DAS FILMFEST zveřejnil program a zahájil předprodej

Österreich 2016 
LICHT von Barbara Albert
mit: 
Maria Dragus -Resi
Devid Striesow-Mesmer
Katja Kolm-Mutter
Lukas Miko-Vater
Maresi Riegner -Aki
Susanne Wuest-Ossini
Kamera: Christine A. Maier
Inhalt:
Wien, 1777. Die seit ihrem dritten Lebensjahr blinde, hochbegabte Pianistin Maria Theresia Paradis, von ihrem Umfeld Resi genannt, wird von ihren verzweifelten Eltern in die Obhut des Wunderheilers Franz Anton Mesmer gebracht, die letzte Hoffnung für die Heilung ihrer Tochter. Neben einer bunten Gesellschaft anderer Kranker im Palais lernt sie auch die Dienstmagd Agnes kennen, die ihr zu einer wichtigen Verbündeten wird.
Tatsächlich beginnt sie langsam zu sehen -  verliert aber ihre Virtuosität als Pianistin...


© Christian Schulz, Kein Verkauf an Dritte
Namensnennung




(Model Release: No (c) Christian Schulz
Mobil 01723917694
Österreich 2016 LICHT von Barbara Albert mit: Maria Dragus -Resi Devid Striesow-Mesmer Katja Kolm-Mutter Lukas Miko-Vater Maresi Riegner -Aki Susanne Wuest-Ossini Kamera: Christine A. Maier Inhalt: Wien, 1777. Die seit ihrem dritten Lebensjahr blinde, hochbegabte Pianistin Maria Theresia Paradis, von ihrem Umfeld Resi genannt, wird von ihren verzweifelten Eltern in die Obhut des Wunderheilers Franz Anton Mesmer gebracht, die letzte Hoffnung für die Heilung ihrer Tochter. Neben einer bunten Gesellschaft anderer Kranker im Palais lernt sie auch die Dienstmagd Agnes kennen, die ihr zu einer wichtigen Verbündeten wird. Tatsächlich beginnt sie langsam zu sehen - verliert aber ihre Virtuosität als Pianistin... © Christian Schulz, Kein Verkauf an Dritte Namensnennung (Model Release: No (c) Christian Schulz Mobil 01723917694

Dokumenty věnované dvěma velkým osobnostem světové kinematografie, historický film o geniální slepé klavíristce, jíž jednu ze svých skladeb věnoval sám Mozart, drsný snímek o síle moci a ztrátě svědomí z posledních dnů II. světové války, černá komedie o berlínské techno scéně nebo romantická roadmovie – festival německy mluvených filmů DAS FILMFEST připravil pro své návštěvníky vybranou ochutnávku toho nejzajímavějšího z aktuální filmové produkce Německa, Rakouska a Švýcarska. Od 17. do 23. října budou moci pražští diváci v kinech Lucerna a Atlas vybírat z bezmála čtyřiceti filmů od historických snímků, psychologických dramat a napínavých thrillerů, přes žánrové a artové filmy až po svěží i černočerné komedie. Od 29. října do 2. listopadu se přehlídka přesune do brněnského kina No Art a do Místodržitelského paláce.

 

DAS FILMFEST letos opět nabízí žhavé novinky z oblasti hraného i dokumentárního filmu. K nejočekávanějším titulům letošního programu patří bezesporu zahajovací snímek, hvězdně obsazená muzikálová tragikomedie Mackie Messer – Brechtův Třígrošový film (Mackie Messer – Brechts Dreigroschenfilm), soudní drama o bývalém nacistickém funkcionáři Murer – Anatomie procesu (Murer – Anatomie eines Prozesses), dojemný portrét Romy Schneider 3 dny v Quiberonu (3 Tage in Quiberon) či černá tragikomedie se skvělým Josefem Haderem v hlavní roli Arthur & Claire.

 

Velice silná je letos oblíbená sekce DIE DOKU. Němečtí, rakouští a švýcarští dokumentaristé se tentokrát věnovali dvěma velkým režisérům – Miloši Formanovi a Ingmaru Bergmannovi, ve snímku Eldorado se vydali po stopách tisíců lidí, kteří jsou na útěku do Evropy, nebo odkrývali tajemství smrti mladého válečného zpravodaje v dokumentu Švýcar Chris (Chris the Swiss).

 

Kompletní program naleznete na www.dasfilmfest.cz. Vstupenky je možné koupit v předprodeji online či v jednotlivých kinech. Přehlídku tradičně spolupořádají Goethe-Institut, Rakouské kulturní fórum v Praze a Švýcarské velvyslanectví v České republice.

 

Festival německy mluvených filmů DAS FILMFEST nabídne v letošním roce pět programových sekcí. Kromě tradiční DAS FILMFEST SPEZIAL, která představí ty nejzajímavější, cenami ověnčené i divácky úspěšné snímky, dokumentární DIE DOKU a krátkometrážních SHORTS, se mohou letos diváci těšit také na tematické sekce OSOBNOST / DIE PERSÖNLICHKEIT a SPOLU & SÁM / ZUSAMMEN & ALLEIN.

 

V rámci DAS FILMFEST SPEZIAL festival uvede například zmiňovaný snímek Murer – Anatomie procesu (Murer – Anatomie eines Prozesses), dále cenami ověnčený policejní thriller Cops, drama z posledních dnů války založené na skutečných událostech Kapitán (Der Hauptmann), energický snímek o dospívání a hledání vlastní identity Blue My Mind či velkoryse pojatou a divácky mimořádně úspěšnou „pohádku pro dospělé“ Timm Thaler aneb O chlapci, co prodal svůj smích (Timm Thaler oder das verkaufte Lachen). Nemilosrdný pohled do hlubin lidských vztahů, které pohání moc, vášeň a zoufalství nabídne komorní drama Casting a tragikomický portrét generace, která se chce bouřit, ale nemá proti čemu, přinese snímek s příhodným názvem Staří ať zemřou (Lasst die Alten sterben). Příběh ženy, která okrádá důvěřivé seniory, zprostředkuje film Komu se dobře daří (Dene wos guet geit) a o historii jedné rodiny a o ztrátě idylického místa bude vyprávět snímek Zahrada (Sommerhäuser). Diváci se mohou těšit také na černou komedii o berlínské techno scéně Magical Mystery aneb Návrat Karla Schmidta (Magical Mystery oder: Die Rückkehr des Karl Schmidt) či frenetický příběh jednoho večera točený podle pravidel mumblecoru Tady a teď (So was von da).

 

OSOBNOST / DIE PERSÖNLICHKEIT je název programové sekce, která uvede snímky o skutečných osobnostech, například již zmiňovaný snímek Mackie Messer – Brechtův třígrošový film (Mackie Messer – Brechts Dreigroschenfilm). Film 3 dny v Quiberonu (3 Tage in Quiberon) představí ikonickou Romy Schneider, jež už dávno není tou mladou a svěží císařovnou Sissi z našich vzpomínek, Erik & Erika ukáže mistryni světa ve sjezdu na lyžích Eriky Schinegger, svádějící boj proti předsudkům, když se zjistí, že je vlastně Erik Schinegger a snímek Světlo (Licht) odvypráví příběh emancipace silné a nezávislé umělkyně Marie Theresie Paradis, která na rozdíl od svých současníků Haydna, Glucka a Mozarta upadla do zapomnění. Ötzi, muž z ledu (Der Mann aus dem Eis) je příběhem nejstarší, nikdy neobjasněné vraždy v evropské historii – jak a proč přišel před pěti tisíci lety o život tento muž, kterému se dnes říká Ötzi?

 

Sekce SPOLU & SÁM / ZUSAMMEN & ALLEIN pozve diváky na romantickou roadmovie po Evropě se snímkem 303, nabídne svěží vztahovou komedii Kim má penis (Kim hat einen Penis) a představí úspěšnou tragikomedii s hvězdným obsazením Arthur & Claire. Program nabídne také psychologické drama Jen jsme si hráli (Wir haben nur gespielt), precizní studii vztahu, který ustrnul v každodenní rutině Vakuum či zábavnou komedii o párové terapii Zázračné cvičení (Die Wunderübung). Snímek U mě doma (In My Room) je zajímavým postapokalyptickým westernem stejně jako ironickým obrazem současného Německa, zatímco film Tenkrát v zemi indiánů (Es war einmal Indianerland) přináší divoký žánrový mix Coming-Of-Age, psychedelického velkoměstského westernu, hudebního videa a roadmovie. Diváci si budou moci vychutnat Lásku mezi regály (In den Gängen), křehkou, civilní a realistickou romanci z místa, kde není vidět na nebe, nebo ceněný snímek o dospívání Hördur – mezi světy (Hördur – Zwischen den Welten).

 

Velice silná je v letošním roce populární sekce DIE DOKU. Kromě snímků věnovaných filmovým velikánům (Life as it is: Miloš Forman on Miloš Forman) a Hledání Ingmara Bergmana (Auf der Suche nach Ingmar Bergman) uvede například snímek Švýcar Chris (Chris the Swiss), ve kterém se režisérka vydává po stopách svého bratrance – novináře, jenž za nejasných okolností zahynul ve válce v Jugoslávii. Do svědomí sáhne snímek Eldorado, ve kterém režisér Markus Imhoof mapuje osudy lidí na útěku. První fázi života člověka a s ním spojené potíže nám přiblíží poutavý dokument Cry Baby, Cry (Nicht von schlechten Eltern) který doprovází tři rodiny s novorozenci a batolaty k terapeutovi a Divoké srdce (Wildes Herz) je dokument o „Feine Sahne Fischfilet“, jedné z nejúspěšnějších německých punkových kapel, která na vesnicích a maloměstech brandenburska bojuje proti neonacizmu.

 

 

Comments

comments

Vyhledat