Gastro trendy 2022

Svět jídla podléhá módním vlnám. Některé se udrží a jiné zmizí. Jaké gastro trendy jsme vypozorovali na začátku roku 2022?

 

Veg

Vegani a vegetariáni se neměli nikdy tak dobře, co se týče nabídky. Restaurace jim vycházejí vstříc a vymýšlejí pro ně jídla, která nejsou jen bezmasou verzí jiného pokrmu, ale vege pokrmem, který nadchne. Bezmasé diske najdete vždycky třeba v Kro (v době vzniku tohoto článku nabízeli mj. konfitované topinambury s grilovanou hlívou královskou) nebo v Eatery (lilkové pyré, grilovaný květák, bílá rajčatová omáčka).

Bez

Bez lepku, bez laktózy, bez rafinovaného cukru… Někdo to tak chce nebo potřebuje a supermarkety a firmy na rozvoz potravin nabízejí bezlepkové dobroty i rostlinné jogurty. A alternativní mléka do kávy už nejsou jen doménou Starbucks a hipsterských podniků, ale nabízejí je stále časteji i běžnější podniky. Co se nám líbí, je mikrotrend zajímavých nápojů bez alkoholu – kde jsou doby předrevoluční trojice „kola tonik džus“:-)

Osobnosti

Stále častěji vidíme, že jídlo v supermarketu nebo v rozvozu je přiřazeno k nějaké osobnosti. Nemusí to být jen spojení velké reklamní kampaně a kuchařské celebrity, hvězdy se pomalu stávají i z farmářů (jejich jména nacházíme v názvech firem, výrobků a někde i v restauracích na menu).

Houby

Stále častěji nacházíme v obchodech i v restauracích houby, a to často méně známé druhy. Po starých znáných lesních houbách z dob minulých a několika oblíbených druzích uživaných hlavně v asijské kuchyni (šitake, šimeji, enoki) se dostává na další a další, po hlívě útřičné, která se už u nás uchytila před lety, je tu hlíva královská, nezapomínejme ani na lesklokorku a další druhy. Některým bývají připosovány až zázračné zdravotní účinky. Houby se mimochodem dostávají i do nápojů, ať už jde o náhražky kávy, nebo funkční nápoje oblíbené už pd zhruba roku 2020 v USA.

Ne jednorázovému plastu

Snaha nahradit plasty něčím šetrnějším k přírodě trvá. Výsledky jsou někdy skvělé, někdy méně super (papírová brčka, co se rozpouštějí a mění chuť), ale vidíme je na každém kroku. Nové značky jako třeba Pappudio od Rohlíku nabízejí i obaly z bioplastů, bioplastové sáčky jsme viděli i na farmářských trzích. Přibývá bezobalových obchodů, užívají se vratné skleněné obaly na mléčné výrobky a je někde přetrvává snaha zálohovat lahve.

Chleby

Některé trendy si mohou i protiřečit. Proti bezlepkovosti jde obliba dražších řemeslných chlebů, obvykle s kváskem. A to jak ze základních surovin, kde se dbá třeba i an to, jak s emouka mele, tak s celkem zajímavými přísadami. Nedávno jsme připravili přehled, který samozřejmě stále bobtná, protože chleba je prostě skvělý:

 

Comments

comments

Vyhledat