Ambiente spouští kurzy vaření pro veřejnost i profesionály

Hamburger s řezníkem Františkem Kšánou, Esence Esky s šéfkuchařem Martinem Štanglem nebo Latte art s baristou Ondřejem Štöklem – to je jen krátký výčet kurzů, které na konci srpna začnou v Umu, centru pro vzdělávání a inovace od Ambiente. Několikahodinové podvečerní kurzy jsou určené laikům, kteří se chtějí přiučit u profesionálů. 

 

Například šéfkuchař Martin Štangl naučí studenty připravit nejoblíbenější jídla z Esky – marinovaného sivena, brambory v popelu nebo fermentovanou pšenici. František Kšána přichystal dva kurzy zaměřené na maso – vysvětlí a ukáže vám, jak vybírat maso a grilovat burgery, nebo jak upravovat hovězí čestr a přeštické vepřové. Kurzy mají kapacitu do deseti osob, seznam lekcí najdete na webu www.umumum.cz.

 

Lidé z gastronomie, kteří mají chuť předávat své znalosti a zkušenosti, se v Umu na Národní třídě 28 v Praze scházejí už od letošního jara. Budujeme místo, kde chceme znovuobjevovat, definovat, vytvářet a zaznamenávat tradici středoevropské kuchyně. Středoevropská gastronomie si totiž podle nás zaslouží dostat stejný rámec jako například ta severská – rádi bychom rozšířit povědomí o našich tradicích a typických surovinách. Stojíme si za tím, že má smysl dál vařit knedlíky a ,projídat se‘ k tomu, kdo jsme. Z toho důvodu pečujeme i o řemesla, která k nám patří stejně jako regionální suroviny, vysvětluje zakladatel Ambiente Tomáš Karpíšek. 

František Kšána (Naše maso)

 

Ve vzdělávacím centru podporovaném Ambiente se kromě kurzů pro veřejnost odehrávají i školení a kurzy pro manažery, kuchaře, výčepní, baristy, číšníky i hostesky. Dosud byly převážně určeny zaměstnancům z Ambiente, nyní se jich mohou účastnit i zájemci mimo tuto restaurační síť. 

 

Na začátek září máme naplánovaný například dvoudenní trénink adaptivního leadershipu pro manažery. Dozvědí se, jak rychle řešit problémy a reagovat na situace v neustále se měnícím provozu restaurací, popisuje jeden z kurzů v Umu Eva Králová, která je v Ambiente zodpovědná za vzdělávání.

 

Na říjen spolu s Filipem Trčkou připravila kurz pro servis, ve kterém se budou věnovat komunikaci s hostem, řešení nestandardních situací a reklamací. Moc se těšíme na nový program – dvoudenní seminář Ke kořenů, který sestává z výjezdu za farmáři, vaření a výměny zkušeností. První setkání v druhé polovině října si posvítí na bourání a zpracování zvěřiny. Odehrávat se bude v oboře za Prahou a v Umu a výsledek se bude servírovat na unikátním pop-upu, láká Eva Králová.  

 

Ta také stojí za kurzem 60 hodin v kuchyni. Účastníci stráví celé tři víkendy v profesionální kuchyni a vyzkoušejí si práci kuchaře se vším všudy. Pod vedením zkušených šéfkuchařů, sous-chefů a kuchařů uvaří podle receptur několik chodů od snídaní přes personální obědy až po sváteční obědové menu. Nenaučíme vás vařit, ale co nejpřirozenějším způsobem vás seznámíme se světem gastronomie a profesionální kuchyně, doplňuje Eva Králová. Kurz je vhodný pro všechny, kdo mají rádi gastronomii a uvažují o tom, že by si vyzkoušeli práci v restauraci, ať už na plný úvazek, anebo na částečný. Kurz vám zajistí hladký start v profesionální kuchyni.

 

Um 

Národní třída 28 (vchod společný s kinem Evald)

Praha 1

www.umumum.cz

Comments

comments

Vyhledat