Kurz vaření s Riccardem Lucquem: Jaké to bylo?

Ve škole vaření Laboratorio je to fajn. Kurzy, které tu pořádá tým, který sestavil Riccardo Lucque, se konají v důstojném a elegantním prostředí poblíž Národního divadla.

Můžete se nechat vyučovat přípravě masa, sladkostí a všeho mezi tím včetně specialit, jako jsou třeba dim sum knedlíčky (nejde tedy jen o italskou kuchyni). Učí jak přímo Riccardo, tak i další odborníci, a je jen na vás, co vás zláká.

Já jsem se zvědavě vydala na kurz věnovaný kuchyni Lucqueho rodného kraje, jímž je méně známý italský region Marche. Tušila jsem, že takové téma bude vyučováno s obzvláštním zápalem, což mě baví. Marche najdete ve střední Itálii, jeho hlavním městem je Ancona a vyniká značnou rozmanitostí: Je tu hodně kopců a hor, ale i moře s hezkými letovisky. To má vliv i na to, co se kde jí, v horách byste tradiční recepty s mořskými plody, jaké jsou u moře běžné, nenašli.

My jsme se učili tradiční, stran ingrediencí jednoduché kuřecí jídlo se zeleninou (potacchio se sýrovou pěnou), kde se ukázalo, jak zásadní je dodržet technoogický postup. Vrhnout do nádoby kuře, papriku a rajčata umí každý moula, ale až když budete vědět, jak to správně opéci, kdy co přidat a na co dávat pozor, dostanete jídlo úžasně nadupané chutí a přitom dostupné a snadné.

Výroba těstovin doma znamená sice malinko víc práce, než je jen otevření nějakého balení, ale výsledek stojí za to. Vařili jsme malé gnocchi s krevetami a gnocchi jsme pěkně jeden po druhém vyráběli z těsta vzniklého z brambor, mouky a vajíček, okořeněného troškou muškátového oříšku. Opět je tu zásadní vědět, co hlídat (v tomto případě nesmíme dopustit, aby se ty mršky slepily), a s prostých surovin vykouzlíte výbornou potravinu, která se samozřejmě hodí k tisíci dalším sosům.

Chodů byla spousta, takže došlo i na rybu: filet z tresky se žloutkovým krémem a pečenými paprikami byl lehký a příjemný a omáčka z pečených paprik byla pro mě jedním z top momentů večera.

S obzvláštní péčí nás Riccardo Lucque učil výrobě tradičního cukroví maritozzo připomínajícím malé mazance; potřebujete čas na kynutí a chce to podávat s jeho skvělým anglickým krémem, ale výsledek stojí za to.

 

Kurzy vaření jsou obecně příjemným způsobem, jak strávit odpoledne a něco užitečného pochytit. Tady na to jdou velmi dobře a Laboratorio tak lze skutečně doporučit (poukaz na kurz se mi zdá i jako dobrý dárek): Výborně se tu odreagujete, samozřejmě si pochutnáte a odnesete si znalosti, které se doma hodí. Můžete se na cokoli vyptávat a vše je vymyšleno tak, abyste si akci užili: Pokrmy budete jíst v elegantní místnosti připomínající salonek dobré restaurace, vždy tu bude někdo, kdo vám bude odmývat použité nádobí a budete mít samozřejmě i co pít. Ve výsledku to všechny baví a atmosféra je skvělá. Za mě super, lépe bych si kurz nevymyslela.

Laboratorio učí amatéry i profesionály a nabízí i soukromé a skupinové lekce.

https://laboratorio.lacollezione.cz/cs/

Comments

comments

Vyhledat