Reportáž: Sladké a kynuté z Esky!

Není to vlastně ak dlouho, co jsme avizovali novinku – gastro kurzy od Ambiente. Prostor Um, který jsme krátce představili v létě 2022, se od té doby stal dějištěm spousty kurzů, seminářů a dalších setkání nad jídlem a pitím jak pro profesionály, tak pro veřejnost.

My jsme v Umu byli například na kurzech s šéfkuchařem Martinem Štanglem (dříve Eska, nyní restaurant Štangl), s Martinem Matysem (brazilská kuchyně), na cuppingu kávy s Ondřejem Štöklem a unikátním kurzu krájení s Františkem Skopcem – a nešlo odolat kurzu Sladké a kynuté z Esky, který vede Jaroslav Kozdělka. Jaké to bylo?

Podle očekávání super. Osobně na těchto kurzech vždycky oceňuju poznatky o technikách a zásadách, ne pouze konkrétnín recept(y). Nemusím pak doma vařit přesně tu věc, co jsme se učili, ale zlepším si skills tak nějak obecně (je tedy dost co zlepšovat:). Je skvělé moci se ptát a zjišťovat, proč to či ono (ne)funguje.

Tentokrát se hvětlo, míchalo a všelijak válelo a vinulo individuálně: považuju to za lepší než různé vaření ve dvojicích, které se někdy na kurzech dělává, a myslím, že i pro ostatní byla organizace takhle ideální.

Kynutý kurz zahrnoval jedno kynuté těsto v mnoha podobách a člověk by neřekl, jak je variabilní – když se samozřejmě dobře uhněte ze skvělých surovin.

Bude to chtít asi trochu zkoušení, než trefíte dokonalý moment, kdy už je ideální ke zpracování a pak k pečení nebo smažení, ale až to zaklapne, budete nadšeni.

Obyčejné kynuté těsto skvěle funguje jak na loupáky (plněné i obyčejné), briošky, tak na koláče dvojctihodné (s tvarohem v krajích) i běžné, ale možná vás překvapí, jak super jsou koblihy (smažit v řepkovém oleji, obracet, ale ne moc často, ať si nezlikvidujete světlý proužek!)

Jaroslav Kozdělka je mistr svého oboru a ochotně poradí, jak uválet ideální tvar pro budoucí koláč, jak uvařit náplň z ořechů nebo z máku, čím vším se dá potírat a posypávat a jak to, že v Esce to všechno chutná tak super.

Kurz byl parádní – příjemně strávené odpoledne až podvečer, ze kterého si člověk odnesl spoustu pečiva na doma (když jsem nastoupila do taxíku, řidiš zbystřil a začal vyzvídat, co to tak krásně voní, takže si taky koláček a loupáček vyloudil). Bezva!

 

Svůj kurz si můžete vybrat na webu Umu:

https://www.umumum.cz/kurzy


Comments

comments

Vyhledat