Sdílet, ale nekrást: KINOLAB uvede první ročník v DOXu

foto: pořadatel akce
foto: pořadatel akce

„Když si stáhnu film a nikomu ho neprodám, porušuji zákon? A co přeposílání částí filmu ve formě gifu? Kdo je výsledným autorem v případě, když udělám koláž z cizích videí?“

Mnoho Čechů nemá v otázkách pirátství, legality stahování a sdílení audio-vizuálního obsahu jasno. Pokud patříte mezi ně, už se nemusíte topit v moři nejasných informací ohledně autorských práv. Filmově-diskuzní platforma KINOLAB pro Vás připravila filmový festival s podtitulem How technology made us share. Hrané i dokumentární filmy, diskuze s odborníky a doprovodný program festivalu, který proběhne 2.-3. listopadu v galerii DOX, se zaměřují nejen na legalitu, autorské právo a pirátství, ale i dopady, které na náš život mají technologie umožňující sdílení obsahu.

Všichni alespoň podvědomě víme, že hudba a filmy nejsou zadarmo. Je tedy vždy ilegální stahovat a sdílet autorské dílo, kterému jiní lidé obětovali mnoho času a úsilí? Ne nutně. Festival započne v pátek 2. listopadu úvodní přednáškou o licencích Cretive Commons, které pomáhají autorům poskytnout svůj vlastní obsah dalším lidem v mezích určených danou licencí a tvůrci tak mnohdy mohou volně sdílet svá díla. Úvodem do Creative Commons hosty provede zástupce poradensko-právního spolku Fair Art a Jan Vobořil z Iuridicum Remedium, neziskové organizace zabývající se mimo jiné digitálními právy a podporou alternativ ke copyrightu.

Na toto téma organicky naváže první projekce filmového festivalu, dokument Everything is a remix, který se zaměřuje na autorskou tvorbu a její podstatu. Dalo by se říci, že všechno umění a vynálezy v historii lidstva vycházely nejdříve z napodobování, kombinování a přetváření již existujících děl. Kde jsou tedy hranice originality, napodobování, citování a krádeže? Problémy vázající se k vztahu umění a autorského práva film poutavě rozebere na dílech a autorech, které všichni známe.

Pokud se staženým materiálem pro zábavu sami pracujete a jste tudíž také tvůrci, určitě Vás zaujme sobotní debata s názvem Lidové umění kyberprostoru.

Odvrácená strana sdílení

Jak už podtitul festivalu naznačuje, program se nesoustřeďuje pouze na autorská práva týkající se umění. How technology made us share nás upozorňuje také na data a osobní materiál, který vytváří každý z nás. Nothing to hide je film, který se věnuje velice aktuálnímu tématu sběru dat a informací, které lidé sdílejí v aplikacích svých telefonů a na sociálních sítích. Že nemají co skrývat tvrdí i skupina přátel z filmu Naprostí cizinci, která se rozhodne strávit společnou večeři s telefony na stole – každý příchozí hovor musí všichni přítomní slyšet, každá SMS musí být přečtena nahlas. Postupem večera kamarádi a partneři zjišťují další a další informace, které je utvrzují v tom, že ti druzí jsou ve skutečnosti někým jiným, než si celou dobu mysleli.

Pro lidi, kteří za filmy podle svých slov neplatí proto, že je „nejde nikde legálně stáhnout“, je připraven sobotní blok začínající filmem TPB AFK (The Pirate Bay Away From Keyboard). Snímek nás seznámí se zakladateli světově známé torrentové sítě The Pirate Bay a jejich bojem s filmovým a hudebním průmyslem. Přímo po projekci následuje debata s názvem Pirátem bez vlastní viny, zabývající se podmínkami legálního a ilegálního stahování a streamování filmů na internetu.

To ale stále není vše, co na Vás na KINOLAB FILM FESTIVALu čeká. Sledujte #KinolabFilmFest na sociálních sítích a dozvíte se více!

Koupit festivalové lístky, ve kterých je zahrnut i vstup ZDARMA do Centra současného umění DOX na výstavu #DATAMAZE o bezpečnosti a internetové kultuře, můžete právě teď na GoOut.

Festival vzniká ve spolupráci s Barcelona Creative Commons Film Festival, umělecko-právní platformou FairArt. Filmy dodává Jihlava International Documentary Film Festival, distribuční společnost Film Europe a Barcelona Creative Commons Film Festival. Festival je součástí mezinárodní sítě CC WORLD FESTIVALS. Hlavními mediálními partnery festivalu jsou Radio Wave a Tygr Tisk.

 

text: David Bláha

Comments

comments

Vyhledat