Fotogalerie: Slavní šéfkuchaři prostřeli stůl pro hosta nula
Slavní šéfkuchaři a barmani, mezi nimiž najdeme jména jako Jan Punčochář, Matteo de Carli nebo Václav Vojíř, ve svých podnicích symbolicky prostřeli stůl pro hosta nula. Jejich vzkaz světu šířící se pod hashtagem #ChybeliJste je následující a prostý – vydrželi jsme to a jsme připraveni rozdávat radost.
Gastronomie trpí. Ale o tom už bylo řečeno mnohé. Desítka naprosto zásadních postav české gastronomické scény proto přináší jiný narativ: Přes to všechno jsme vydrželi, jsme stále tu a chyběli jste nám.
U příležitosti pondělního otevření zahrádek tak ikoničtí šéfkuchaři prostřeli pro hosta nula a barmani oprášili náčiní, aby zjistili, jestli to ještě mají v ruce. Ke štěstí všech – mají.
Výsledkem je série fotografií, jejichž autorem je jedinečný Marek Musil.
Gastronomie v 10 citacích
O lidech:
„Přes všechno jsme si udrželi tu nejcennější věc – naše lidi. Nedovedu si představit v pondělí otevřít s novým personálem. A vzkaz pro hosty mám jen jeden – přijďte.“
– Jan Punčochář, U Matěje
O chuti pokračovat:
„První léto po lockdownu bylo boží. Bylo neuvěřitelné vidět, kolik lidí se vrátilo. Byli jsme z toho úplně v tranzu. Chci to vidět zase. A je jedno, jestli budeme moci otevřít jen s polovinou kapacity a s dalšími omezeními. Hlavně, abychom mohli.“
– Aleš Půta, Hemingway’s
O světle:
„Jestli z toho vyjdeme silnější? Musíme. Přes rok jsme byli ve tmě a řešili jen rozvoz. Teď z toho budeme mít zase radost, věřím tomu. Lidé mají chuť a jsou natěšení. A to je nejdůležitější.“
– Lubo Mikuš, Atelier Petřín
O odolnosti:
„Mentálně to zvládám díky tomu, že mám doma dvě děti a rodinu. A že jednou tenhle marast prostě skončit musí.“
– Miloš Danihelka, L’Fleur Bar
O naději:
„Doufám v jedno – že už vždy budeme servírovat na talíř a ne do krabiček.“
– Marek Šáda, Yalta Craft Bistro
O oddanosti:
„Nechci, nemůžu a nebudu dělat nic jiného. Já gastro bezmezně miluju a chci v něm umřít.“
– Václav Vojíř, Bugsy’s bar
O stylu práce:
„Je skvělé přijít ráno do práce, všechno si připravit a rovnou vydávat. Rozvoz je lepší než nic, ale ten rozdíl je nepopsatelný. O jednotlivých surovinách pak přemýšlíme úplně jinak.“
– Ladislav Vaníček z restaurace Mlýnec
O české tradici:
„Čepované pivo. Zahrádka. Třeba říkat víc?“
– Adam Matuška, Dva kohouti
O životě:
„Konečně otevřeme. A budeme zase pořádně žít.“
– David Vlášek, Zdenek Oyster’s bar
Kdo prostřel stůl pro hosta nula?
Jan Punčochář – U Matěje
Matteo de Carli – Casa de Carli
Láďa Vaníček – Mlýnec
David Vlášek – Zdenek’s Oyster Bar
Marek Šáda – Yalta Craft Bistro
Lubo Mikuš – Ateliér Petřín
Kdo se postaral o pití?
Václav Vojíř – Bugsys’s bar
Aleš Půta – Hemingway’s bar
Miloš Danihelka – L’Fleur bar
Adam Matuška – U dvou kohoutů
Kdo jim chyběl?
Vy
#ChybeliJste