Co se skrývá za zdmi podniku La Bottega Tusarova?

všechny fotografie La Bottega Tusarova
všechny fotografie La Bottega Tusarova

Když je člověk zvědavý a má trochu štěstí, dostane se i tam, kam se běžně neleze. Tentokrát protišedi vyrazilo do Holešovic dobýt baštu La Bottega Tusarova.

Tanhle součást sítě našich oblíbených bister La Collezione (La Bottega Gastronomica a mnoho dalších v celé Praze) byla koncipována hlavně jako výrobna věcí, které jíme v dalších bottegách. Je ale i plnohodnotným podnikem, kam se dá jít na pracovní oběd či příjemnou večeři: Ladění interiéru je útulně tmavé, lehce rustikální, ale přitom moderní a vkusné. Kromě svých spolustolovníků můžete obdivně pozorovat také cukráře, kteří v prosklené výrobně vyrábějí úžasné dezerty pro celou síť podniků. Dělají to s neuvěřitelnou zručností a i když nejste na sladké, dostanete chuť aspoň na nějakou maličkost.

Skryté chleby

Co je k vidění v “zákulisí”, kam oko hosta nedohlédne? Důmyslně zorganizovaný sestém místností a chodeb, kde to kyne, vře a prostě vzniká. Kynárna je nabobtnalé opulentní slovo označující kovové zařízení, kde kynou stovky chlebů připravené vám učinit ráno i celý den krásnějším. V obřích vytápěných hrncích buble vývar. Kvásek voní až do chodby. Pasta je žluťoučká a krásná. Samozřejmě, práce v kuchyni je tvrdá dřina, a celý den zde makat, byť s pomocí strojů, není snadné. Vyrábějí se tu i pokrmy pro catering, se kterým vyrážejí zaměstnanci také do zahraničí, nebo dorty, které si můžete objednat na narozeninovou oslavu.

Lepek? Lepek!

Už víme, jak to, že ty jejich máslové croissanty jsou tak dobré.”Používáme speciální italskou mouku s vysokým obsahem lepku, kromě droždí pridáváme i přírodní kvas a jsou napěchované máslem, vanilkou a ovoněné kandovanou pomerančovou kůrou,” pochlubili se nám. A něco málo už víme i o našem milovaném chlebu Altamura: “Jeho původ je v regionu Puglia, kde se jako jediný pyšní ochrannou známkou DOP. Je lehce stravitelný a přidaný ječný slad mu zajišťuje křupavou kůrku.

Vedle Altamury nabízíme i chleby s vyšším obsahem otrub, pohankový chléb, nebo třeba 100% žitný chléb, který neobsahuje téměř žádný lepek.

V čem se náš chléb odlišuje, je také použití bílého pšeničného kvasu. Jeho původ je v jižní Evropě. Ve střední a severní se používá především kyselejší žitný.”

Kvalita surovin je smaozřejmě klíčová, ostatně jako v italské kuchyni obecně. Podřadné potraviny Italové neuznávají. A o těch dobrých by člověk mohl poslouchat zajímavosi sto let. Brzy vám z této krásné oblasti přineseme další zajímavosti!

Comments

comments

Vyhledat