BON Ramen. Ramen bar hned u Míráku se otevře každým dnem
Milujeme asijskou kuchyni a poslední dobou je centrem našeho zájmu ramen. Jídlo, které je i není polévkou, pochází z Japonska, ale milují ho po celém světě. I Dan Nguyen, který si v těchto dnech otevírá hned u Náměstí Míru ramen bar, na něj ostatně padnul v USA, kde byl na studijní cestě. “Byli jsme s přítelkyní na jazykovém pobytu ve Spojených státech. Měli jsme plno času řešit, jak dál – když člověk odjede někam dál, myšlenky se rozvlní a začne přemýšlet,” popisuje mladý restauratér. Jeho rodiče pocházejí z Vietnamu. Otec sem přijel v roce 1988 v rámci výměnného pobytu, ale rozhodnul se, že už se nevrátí” vysvětluje – ale on se narodil už v Praze a tak mluví česky dokonale. “Přišli jsme tam víc do stylu s ramenem, se soba nudlemi a vůbec japonskou kuchyní. Tolik nám zachutnala, že jsme začali pátrat po kurzech našli si různé školy vaření.” Cesta k úhlednému podniku, který už má za sebou pár dní pop-up vaření a brzy ho čeká ostrý provoz, nebyla ještě úplně přímá, ale nápad se už rodil. “Nastoupil jsem do projektové kanceláře České spořitelny, tam mě to moc nechytlo, ale objevil jsem nabídku IT firmy Avast. Tam jsem pracoval rok a během toho jsme už hledali místo, kde bychom otevřeli náš ramen bar.”
Krátký exkurz do ramenové situace: V ČR těchto podniků je zatím minimum, my chodíme do Kitchen ramen baru, do Momoichi, nebo si ramen dáváme v restauracích Jam & Co nebo Sia. Nově se otevřelo ještě stálé působiště pop-up podniku Miska Ramen. V Brně mají Shoyu a Ramen Brno, což podle nás pořád není mnoho.
Zpátky k Míráku. BON nabídne “casual” atmosféru a sortiment zaměřený na ramen a také na soba nudle. “Jsou z pohankové mouky, podávají se převážně studené a k nim se servíruje teplé maso udělané na minutku, takže když si jídlo promícháte na stole, výsledek je vlažný,” vysvětluje Nguyen, na co se kromě ramenu můžeme v podniku, čerstvě zbudovaném na místě bývalé herny, těšit. Ramen i soba se budou podávat vždy i ve veganské variantě. K celkem třem variantám ramenu a několika variantám soba pokrmu (jeden bude „dipping“ sestávající pouze z nudlí a omáčky na namáčení) dostanete mimo jiné chutný japonský zelený čaj. Ceny budou přijatelné. „Za klasickou misku ramenu u nás zaplatíte 195 korun, veganská verze bude za 175. Základní verze soba nudlí bude za 195, dipping varianta bude za 120. Nad 200 budou kachní soba nudle a jedne speciální ramen, kde bude navíc grilované rajče a avokádo,“ plánuje Nguyen. Jídlo a pití dostanete ve stylové keramice v japonském stylu.
Jídlo si brzy (ale zřejmě ne úplně od prvního dne) budete moci odnést i s sebou a ladí se spolupráce s rozvozovými službami, ale na místě si nejspíš pochutnáte nejlépe. Přispívá k tomu i hezké prostředí. “Moje přítelkyně vystudovala design a celý interiér jsme tak navrhli sami,” vysvětluje Nguyen. Židle a stoly ze světlého dřeva doplňuje světlá výmalba v kombinaci s cihlovými klenbami a všemu dominuje zobrazení malého hejna kapříků koi.
BON Ramen
Helénská 1
Praha 2
https://www.facebook.com/bonprague/