Life Sciences Film Festival: Film s Jeffem Bridgesem o budoucnosti lidstva
8. ročník mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Life Sciences Film Festival (15.–19. října) letos přichystal filmy, které jinde neuvidíte: „Dnes začíná budoucnost“ s Jeffem Bridgesem, „Budoucnost patří broukům“ o poněkud „fujtajbl“ potravinách budoucnosti, „Fermentace čili proměna“ o kvašení coby žhavém gastronomickém trendu či fascinující český dokument „Archa světla a stínu“ o počátcích filmového objevování Afriky (86 % na csfd.cz).
Film „Dnes začíná budoucnost“ (USA) natočil v roce 2018 jako producent a průvodce filmem oscarový Jeff Bridges (Crazy Heart, Big Lebowski). LSFF jej uvádí v české premiéře. Jde o vizuálně opulentní 4k poselství o místě člověka ve světě, ve kterém přežijí jen „přeborníci v evoluci“. Člověk je bez drápů
a ostrých zubů jen slabé zvíře – svou nedostačivost však nahrazuje nepřekonatelnou kulturou
a technologií. Jenže náš mozek je mozek zvířete; živočišná touha po nadbytku, ukojení potřeb
a příjemných pocitech, které můžeme do sytosti naplnit díky pokročilým technologiím – tak zní ve zkratce příčina našeho neblahého vlivu na přírodu, jíž součástí se možná už ani necítíme být.
Citace z filmu (Dnes začíná budoucnost): Zaručuji vám, že nový iPhone nepotřebujete. Ve skutečnosti ani nevíte, jaké bude mít nové funkce. Ale víte jistě, že až je uvidíte, budou se vám líbit. Máme totiž moc rádi, když se můžeme cítit tak, jak chceme a hned…
Na 1 kalorii v jídle potřebujeme 10–12 kalorií fosilních paliv. V roce 2050 by mělo na Zemi žít 9 miliard lidí. Spočítejte si to a zjistíte, že to nevychází. Buď začneme jíst jinak, nebo nás spousta umře hlady. LSFF letos představí zvláště silný blok filmů o potravinové budoucnosti. Francouzské filmy „Jídlo 3.0: Techno potraviny“ a „Jídlo 3.0 – Bio potraviny“ se ptají, zda nám může budoucnost zajistit maso ze zkumavky, umělá vejce a zda se to vůbec může vyplatit. S překvapivým – a pro někoho „fujtajbl“ řešením – přicházejí tvůrci filmu „Budoucnost patří hmyzu“ (USA). Možná totiž budeme již brzy jíst mleté cvrčky a masařky – a rádi! Citace z filmu (Budoucnost patří hmyzu): Značné množství vitamínu B12, železa, vápníku, hořčíku, mastných kyselin. Kobylky chutnají trochu uzeně. Mravenci jsou křupaví, zemití. Jaký smysl má jíst zasmrádlé hovězí, které cestovalo přes půl světa, když si můžete do burgeru nacpat cvrčky z farmy odvedle?
Ostatně, brouci. Zdá se, že je jich všude dost, ale na některých místech Evropy zmizelo více než 70 % hmyzí biomasy. Film „Svět bez hmyzu“ (Německo) ukazuje chmurnou budoucnost „nehemživého“ světa. Napřed vyhynou šestinozí tvorové – a ti dvounozí hned po nich.
Chléb, pivo, kysané zelí, kimči, sýr, miso, sójová omáčka: nic z toho bychom neměli bez tvrdé práce bakterií a kvasinek. Naložit, přikrýt a čekat – představte si, že můžete vytvořit něco tak dobrého tím, že… neděláte vůbec nic. Cesta kolem světa americké kuchařské celebrity Edwarda Lee ve filmu „Fermentace čili proměna“, jak a co kvasí v různých zemích a kulturách. Citace z filmu (Fermentace čili proměna) : Fermentace je životní lekce. Nutí vás přemýšlet, co znamená být malou nevýznamnou lidskou bytostí v tomto neuvěřitelném překotném světě bakterií kolem nás. Když vařím, dělám věci záměrně. Vynucuji si je. Představte si, že můžete vytvořit tak neuvěřitelné chutě, a nedělat přitom nic! Je to trochu nápor na vaše ego.
Hlavní témata filmů:
- Sucho, nebo záplavy? Kde leží klíč k udržitelnému soužití s půdou a přírodou? Mnohé postupy moderního zemědělství narážejí na své limity. Možná dokonce hrají úlohu v klimatických změnách. Velká řešení je třeba hledat v malém, lokálním kontextu. („Následuje poušť“, „Kořeny“, „Sémě změny v našich rukách“)
- Mikroby a houby – Stály na samém počátku života a jejich svět provází evoluci všeho živého dodnes. Co když zrovna díky nim můžeme léčit rakovinu nebo vyřešit problémy s rozkládáním odpadů? („Království: Jak houby stvořily náš svět“)
- Nové technologie, inteligentní roboti, emoce: Roboti pomáhají v průmyslu i v zemědělství. Kde v tom najde své místo člověk? („Homo digitalis“, „Lidštější než člověk“)
- Někdy je hmyzu moc, jindy málo… Příběhy kůrovce, včel nebo cvrčků. (Svět bez hmyzu, Divoké včely: děti Slunce, Zítřky s broukem)
- Otrávený svět: Textilní průmysl ničí indonéské řeky, Evropa tráví sama sebe účtenkami a plasty. Kudy z toho ven? („Zelení bojovníci“, „Indonésie, nejznečištěnější řeka světa“)
- Archa světla a stínů: Co objevil režisér Jan Svatoš při pátrání po osudech rebelů z Kansasu, kteří stáli u zrodu filmové divočiny?
Doprovodný program:
Na LSFF 2018 se můžete setkat třeba s Romanem Vaňkem (Prakul) a Michalem Otípkou (Growshop), kteří se o svoje největší průšvihy podělí na gastrospeciálu „FuckUp Night“, hostem úvodní diskuse „Lidé a technologie“ bude např. dramatik a režisér Petr Zelenka (Knoflíkáři, Dabbing Street, Elegance molekuly).
„Za osm let se z Life Sciences Film Festivalu stal mezinárodně respektovaný filmový festival, který se cíleně soustředí na řešení problémů současnosti. Klima, voda, půda, krajina, města, porozumění přírodním procesům, nové technologie, ekonomika, to vše tvoří součást skládačky, ze které dáváme dohromady naše povědomí o světě. Přijďte se i vy mezi 15.–19. říjnem přesvědčit, že heslo ČZU – „Univerzita plná života“ – stoprocentně platí,“ uvedl rektor České zemědělské univerzity profesor Petr Sklenička.
8. ročník Life Sciences Film Festivalu se uskuteční 15.–19. října na České zemědělské univerzitě v Praze a 27. 10. v Národní technické knihovně jako sekce Food Film Festival.
Dramaturgové prošli přes 1300 filmů z 86 zemí, aby pro návštěvníky LSSF vybrali 40 dokumentárních filmů. Celkem 22 filmů pak bude soutěžit o ceny jednotlivých fakult a o Velkou cenu LSFF spojenou s odměnou 3 000 Eur. Slavnostní vyhlášení se koná ve čtvrtek 18. 10. v 18:00 hodin v Kruhové hale ČZU.