Že jsou komiksy jen pro kluky? To už dávno neplatí

foto: nakladatelství Crew
foto: nakladatelství Crew

Komiksy už zdaleka nejsou jen klukovské čtení. Možná právě naopak.

Ve světě komiksu se čím dál častěji objevují příběhy a série zaměřené na čtenářky. Asi největší zlom v tom přinesla japonská manga, která nabízela silné hrdiny a akci, ale také skutečné emoce a propracované vztahy. Posléze obrovsky zabodovaly kupříkladu komiksy Rainy Telgemeierové (Úsměv, Ségry, Drama, Duchové), Wonder Woman či Záleskautky. Prostě bylo čím dál jasnější, že i dívky chtějí své vzory: potřebují příběhy silných hrdinek, se kterými se můžou ztotožnit.  

„Na různých akcích se nás malé čtenářky ptaly, jestli máme něco se superhrdinkami, něco víc pro ně,“ říká Petr Litoš z Nakladatelství CREW. „Jak už jsme měli ověřené mangou či fantaskními a poetickými světy Neila Gaimana, holky patřily k naším věrným a silným čtenářům. Takže bylo na čase jim vyjít vstříc a nabídnout jim silné hrdinky, se kterými by se mohly ztotožnit, kterými se mohou inspirovat.“  

Jednou z takových řad je série DC Superhrdinky, která je určena mladším čtenářkám. V Nakladatelství CREW zatím vyšel první díl s názvem Zkouškové peklo. Je to řada věnovaná nejslavnějším superhrdinkám (i superzáporačkám) z nakladatelství DC: najdete tu Batgirl, Harley Quinn, Supergirl, Wonder Woman či Poison Ivy. Ovšem ještě jako malé holky, které kromě zachraňování města musí chodit do školy, hledat si kamarádky a snažit se neschytat pětku. Komiksová řada vychází z veleúspěšného animovaného seriálu. Holky tyhle komiksy baví nejen proto, že jim ukazuje slavné hrdinky jako obyčejné holky, které mají stejné problémy jako čtenářky, ale také jim nabízí řešení těchto situací pomocí přátelství, důvěry a odvahy.

Pro trochu starší čtenářky je tu Ms. Marvel (předběžné datum vydání je stanoveno na 20. 11.), příběh holky z muslimské rodiny, která náhle získá superschopnosti… a začne bojovat po boku hrdinů, které do té doby jen z dálky obdivovala (a psala o nich na internet fanfikce). Série kombinuje humor, akci, ale i problémy s dospíváním a s tím, že je člověk jiný než ostatní. A to nejen tím, že má superschopnosti.

A do třetice se chystá (předběžně 20. 11.) už druhá Netvora, příběh odehrávající se v alternativním světě, v matriarchální Asii v roce 1900. Vypráví epický příběh Maiky Půlvlčice, šestnáctileté dívky, která přežila kataklyzmatickou válku a teď je jak lovcem, tak štvanou zvěří. Pátrá po své záhadné minulosti… a mezitím se v jejím nitru začíná probouzet monstrum. Tenhle komiks získal nejen snad všechny dostupné žánrové ceny (kromě Eisnerovy ceny získal i Huga i British Fantasy Award), ale především spoustu nadšených čtenářek a čtenářů, jejichž řady se rozrůstají s každým dalším dílem!

Pro odrostlé čtenářky jsou tu Krysí královny, série, kde se nejde pro ostré slovo daleko a jejímiž hrdinkami je skupina flámujících a bojujících žoldaček. Ty denně řeší monstra, ale i rodinné a milostné vztahy. Máte tu drsňáckou elfí kouzelnici, hipsterskou trpasličí bojovnici (má sekeru, ale nosí ji ironicky), ateistickou kněžku či zcela šílenou hobití zlodějku se závislostí téměř na všem. Tahle jízda se dá popsat jako něco, co vznikne, když se Pán prstenů spustí se Sexem ve městě.

Nesmíme samozřejmě zapomenout na slavnou superhrdinku Wonder Woman, která si vydobyla i úspěšný celovečerní film, gotický romantický příběh z říše mrtvých Alisik, či magickou mangu Čarodějova nevěsta. A pak je tu třeba i příběh Ality, kyborga, který hledá svou minulost a nové přátele v sérii Bojový anděl Alita – v sérii, jejíž filmová adaptace už brzy dorazí do kin.

Ne, komiksy už rozhodně nejsou jen pro kluky.

Všechny tituly jsou k dostání u dobrých knihkupců a v e-shopu Nakladatelství CREW.

Comments

comments

Vyhledat