby: první volné cykly z Prahy ze sedmdesátých let minulého století věnované zkoumání vlastní identity, nočnímu životu a slavnému LGBTQ+ baru T-Clubu doplňují práce fotografky s romskou, vietnamskou a kubánskou menšinou z osmdesátých let 20. století. Výstava sleduje umělkyni, její úspěchy, nezdary a hledání sama sebe nejen v bývalém Československu, ale mapuje i její návštěvy Japonska, odchod do Západního Berlína, pád železné opony a návrat do Prahy v devadesátých letech.

 

Nová galerie Game on Gallery

V Kolowratském paláci otevřela své brány veřejnosti Game on Gallery, která se stala se prvním výstavním prostorem na světě, jenž hostí prestižní World Sports Photography Awards (WSPA).  V prostorách galerie je nainstalováno 100 fotografií z 25 sportů, které porotci vybrali z tisíců přihlášených do soutěže WSPA v letošním roce.

5. 9. – 5. 1. 2025 Antony Gormley / Pavla Melková / Galerie Rudolfinum

Galerie Rudolfinum přináší projekt silného tvůrčího sdílení mezi britským umělcem Antonym Gormleym a českou architektkou a autorkou poetických textů Pavlou Melkovou. Gormley i Melková se snaží zintenzivnit naše smyslové vnímání míst, která obýváme, a prohloubit naši reflexi způsobů, jakými vyplňujeme prostor a jak reagujeme na objekty kolem nás. Gormleyho sugestivní prostorové instalace a sochy jsou rámovány jeho kresbami a pohlcujícími obrazy vnímání prostředí, které ve svých poetických textech vytváří Melková. Jejich díla tak společně mapují a aktivují vnitřní, percepční a architektonické prostory.

5. 9. – 6. 10. Práce z jiného světa (František Skála, Martin Janecký) / Galerie U Betlémské kaple

Ze spojení sochaře Františka Skály a skláře Martina Janeckého vzniká unikátní série objektů, propojující Skálovu typickou radost z tvoření a Janeckého bravurní řemeslnou zručnost.

16. 8. – 15. 10. 2024  ANDREA KALINOVÁ: POSLEDNÍ SNÍH / Artwall na nábřeží kpt. Jaroše

Výstava fotografií slovenské umělkyně Andrey Kalinové uprostřed léta přináší poněkud nečekaně téma lyžování. Na fotografiích jako ze zimní dovolené však místo sněhu dominuje bláto. V době zpráv o množících se extrémních výkyvech počasí, vedrech i silných bouřích je lyžování na blátě předzvěstí další zimy, která bude stejně jako léto poznamenána klimatickou krizí.

2. 7. 2024 – 1. 6. 2026 František Bílek: Cesta k Předsíni chrámové / Bílkova vila

Výstava  představuje ranou tvorbu secesního symbolisty Františka Bílka. Sochařská díla, kresby, grafiky, autorské knihy a texty té doby zprostředkovávají Bílkovu osobitou interpretací křesťanství, jejímž základem je spirituální mystický svět symbolů a alegorií. Klíčem k porozumění jsou dvě zásadní Bílkovy autorské knihy z této doby – Stavba budoucího chrámu v nás (1908) a Cesta (1909).

Další výstavy, které stále trvají, najdete na protisedi.cz/aktualni-vystavy

 

 

27.  9. – 3. 10. Den architektury

V pořadí 14. ročník celorepublikového festivalu Den architektury opět pozve na stovky akcí ve více jak 120 městech a obcích po celé České republice i na Slovensku. Jeho nabitý program bude objevovat zapomenutá a opomíjená místa nebo naopak představovat notoricky známé stavby z nových úhlů pohledu. Letošním festivalovým mottem je „Proces proměny“, kterým tak mimo jiné odkazuje na 100. výročí úmrtí Franze Kafky.

3. 10. Den s jiným folkem & country / Radio 1

 

4.- 5. 10. Výstava hub /  Hotel Olympik Praha

Dvojitá událostí v hale kongresového centra Hotelu Olympik Tristar. První akcí jsou mezinárodní výměnné dny a výstava hmyzu, kde budete moci obdivovat nádherné brouky, motýly a další fascinující bezobratlé. Současně probíhá tradiční VÝSTAVA HUB pořádané ČMS, která představuje čerstvě nasbírané houby z našeho i okolních regionů. Tato akce je ideální pro všechny příznivce mykologie, kteří se mohou podělit o své zajímavé nálezy a získat cenné informace od odborníků. Po celou dobu výstavy bude k dispozici mykologická poradna pro ty, kteří potřebují pomoc s určením nalezených druhů.

 

 

Foto Touann Gatouillat, Denise Jans, Nick Night, Jojo Yuen, Rod Flores, Alexandre Debiève  / unsplash.

Comments

comments

Vyhledat