Vychází OHLÍŽENÍ: obraz půlstoletí dějin, které otřásly celým světem

Epický a zároveň intimní román, za nějž Vásquez získal prestižní Cenu Maria Vargase  Llosy, je působivým zamyšlením nad vztahy mezi rodiči a dětmi, které poznamenal  politický fanatismus, ale také hlubokou politicko-společenskou studií dvacátého století.

„Ohlížení je sice fiktivní dílo, ale nejsou v něm žádné smyšlené epizody,“ píše Vásquez, který vysochal román ze záznamů více než třiceti hodin rozhovorů, které vedl v průběhu sedmi let s kolumbijským režisérem Sergiem Cabrerou, o jehož životním osudu kniha vypráví. 

Příběh začíná Cabrerovým příjezdem do Barcelony na přehlídku jeho filmů. Režisér prožívá  těžké chvíle: právě mu zemřel otec, jeho manželství je v krizi a rodná země odmítla mírové  dohody, které mohly ukončit více než padesát let trvající válku. 

V průběhu několika intenzivních dnů, během nichž se promítají Sergiovy filmy, vzpomíná na události, které poznamenaly život jemu i jeho otci: od španělské občanské války po exil v Americe, od čínské kulturní revoluce po ozbrojená hnutí v Kolumbii šedesátých let. Čtenář  se stane svědkem života, jenž je mnohem víc než jen velkým dobrodružstvím: je to obraz  půlstoletí dějin, které otřásly celým světem. 

Když nahlédneme do minulosti, nalezneme mnoho spisovatelů, kteří si pohrávali s myšlenkou  románu faktu, z nichž nejznámějším je Truman Capote a jeho Chladnokrevně: ve správných  rukou jsou romány zjevně dostatečně flexibilní, aby se mohly zabývat fakty. To je oblast, v níž  se zde ocitáme,“ píše ve své recenzi pro The Guardian Melissa Harrisonová a dodává:  Ohlížení je houževnatým a svědomitým vyprávěním o rodině, jejíž život byl spjat s klíčovými  okamžiky evropských dějin.“ 

Juan Gabriel Vásquez (1973) patří k předním současným latinskoamerickým prozaikům, jeho  knihy se překládají do osmadvaceti jazyků. Za své mistrně komponované romány Hluk  padajících věcí (2011, č. Paseka 2015) a Reputace (2013, č. Paseka 2017) získal mnohá  významná latinskoamerická i evropská ocenění. Po studiích na pařížské Sorbonně strávil řadu  let ve Španělsku, v roce 2012 se s rodinou vrátil do rodné Bogoty. 

Comments

comments

Vyhledat