Konzervované ryby: trendy superpotravina i klasika. Jak na ně? (2)

kresba Hand drawn South Pacific fishes by Frank Edward Clarke (1899).
kresba Hand drawn South Pacific fishes by Frank Edward Clarke (1899).

Konzervované ryby a mořské plody jsou poslední dobou ohromně v kurzu.

Díky svým výživovým hodnotám jsou právem považovány za velmi zdravé. Dávno už ale neplatí, že rybičky v konzervě jsou chudá rychlá večeře na všední den: může jít i o luxusní delikatesu, která se v posledních letech dostává i do středu zájmu světových šéfkuchařů. Udělali jsme pro vás malý seriál, ve kterém se dozvíte, jak na ně. A kde se vzali a co o tom říkají experti. Minulý díl jsme publikovali zde. Dnes se podíváme na to, s čím je sníme.

Jak je jíst

Rovnou z plechovky! Poslední dobou jsou docela trendem i pikniky, kde skutečně vidličkou lovíte dobroty přímo z obalu – samozřejmě si je můžete vyndat na vhodný talířek, nebo položit třeba na rýži nebo pečené brambory.

Konzervované ryby jsou připravené ke konzumaci ihned, ož jź nich dělá velké lákadlo. „Konzervované ryby a dary moře mají mnoho výhod. Kromě zdravotních benefitů bych například vyzdvihla rychlost přípravy naprosto úžasného pokrmu. Několik konzerv můžete mít vždy doma a pak stačí pouze vybrat tu správnou kombinaci a otevřít, doplnit čerstvým pečivem a zeleninou a perfektní jídlo je hotové,“ říká jaroslava Šnejdarová, majitelka obchodu a eshopu Sabores se španělskými delikatesami. Nabízejí tu více než 100 různých konzerv mořských plodů a ryb. 

Co k nim

Udělejte si skvělou studenou večeři nebo pozdní oběd s rybkami. Dají se kombinovat s tradičními i nezvyklými chutěmi, které přednosti vašich rybek ještě podtrhnou. Poslední rok jsou velkým trendem na tiktoku, kde můžete hledat inspiraci i na opravdu nezvyklé chutě. Další možný zdroj je diskusní fórum Reddit, kde je celá sekce (subreddit) věnovaná konzervovaným rybám.

 

Co nakoupit?

Přílohu: V zahraničí se často jedí s různými crackery, my preferujeme spíše chleba. Náš favorit jsou bagety z Le Caveau a z Artic Bakery, malé sezamové banketky z Rohlíku a k uzeným rybám pak žitný chleba z Praktiky. Někdo miluje rybky na vařené rýži.

Zeleninu: V podstatě se dá použít jakákoli, našimi favority jsou spíše jemnější, sladší druhy: baby kukuřičky, kedlubny, mrkev. Oblíbené jsou papriky a rajčata, zkuste i řapíkatý celer a různé ředkve.

Kyselé: K rybkám jdou skvěle nakládané cibulky. Zkuste ty obyčejné stříbřité z běžných obchodů, nebo červenou cibili ve vinném octě (italské cibulky nabízí například Rohlík a zajímavou vyrábí Živina).

Ovoce? Mějte na stole citron nebo limetu na pokapání jemnějších ryb. Pokud chcete experimentovat, zkuste rybíz nebo rybízový džem nebo třeba jablko, ale my si ho dáváme spíš jako dezert.

Příště: Kam pro ně?

 

Comments

comments

Vyhledat