Vinozarchivu.cz učí lidi, že velká vína potřebují čas

foto  www.vinozarchivu.cz
foto www.vinozarchivu.cz

Jan Pánek je sommelier stojící za projektem, který je v Česku unikátní. Jeho e-shop www.vinozarchivu.cz nabízí originální dárek ve formě vína stejného ročníku, jako obdarovaný. Rovněž ale vína, která je možná dále archivovat doma a otevřít je v budoucnu při slavnostní příležitosti. 

 

Jak jste se dostal k povolání sommeliera a obchodování s vínem? 

Víno jsem měl vždycky rád, ale více jsem o něm začal zjišťovat až od jednoho výborného vinaře. Potkal jsem ho jako kolegu u záchranky v Itálii, kde jsem strávil jako dobrovolník nějaký čas po vysoké škole. Netrvalo dlouho a vyzkoušel jsem si různé činnosti ve vinařství – od práce na vinicích a ve výrobě, až jsem se postupně dostal k obchodování. Díky tomu jsem začal poznávat také historická ročníková vína, vlastně v době, kdy jsem si lámal hlavu s dárkem ke čtyřicetinám mého kamaráda. Věnoval jsem mu nakonec čtyřicetileté víno a ten dárek sklidil nadšení. Řekl jsem si tedy, že by právě archivní vína mohla být skvělým řešením i pro další lidi, kteří chtějí darovat něco opravdu originálního. Hlavně v dnešní době, kdy každý v podstatě všechno má a je těžké dárkem opravdu překvapit. 

Proč jste se rozhodl vína prodávat na e-shopu a ne v kamenné vinotéce?

Internet poskytuje tak širokou nabídku zboží, kterou vám žádný kamenný obchod nemůže nabídnout. Například u nás seženete vína všech ročníků až po 80 let staré lahve. Objednané zboží máte přitom doma už za 2 dny, ať bydlíte kdekoliv po republice. Navíc si můžete před nákupem přečíst hodnocení e-shopu, což v kamenném obchodě tak dobře nefunguje. Díky tomu máte podle mého názoru větší jistotu než když nakupujete v běžném obchodě. My také s našimi zákazníky výběr často a rádi konzultujeme. Nákup na eshopu už je dnes naprosto běžnou věcí a zákazníci si jej oblíbili ještě víc během lockdownů, to jsme jasně viděli na poptávce. 

 

Pro koho je e-shop vinozarchivu.cz určený? Jsou vašimi zákazníky především znalci?

Nikoliv, náš online obchod je naopak určen široké veřejnosti. Právě díky naší osobní asistenci dokáže vhodné archivní víno vybrat každý, stejně jako láhve, které se hodí k další archivaci. Například víno jako dárek ke svatbě či narození dítěte, které pak otevřete při jeho osmnáctinách nebo jiném výročí. Když pořídíte dárkové balení tří nebo šesti lahví jednoho vína stejného ročníku, můžete je ochutnávat v průběhu let a pozorovat, jak se víno v čase vyvíjí. Stejně tak si zákazníci vyberou vína, která mohou vypít hned, včetně kvalitního Champagne. Ceny našich vín začínají už na 490 korunách za láhev.  

Jak vína pro e-shop vybíráte? 

Nasloucháme zkušeným vinařům, od kterých láhve bereme. Oni nejlépe vědí, která vína budou k archivaci vhodná, a dokonce je za tímto účelem vyrábí. Začíná to už u pěstování samotné révy, u které rozhoduje nejen odrůda. Důležitý je také ročník, tedy jaké bylo v daném roce počasí. Dále poloha vinic, no a potom kvality samotného vína, které se kontrolují před stáčením do láhve. Než se o něm řekne, že bude k archivaci vhodné, musí vinař vědět, že má špičkové senzorické kvality, které bude dál rozvíjet. Nezapomeňme, že vinař jde s kůží na trh – každá láhev nese jeho jméno a nemůže si dovolit jej riskovat. Proto také mnohá vína k archivaci nejprve několik let leží u samotného vinaře, než je pustí na trh. Naším posláním je lidi učit, že jsou to velká vína a těm se vyplatí dát čas. Například když si v restauraci u příležitosti výjimečné oslavy dáte pět let staré slavné italské víno Barolo, tak je to vlastně velká škoda. Protože toto víno je vhodné k dlouhodobé archivaci a dosáhne svého vrcholu třeba až za 10 či 15 let.

 

Potřebují archivní vína speciální zacházení? 

Jistě, důležité je skladování, kdy by vína měla v klidu ležet a nemělo by se s nimi zbytečně hýbat. Nějaký pohyb se samozřejmě odehrává při expedici, chceme tedy, aby byla co nejkratší. Víno proto dodáváme prostřednictvím spolehlivého kurýra do dvou pracovních dnů od přijetí objednávky. Každá láhev je bezpečně zabalena, kurýr s ní manipuluje ručně a díky tomu se nemusíte obávat žádného poškození. Jak víno dále skladovat opět každému rádi poradíme – a není třeba se toho bát, vhodných podmínek je možné dosáhnout i v domácím prostředí. Důležité je udržet víno v temnu, v konstantní teplotě bez výkyvů a v poloze naležato – aby byl korek ponořený ve víně a udržoval si svoji elasticitu. 

 

Na vašem e-shopu jsou hlavně vína francouzská a italská. Čeští vinaři archivní vína neumí?

Ano, většinou nabízíme vína z Itálie a Francie, ale také z dalších zemí, jako je Chile, Izrael, Španělsko…. Jednám ale také s několika tuzemskými vinaři a moc si přeji, abychom se dohodli. U českých vín je shánění archivních vín o to složitější, že se jich hlavně z dob komunismu moc nedochovalo, což má vliv na dostupnost i cenu.  

 

Platí, že čím je víno starší, tím je lepší?

Určitě ne. Je to mýtus. Jsou vína, která archivací získají na kvalitě a naopak řadu vín je potřeba vypít do dvou let od roku sklizně. Ohledně vhodnosti vína k archivaci vám poradí odborný prodejce, v supermarketu taková vína a odbornou radu nenajdete. Obecně platí, že vína vyšší kategorie jsou k archivaci obvykle vhodnější, tedy vína z lepších poloh vinic, s redukovaným výnosem, aby hrozny byly kvalitnější atd.

www.vinozarchivu.cz

Comments

comments

Vyhledat