Velikonoční tipy – kam vyrazit a co si dopřát

Vyhlídkový lesopark Hlídka na Stráži
Vyhlídkový lesopark Hlídka na Stráži

Velký pátek, ale i Velikonoční pondělí jsou státní svátky, a to znamená i prodloužený víkend. Přinášíme několik tipů, kam vyrazit na výlet, kde si pochutnat na velikonočním menu a čím si udělat na svátky radost. 

 

Pochutejte si na velikonočních specialitách

Pojďte oslavit jaro a vychutnat si zámecké velikonoční speciality v restauraci Pytloun Hotelu Chateau Ctěnice, která pod taktovkou šéfkuchaře Denise Wágnera připravuje špičkovou českou a mezinárodní kuchyni v moderním pojetí, a která se nebojí kombinovat současné kulinářské techniky s přístupem tradičního kuchařského umění. Speciální velikonoční menu se bude podávat od 3. do 10. dubna. Rezervaci můžete provést přes internet.

Restaurace Chateau Ctěnice

V restauraci Old Armoury Prague v přízemních prostorách hotelu Pytloun Old Armoury Hotel Prague **** (Všehrdova 450/16, Praha 1 – Malá Strana), která se nachází v budově ze 17. století v krásném prostředí pražské Malé Strany přímo u parku Kampa na břehu Čertovky, a která se pod vedením šéfkuchaře Tomáše Klusáčka specializuje na českou kuchyni, je oslaví svěžím jarním menu obsahujícím tradiční velikonoční speciality. Speciální velikonoční menu sestavené z jarních surovin jako například mladé kopřivy, medvědího česneku, králíka, kuřete a samozřejmě vajec, se bude podávat 2. do 10. dubna. Rezervace na telefonním čísle: + 420 770 198 188.

Restaurace Old Armoury Prague na pražské Kampě

Kuchařský tým restaurace Zlatý kohout v Pytloun Grand Hotelu Imperial v Liberci připravil pod vedením šéfkuchaře Jakuba Rumana pro své hosty jednak speciální Velikonoční a pak zcela nové á la carte menu. Restaurace Zlatý kohout se nachází v moderním a jedinečném prostředí Pytloun Grand Hotelu Imperial s luxusním designem v samém centru Liberce. Nabízí tradiční speciality české i mezinárodní kuchyně v moderním podání, otevřenou kuchyni, skvělá vína, sezónní menu a stylově zařízené prostory.

VELIKONOČNÍ MENU  (7. – 10. dubna)

Polévka: Rybí consommé, krevety, chedarový twister s medvědím česnekem, 130 Kč

Hlavní jídlo: Jehněčí kotlety, bramborový květ, brusinkový coulis, glazovaná mrkev a brokolice, 520 Kč

Králičí stehno sous vide, špenátové pyré, bramborové mini gnocchi, 460 Kč

Velikonoční salát s kuřecím masem, vajíčko, medvědí česnek, 370 Kč

Dezert: Mazanec, malinový list, čokoládová drobenka, maková zmrzlina, limetové šodó, 120 Kč

Velikonoční menu v restauraci Zlatý kohout Pytloun

Upečte si velikonoční sušenky

Přípravu jsme si chtěli co nejvíce usnadnit, a proto jsme sáhli po výkonném stolním mixéru Sage THE SUPER Q SBL920. Jako jediný mixér na trhu kombinuje 3 výrobky v jednom: standardní mixér, smoothie mixér (s malou nádobou vhodnou na cesty) a vakuový nástavec (který umožňuje mixování v nejvyšší možné kvalitě). Vysoký výkon zajišťuje motor s příkonem 2400 W. Přístroj je vybaven speciálním nožovým systémem, má intuitivní ovládání a je vyroben ze špičkových materiálů. Robustní základna je kovová a zajišťuje tichý chod bez vibrací. Nádoba mixéru je vyrobena z Tritanu bez BPA, který je vysoce odolný proti nárazu a poškrábání a lze jej bez obav opakovaně mýt v myčce na nádobí.

Postup

  1. Do nádoby od mixéru Sage SBL920 vložte mandle. My jsme použili oloupané, ale klidně použijte i neloupané, nebo je můžete předtím opražit. Nasaďte a zajistěte víko nádoby pro bezpečné mixování.
  2. Mixér zapněte tlačítkem ON a otočným ovladačem dejte MIX a postupně přidávejte stupně. Ořechy potřebujeme rozmixovat do hladkého másla. Postupně snižujte a zvyšujte výkon, podle potřeby. Pro lepší promíchání si můžete pomoci pěchovadlem nebo stěrkou
  3. Hotové máslo přendejte do nádoby s víkem.
  4. Do větší misky si připravte suroviny na těsto a všechny smíchejte dohromady a ručně vypracujte hladké těsto.
  5. Těsto nechte chvilku odpočívat, mezitím si připravte troubu předehřátím na 170°C.
  6. Těsto vyválejte do přibližně půlcentimetrové placky a vykrajovátkem vykrojte požadované tvary. Ty položte na plech s pečícím papírem a dejte je péct do trouby na 10–12 minut. Upečené sušenky nechte vychladnout.
  7. Mezitím si připravte polevu na zdobení sušenek. Prosejte moučkový cukr do bílku a vymíchejte si polevu. Potřebujete konzistenci, která drží a neroztéká se. Podle potřeby tedy přidejte moučkový cukr.
  8. Hotovou polevu můžete dobarvit potravinovými barvami a poté s ní nazdobte sušenky.

Hotové sušenky mají díky mandlovému máslu krásně mandlovou příchuť a nemusíte do těsta přidávat už žádný jiný tuk. Po upečení jsou krásně křupavé, ale pokud je chcete mít vláčné, dejte je do krabičky s víkem a nechte zavřené.

 


Vyměňte čokoládová vajíčka za koupelová

Ve velikonoční koupelové snůšce Let’s Be Eggcellent To Each Other od LUSH najdete najdete dvě krásné koupelové kraslice z limitované velikonoční kolekce pro sladké a veselé cachtání. Dárek obsahuje: Flamingo Egg (koupelová bomba) a  Golden Egg (krémová koupel).

Koupíte na Lush.cz za 450,00 Kč


Tipy na velikonoční výlety:

Sedlecká pouť v Kutné Hoře
Jedna z vůbec nejoblíbenějších a největších poutí u nás, která každoročně přiláká tisíce návštěvníků. Je doprovázena desítkami zábavných atrakcí a stovkami stánků, nejrůznějšími sladkými a slanými dobrotami, ze kterých si vybere každý a také dobrého pití. Již tradičně se tato akce koná v Kutné Hoře u katedrály Nanebevzetí Panny Marie, která je již od roku 1995 zapsaná na seznamu UNESCO. Pouť můžete navštívit všechny čtyři velikonoční dny od 7. do 10. 4.

Vyhlídkový lesopark Hlídka na Stráži
Na pomezí Krkonoš a Jizerských hor vyrostl nedávno zajímavý komplex čtyř rozhleden, 12,5 tunových rozhleden z ocelových konstrukcí z dílny libereckého studia Mjölk architekti.Zahrnuje čtyři vyhlídky nazvané Medvěd, Liška, Ovce a Horník. Z vyhlídek uvidíte nejen na Rokytnici nad Jizerou, Kotel, ale také Lysou horu. Vyrazit sem můžete kdykoliv během dne, na kole i pěšky. Tady skutečně budete vnímat okolní přírodu, jak dokáže být nádherná, rozmanitá a zároveň syrová. Decentního a do okolí citlivě zapadajícího projektu si všiml i uznávaný světový odborný web ArchDaily.

Vyhlídkový lesopark Hlídka na Stráži

Veselý Kopec
Vyrazit můžete do skanzenu lidových staveb a řemesel na Veselém Kopci, který představuje historický obraz lidových obydlí, která zapadají do zdejší drsné, ale krásné podhorské krajiny. Od 7. dubna do 10. dubna máte možnost si prohlédnout interiéry roubenky doplněné o ukázky velikonočního pečiva například beránka, jidáše, pečení svátečních perníků do forem, zhotovování velikonočních předmětů jako je pletení pomlázek, zdobení vajíček různými technikami. Těšit se můžete také na bohatý doprovodný program: 7. 4. zahraje Cimbálková muzika Kobylka, 8. 4. Folklorní soubor Kalamajka, 9. 4. pak Národopisný soubor Kohoutek.

Vistutý most Sky Bridge 721 na Dolní Moravě u Kralického SněžníkuPokud chcete vidět nejdelší visutý most pro pěší na světě, nemusíte cestovat daleko, najdete jej totiž v ČR. Zbrusu nový Sky Bridge 721, který byl otevřen v loňském roce, najdete v horském resortu Dolní Morava. Unikátní lávka měří 721 metrů a procházet se na ní budete ve výšce 95 metrů nad zemí. Most vede od chaty Slaměnka nedaleko Stezky v oblacích přes údolí až k úbočí kopce Chlum. Prestižní světový magazín Time jej umístil do žebříčku The World’s Greatest Places díky jedinečným výhledům, které nabízí. Fotografie se objevila dokonce na jeho obálce.

Vistutý most Sky Bridge 721 na Dolní Moravě u Kralického Sněžníku

Věšet hlavu nemusíte, pokud nemáte vlastní vůz. Od nepohodlného cestování vlakem nebo autobusem můžete zvolit mnohem příjemnější variantu v podobě sdíleného auta, například od služby Anytime. Více informací najdete  na www.anytimecar.cz .


Dopřejte si velikonoční menu, mazanec a vaječňák

Jehněčí kolínko s omáčkou z červeného vína a kopřivovou nádivkou – Červený Jelen

Namísto zdlouhavého chystání kopřivové nádivky či šťavnaté pečínky se od 11. do 18. dubna můžete vydat do oblíbené restaurace Červený jelen v centru Prahy na tematické velikonoční menu. Speciality připravené týmem profesionálů pod vedením šéfkuchaře Marka Fichtnera se budou podávat vždy od 15 hodin v Bance – kubisticko modernistickém prostoru bývalé Anglo-rakouské banky.

A co by to bylo za Velikonoce bez pleteného máslového mazance s mandlemi či mramorového beránka s polevou z kvalitní 70% čokolády? Stačí jen včas objednat na www.spork.cz/collections/velikonoce-budou a pak vyzvednout. Stejně tak vaječňák z limitované velikonoční edice. Základem neodolatelného likéru podle receptury šéfkuchaře Marka Fichtnera jsou především kvalitní suroviny jako smetana, žloutky, pravá vanilka a prádelský rum.

 


Vyrazte na výlet v obytném autě

Připravili jsme pro vás itinerář s těmi nejlepšími místy, kde na vás dýchne kouzlo českých zvyklostí. A pokud si pro své dobrodružství vyberete jako dopravní prostředek karavan, můžete je stihnout klidně všechny najednou!

 

Další velikonoční gastrotipy:

Přestože to zatím venku moc na jarní počasí nevypadá, jaro si můžete užít alespoň na talíři. Podniky gastronomické skupiny Together připravily opět nápaditá speciální velikonoční menu, která navodí dokonalou jarní atmosféru. Ať už si zvolíte sladká mámení v podobě beránků, mazanců, velikonočních kraslic, nebo se necháte polapit bramborovými delikatesami, knedlíky přes celý talíř nebo svěžím chlebíčkem s křepelčími vajíčky, rozhodně na zimu za oknem zapomenete.

Sladké Velikonoce Cukráře Skály
Máte rádi na svátečním stole velikonočního beránka či mazanec, ale netroufáte si je sami doma upéct? Nechte to na profících. U Cukráře Skály najdete od 4. do 10. dubna bohatou nabídku svátečních moučníků a dobrot. Od cukrovaného beránka, beránka politého v čokoládě přes mazanec, kraslice po velikonoční vajíčko na hniličko s kokosovým krémem a mangovým pyré a tradiční vaječňák. Vychutnat si je můžete nejen v prodejnách V Dlouhé a V Celnici, ale objednat si je můžete i online na cukrarskala.cz.

Jarní sváteční Brambory
Bramborová speciálka z Pankráce – restaurace Brambory na velikonoční svátky od 7. do 10. dubna přichystala speciální menu, z kterého jaro přímo číší. Bramborová polévka s medvědím česnekem, domácí kachní paštika s vajíčkovým salátem s brambory, pažitkou a ředkvičkami nebo půlka pečené kachny s velikonoční nádivkou s kopřivami jsou toho důkazem. Těšit se však můžete i na pokrmy z brambor, které vám naservírují přímo u stolu.

Velikonoční Blbouni ve Vinohradském Parlamentu
Knedlíky přes celý talíř jsou ve Vinohradském Parlamentu skutečným hitem, a tak není divu, že na ně vsadili i o Velikonocích. Pokud máte rádi kynuté knedlíky, ten plněný pečeným telecím žebrem a medvědím česnekem, telecí šťávou se smrži a jarní zeleninou si nesmíte nechat ujít.

Velikonoční Blbouni ve Vinohradském Parlamentu / Foto Hynek Hampl

Pardubické potrefené Velikonoce
V Potrefené huse v Pardubicích své velikonoční menu od 8. do 10. dubna taktéž vymódili do jarního kabátku. Hráškový krém s máslovými krutony a výhonky vás příjemně zahřeje, salát s kozím sýrem, ředkvičkou a mladou kedlubnou s mixem salátů nastartuje chuťové pohárky. Dokonalou chuťovou variaci doplní telecí řízek s velikonočním bramborovým salátem s fazolkami nebo pečené kukuřičné kuřátko s rozmarýnovým máslem a žemlovou nádivkou.

Chlebíček měsíce v bistru Sisters
V bistru Sisters nově obohacují stálou nabídku pochoutek o chlebíček měsíce. Nejinak tomu bude i v dubnu, přitom ten velikonoční je doslova prodchnutý jarem. Vyrazíte-li o svátcích na procházku, zastavte se na chlebíček s křepelčími vajíčky a jehněčím pršutem. Určitě vás dobře naladí a vyrazíte znovu ven řádně posilněni.

V bistru Sisters nově obohacují stálou nabídku pochoutek o chlebíček měsíce.


Pořiďtě si lak na nehty v jarních barvách!

Pořiďte si jarní lak na nehty E.Mi Lac ve svěžích jarních barvách za 510,- na www.emi-shop.cz

Comments

comments

Vyhledat