Recept: Krevety na špízu s grilovanou polentou

foto Sage
foto Sage

Léto stále zůstává hlavní grilovací sezónou, a tak se všichni rádi předháníme v těch zaručeně nejlepších receptech.

Ať už preferujeme masité či bezmasé pokrmy domácí či cizokrajné provenience, cíl zůstává stejný: pochutnat si a dopřát si chvilku oddechu s přáteli či s rodinou. V situaci, kdy jsou cesty do zahraničí a k moři přeci jen ještě trochu složitější, a ne každý se letos vydá za hranice naší země, jsme se rozhodli přinést vůni dálek alespoň na talíř. Středomořskou atmosféru jsme si přiblížili receptem na krevetový špíz s grilovanou polentou a – musíme se pochválit – chutná fantasticky!

Špízy i polentu jsme grilovali na chytrém kontaktním grilu Sage BGR840, který lze použít i jako otevřený BBQ gril. Je to opravdu výkonný a profesionální pomocník, který si umí poradit s širokým repertoárem – jak s klasikou jako maso, ryby, zelenina či ovoce, tak s palačinkami nebo omeletou. Na výběr je pět programů podle typu masa (hovězí, jehněčí, vepřové, kuřecí a ryby) a také stupeň propečení od raw až po well done. Desky grilu jsou vyrobeny ze zdravotně nezávadného materiálu Quantanium PFOA free a jsou vybaveny teplotními senzory, které dokážou rozpoznat pokles teploty při položení pokrmu na gril a vyrovnat ho navýšením. Horní žebrovanou a dolní plochou desku lze mezi sebou měnit a výšku horní desky a sklon spodní plochy nastavovat. Součástí grilu je také grilovací sonda, která pomůže připravit maso podle vlastních představ a ohlídat správnou teplotu i dobu grilování.

foto Sage

 

  • Doba přípravy: 40 min včetně odležení krevet 
  • Obtížnost: lehká
  • Počet porcí: 2

 

 

Suroviny:

  • 250 g krevet 
  • 200 g polenty
  • citron
  • olivový olej
  • čerstvé bylinky – petržel, rozmarýn
  • chilli
  • sůl
  • pepř

 

Postup:

  1. Nejprve si naložte krevety a dejte je na chvilku odležet, aby se chutě propojily. Použijte k tomu šťávu z citronu, olivový olej, chilli dle chuti, sůl, čerstvě mletý pepř a čerstvé bylinky (rozmarýn a petrželka). 
  2. Polentu připravte dle návodu (horká voda/vývar, sůl, pepř) a dejte rozpálit troubu. 

Nedávejte tolik tekutiny, nepřipravujete kaši, ale hustší konzistenci. Hustou směs přendejte do pekáče nebo na plech vyložený pečícím papírem, rozprostřete stěrkou na tenkou vrstvu (do 1 cm) a upečte v troubě. Ideálně horkovzduchem na 210 °C cca 15 minut.  

  1. Krevety napíchejte na špízové jehly.
  2. Hotovou upečenou polentu nakrájejte na kousky.
  3. Rozpalte gril Sage BGR840 na 200 °C.
  4. Na hladkou desku grilu dejte olivový olej a zde připravte polentu.
  5. Na vroubkovanou desku dejte špízy s krevetami. Krevety jsou hotové během chvilky.
  6. Gril ještě za tepla setřete papírovým ubrouskem. 
  7. Podávejte se sklenkou bílého vína. 

 

Tip: pokud vám zbude pečená polenta, použijte ji jako základ na jednohubky místo pečiva. 

 

foto Sage

O značce Sage: 

Sage je evropskou značkou společnosti Breville, jejíž produkty jsou prodávány ve více než 50 zemích světa. Australská Breville Groupe je celosvětově známá díky vlastnímu vývoji malých kuchyňských spotřebičů nejvyšší kvality, vyznačující se dlouhou životností a skvělým uživatelským komfortem. Historie Brevillu se začala psát v roce 1932 a této společnosti vděčíme například za tzv. sendvič-toaster, který vyvinul jako první výrobce na světě. Po jeho uvedení na trh v roce 1974 se jenom v Austrálii prodalo 400 000 kusů. 

Na český trh značka Sage vstoupila v roce 2018 a postupně na něj uvede produkty zaměřené na přípravu kávy – espressa, mlýnky, pěniče; grilování – grily, smoking gun; odšťavňování – odšťavňovače, smoothie nebo přípravu potravin – roboty, mixéry, food procesory. Díky vlastnímu návrhu a náročnému testování bude možné u všech spotřebičů rozšířit záruku na 3 roky. Pro Českou republiku, Slovensko, Maďarsko a Polsko je značka Sage zastupována exkluzivně společnosti FAST ČR, patřící mezi největší regionální distributory domácích spotřebičů.

Pro další informace a novinky navštivte adresu www.sagecz.cz.  

 

Comments

comments

Vyhledat