Fotogalerie: Slavní šéfkuchaři prostřeli stůl pro hosta nula

Matteo de Carli, Casa de Carli, foto Marek Musil
Matteo de Carli, Casa de Carli, foto Marek Musil

Slavní šéfkuchaři a barmani, mezi nimiž najdeme jména jako Jan Punčochář, Matteo de Carli nebo Václav Vojíř, ve svých podnicích symbolicky prostřeli stůl pro hosta nula. Jejich vzkaz světu šířící se pod hashtagem #ChybeliJste je následující a prostý – vydrželi jsme to a jsme připraveni rozdávat radost.

 

Gastronomie trpí. Ale o tom už bylo řečeno mnohé. Desítka naprosto zásadních postav české gastronomické scény proto přináší jiný narativ: Přes to všechno jsme vydrželi, jsme stále tu a chyběli jste nám.

U příležitosti pondělního otevření zahrádek tak ikoničtí šéfkuchaři prostřeli pro hosta nula a barmani oprášili náčiní, aby zjistili, jestli to ještě mají v ruce. Ke štěstí všech – mají.

Výsledkem je série fotografií, jejichž autorem je jedinečný Marek Musil.

 

Gastronomie v 10 citacích

 

O lidech: 

„Přes všechno jsme si udrželi tu nejcennější věc – naše lidi. Nedovedu si představit v pondělí otevřít s novým personálem. A vzkaz pro hosty mám jen jeden – přijďte.“

– Jan Punčochář, U Matěje

O chuti pokračovat:

„První léto po lockdownu bylo boží. Bylo neuvěřitelné vidět, kolik lidí se vrátilo. Byli jsme z toho úplně v tranzu. Chci to vidět zase. A je jedno, jestli budeme moci otevřít jen s polovinou kapacity a s dalšími omezeními. Hlavně, abychom mohli.“

– Aleš Půta, Hemingway’s

O světle:

„Jestli z toho vyjdeme silnější? Musíme. Přes rok jsme byli ve tmě a řešili jen rozvoz. Teď z toho budeme mít zase radost, věřím tomu. Lidé mají chuť a jsou natěšení. A to je nejdůležitější.“

– Lubo Mikuš, Atelier Petřín

O odolnosti:

„Mentálně to zvládám díky tomu, že mám doma dvě děti a rodinu. A že jednou tenhle marast prostě skončit musí.“

– Miloš Danihelka, L’Fleur Bar

O naději:

„Doufám v jedno – že už vždy budeme servírovat na talíř a ne do krabiček.“

– Marek Šáda, Yalta Craft Bistro

O oddanosti:

„Nechci, nemůžu a nebudu dělat nic jiného. Já gastro bezmezně miluju a chci v něm umřít.“

– Václav Vojíř, Bugsy’s bar

O stylu práce:

„Je skvělé přijít ráno do práce, všechno si připravit a rovnou vydávat. Rozvoz je lepší než nic, ale ten rozdíl je nepopsatelný. O jednotlivých surovinách pak přemýšlíme úplně jinak.“

– Ladislav Vaníček z restaurace Mlýnec

O české tradici:

„Čepované pivo. Zahrádka. Třeba říkat víc?“

– Adam Matuška, Dva kohouti

O životě:

„Konečně otevřeme. A budeme zase pořádně žít.“

– David Vlášek, Zdenek Oyster’s bar

 

Kdo prostřel stůl pro hosta nula?

 

Jan Punčochář – U Matěje

 

Matteo de Carli – Casa de Carli

 

Láďa Vaníček – Mlýnec

 

David Vlášek – Zdenek’s Oyster Bar

 

Marek Šáda – Yalta Craft Bistro

 

Lubo Mikuš – Ateliér Petřín

 

Kdo se postaral o pití?

 

Václav Vojíř – Bugsys’s bar

 

Aleš Půta – Hemingway’s bar

 

Miloš Danihelka – L’Fleur bar

 

Adam Matuška – U dvou kohoutů

 

Kdo jim chyběl?

 

Vy

 

#ChybeliJste

 

Comments

comments

Vyhledat