Jak se slaví Nový rok ve světě? Nejbizarnější tradice z celé zeměkoule

Novoroční oslavy a tradice nabývají v různých kulturách nejrozmanitějších podob. Podívejte se s námi na pár tradic ze zahraničí, které jsme nalovili od blogujících cestovatelů a vzdělávacích webů. Pokud vás zajímá, co se v různých zemích jí, máme pro vás malý článek o novoročních pokrmech. Přejeme vám skvělý rok 2019!

  1. Ohňostroje. Poslední dobou pyrotechnika bývá terčem kritiky – plaší zvířata a leckdo se s ní zraní – nicméně ohňostroje všeho druhu jsou masově populární napříč zeměmi.
  2. Za starších časů se na Nový rok střílelo z pistolí (USA) a dalších palných zbraní (Thajsko, kde měla střelba zaplašit démony).
  3. Na Islandu odnepaměti pálí v krajině i ve městech velké ohně. Na Silvestra večer celý národ sleduje televizi, kde dávají humorné shrnutí uplynulého roku.
  4. Na Sibiři se sázejí stromy pod led.
  5. V Ekvádoru se pálí figuríny a strašáci symbolizující často to, co v uplynulém roce lidem vadilo.
  6. V Itálii se rozezní kostelní zvony, ve Švýcarsku se bubnuje a v částech USA a dalších zemích jsou oblíbené různé hlučné trubky a další násttoje.
  7. V japonských šintoistických chrámech zazní o silvestrovské půlnoci zvony 108x.
  8. V Johannesburgu se podle britského Telegraphu prý hází z okna i kusy nábytku.
  9. V Jihoafrické republice se tančí v ulicích také 2.1., pouliční tance a veselí symbolizuje propuštění otroků z práce.
  10. Lití olova, které se u nás tradičně provádí na Vánoce, je ve Finsku silvestrovskou zábavou. Z tvaru olověného výrobku se pak stejně jako u nás hádá, čím nás obdaří další rok.
  11. V Dánsku se házejí talíře, a to na dveře vašich přátel: Mají odhánět zlé síly.
  12. Posle Hostelworldu se v Řecku na přleomu roku hrají karty a kostky, což má přivábit prosperitu.
  13. V Kolumbii je podle cestovatelského blogu WorldStrides tradicí obejít blok s prázdným kufrem, což má symbolizovat mnoho cestování v nadcházejícím roce.
  14. Na Filipínách kolem přelomu roku uvidíte různé podoby kulatých tvarů symbolizujících mince: Puntíky na šatech nebo kulaté ovoce na stole.
  15. V Argentině je městskou tradicí skartovat staré dokumenty z vaší kanceláře a házet je z okna, což se děje i několik dní před Silvestrem. Na vesnicích se spíše jí sušené ovoce a o půlnoci pro štěstí vykročí pravou nohou.
  16. V Řecku se pro štěstí v poslední den starého roku zavěšuje nad dveře cibule.
  17. Ve Skotsku se sluší přinést dárek pro štěstí, pokud jste první, kdo překročí v novém roce práh něčího domu. Obzvláště vítaní jsou jako první příchozí lidé narození 1. ledna a také mladé matky. Případně mladý muž přinášející láhev whisky, kousek uhlí a pečivo s hrozinkami.
  18. Mezi tradiční novoroční dárky patří pozlacené ořechy (v Římě), Peršané si dříve darovali vajíčka a ve starém Egyptě se obyvatelé obdarovávali nádobami z kameniny.
  19. V Brazílii je novoročním číslem 7 a můžete tak například spatřit, jak lidé oblečení v bílé barvě skáčou a pláži přes 7 vln moře. Také je tradicí sníst 7 hroznů (pro štěstí) a 7 jadérek granátového jablka (bohatství). Na některých místech se po moři posílají dary, zejména květinové, bohyni Yemanjá.
  20. V některých regionech Španělska a Itálie se naopak pro štěstí nosí červené prádlo, nabízejí ho někde i pouliční prodejci. V Argentině prý růžové.
  21. V Rumunsku se příchod nového roku slaví bohatým a malebným mixem tanců a aktivit navazujících na tradice předkřesťanských dob. Děti na Nový rok ráno obcházejí stavení a recitují básničky, dospělí večer (v tradičních oděvech) hrají na hudební nástroje. Oblíbené jsou tance v maskách se symbolickými významy, nejslavnější je Medvědí tanec.
  22. Po celém světě se tradují různé obdoby rčení i konání „jak na Nový rok, tak po celý rok,“ takže vás nabádají například k tomu, abyste si v ten den naplnili kapsy či líbali toho, koho chcete líbat v celém dalším roce.
  23. Speciální kapitolou jsou oslavy čínského nového roku, které probíhají koncem ledna či začátkem února a slaví se po celé zeměkouli, zdaleka ne jen už v „chinatownech“. Ohňostroje, dračí tance a lucerny se stávají stále častějšími i v dalších částech světa.
  24. 14.12. se slaví i ortodoxní nový rok (kromě Ruska například i v Makedonii), to ovšem neznamená, že by se 31.12. nekonaly v Rusku oslavy také, plus tam na 7. ledna přichází Děda Mráz.
  25. Mezi země s oslavami v jiný čas než 31.12. patří také Bali (lunární nový rok v březnu), kde se slaví tichem a meditací. Tato tradice se zřejmě díky popularitě meditací poslední roky šíří po světě.
  26. V Barmě je tradicí novoroční vodní festival Thingyan, kdy se lidé vzájemně očišťují šplícháním vody – konává se na jaře.
  27. Novoroční předsevzetí si údajně dávali už Babylóňané, a to 2600 let před naším letopočtem!

Jsme si jisti, že o desítkách dalších fascinujících zvyků či regionálních mutací těch známých nevíme. Pokud vám nějaký váš oblíbený chybí, napište nám!

Comments

comments

Vyhledat