Kanadští humři v Praze: od 24. do 30. listopadu v Bruxxu
Vařený humr s champagne omáčkou, pošírovaný humr s madagaskarskou vanilkou nebo grilovaný humr s malajsijskou laksou. To je jen krátká ochutnávka toho, co vás čeká během gastronomické akce v týdnu od 24. do 30. listopadu v restauraci Bruxx, kam můžete přijít tuto mořskou delikatesu ochutnat.
Menu láká na humry, vafle i šampaňské
V pražské belgické restauraci Bruxx začíná humrový týden. „Vždy je to pro mě velká výzva, abych nezklamal naše stálé hosty, kteří na tuto akci pravidelně chodí. Zároveň chci přesvědčit nové hosty, že ochutnat humra je skutečně zážitek,“ říká Oldřich Matoušek, sous chef Bruxxu, který menu připravil. Tomu budou vévodit tři hlavní chody: vařený humr s champagne omáčkou, bramborovým pyré se sýrem taleggio, pošírovaný humr s madagaskarskou vanilkou a celerovou pěnou velvet či pikantní malajsijská laksa s grilovaným humrem, rýžovými nudlemi a grilovaným tofu.
„Nejvíce se těším na to, co hosté řeknou na kombinaci humr, vafle a foie gras. Je to trochu kontroverzní, ale foie gras miluji a vafle zase k belgické kuchyni patří,“ vysvětluje Oldřich Matoušek svou motivaci k jejich zařazení do jednoho z předkrmů. Tím druhým bude vařený humr se šneky bulots na ledu s česnekovou majonézou. Výjimečný gastro zážitek budete moci zakončit francouzským koláčem s glazovanými kaštany.
K humrům se přistupuje s pokorou
Servírovaní humři, jejichž váha bude atakovat 700 až 800 g, pochází z kanadského pobřeží z oblasti Bay of Fundy v provincii New Brunswick. Humří maso má jedinečnou mořskou chuť a nedá se ničím napodobit, je jemné a plné zdraví prospěšných látek jako selen, zinek a další minerály. „Připravovat humry pro mě znamená obrovskou pokoru a zážitek,“ říká o emoce vyvolávajícím způsobu vaření Oldřich Matoušek a dodává: „Jsou ale takovou zdravou delikatesou, že ochutnat ji každému vřele doporučuji.“
Gastronomická akce Humři v Praze potrvá v restauraci Bruxx od 24. do 30. listopadu.