Světový den seniorů: Ostrý zrak umožňuje aktivní život i po sedmdesátce

Každoročně si 1. října připomínáme Mezinárodní den seniorů. Ustanoven byl již v roce 1990 a pravdou je, že od té doby se životní styl seniorské populace v mnoha ohledech změnil. Vzrostl počet řidičů nad 65 let, více lidí v tomto věku také pracuje, cestuje, používá informační technologie a věnuje se nejrůznějším koníčkům. Aby mohli lidé žít aktivně i v pokročilém věku, jednou z podmínek je ostrý zrak. Populaci seniorů přitom ohrožuje řada očních onemocnění.

Zrak je nejdůležitějším lidským smyslem, kterým vnímáme okolo 80 až 90 % okolních vjemů. Proto když je narušen, výrazně to zhoršuje kvalitu života. Seniory však ohrožují některá oční onemocnění, jež mohou jejich vidění zásadně ovlivnit a tím také limitovat mnohé aktivity.

„Zrak je v životě velmi důležitý. Zvlášť jsem si to uvědomil po operaci šedého zákalu, protože najednou nemusím shánět po kapsách nebo po stolech brýle a zjišťovat, kde jsem je zapomněl,“ říká čtyřiasedmdesátiletý Jaroslav Medlík z Brna. V mládí býval úspěšným hokejovým útočníkem a nyní působí jako vedoucí sportovního úseku v HC Kometa Brno. Kromě toho, že je funkcionářem v úspěšném hokejovém klubu, řídí také auto, rád jezdí na chatu nebo do lesa na houby a věnuje se své rodině. Poté, co mu byla zakalená oční čočka během krátkého a bezbolestného zákroku vyměněna za novou, je nadšený, jak se jeho svět „rozjasnil“ a získal ostré kontury. „Když se teď dívám na hokej, i bez brýlí přečtu bez problému jména hráčů. To jsem předtím nepřečetl a je to něco úžasného. Na dálku vidím naprosto luxusně a nemám problém ani se čtením,“ vypráví bývalý profesionální sportovec.

Comments

comments

Vyhledat