ESTER & JOSEFINA mají novou kolekci To a jen sen

foto: Michaela Karásková
Make-up: Aneta Ložková
styling: Ester&Josefina
foto: Michaela Karásková Make-up: Aneta Ložková styling: Ester&Josefina

Herečka Ester Geislerová a módní návrhářka Josefina Bakošová navazují na úspěšnou kolekci Manifesto a Manifesto/Emet  novou kolekcí šatů – nočních košilek, nazvanou “ To a jen sen.“

foto: Michaela Karásková

Nová kolekce košilek “To a jen sen”, které jsou zároveň i šaty na denní nošení, byla inspirována snem o odpočinku a relaxování. „Přivádíme na svět náš další společný sen. Každý z našich projektů vzniká spontánně a na základě příběhů a situací, které se objevují v našich životech nebo v našem okolí. Vytvořily jsme košilky, které jsou zároveň i šaty. Jsou pohodlné pro noční spánek a krásné na denní nošení. Ráno se probudíte a můžete jít rovnou ven, zůstat ve snu a snít dál,“ říkají k nové kolekci její autorky Ester Geislerová a Josefína Bakošová.

Cílem autorek bylo vytvořit kolekci, ve které se jejich nositelky budou cítit žensky a uvolněně, zároveň by ale měla být vhodná k lenošení a dennímu snění. “Spánek je důležitý pro všechno, co děláme, pojďme víc snít a odpočívat! To je poselství této kolekce,“ doplňuje Ester Geislerová.

Kolekce materiálem odkazuje k pyžamům, nočním košilím a povlečení, které si pamatujeme z dětství. Košilky jsou vyrobené ze stoprocentní bavlny a jsou k dostání ve dvou variantách. První z nich je se vzorem kostky v kombinaci bleděmodrá/bílá nebo šedá bílá a druhá varianta je se vzorem drobné kostičky v kombinaci černá/bílá.

Propojení uměleckých světů
Nová kolekce s názvem „To a jen sen“ je propojená také s hudební skladbou. Zpěvačka Marie Kieslowski složila skladbu, která kolekci zachytila v hudbě. Vznikla tak ambient-elektro ukolébavka a k ní také videoklip.

„Chtěly jsme propojit sféry umění, vytvořit společně výsledný dojem, který bychom rádi předaly dál. Nová kolekce je trochu surreálná, snová, fantazijní a Marie ji skvěle dokázala vystihnout v její nové písni a poté také ve videoklipu,“ říká ke spolupráci Josefina Bakošová. Pro zpěvačku Marii Kieslowski to byla první autorská píseň: “Výzva ke složení ukolébavky mě velmi potěšila a hned následně vyděsila, neboť jsem doposud vlastní autorskou píseň nesložila. Poslední pochyby jsem zahnala, když na spolupráci kývl můj kamarád hudebník Ondra Mikula alias Aid Kid, který se postaral o celkovou formu a o profi nahrávání. Smíchání zvuku jsme pak svěřili Tomášovi Havlenovi z Posthudby.” Ke skladbě natočil vizuálně poutavý hudební videoklip, slovenský režisér Milan Mazúr. „Klip jsem koncipoval na základě různých principů. Jsou to témata spojená s konkrétní hudbou jako nastavení určitého rytmu a tempa, anebo právě s motivem polospánku a neurčitosti prostoru, ve kterém je postava umístěná. Podstatná je neurčitost času a místa, minimalismus a také plochost zvoleného světla. V podstatě jsem se snažil reagovat intuitivně a pracoval jsem také se záběry, které jsem používal i v jiných autorských videích. Například budova, která má zabetonovaná okna naznačuje ve svém nitru možnosti jiných prostor. Jsou to hry, které by měly otevírat možnost představivosti,“ přibližuje Milan Mazúr. Odkaz na videoklip (poznámka: všechny odkazy v textu otevřete pomocí klávesnice Ctrl+kliknutím): zde (heslo 123456). Odkaz na skladbu zde.

Kolekce To a jen sen je zachycena také ve fotografiích. Jejich autorka, Michaela Karásková, vytvořila surreálné fotografie autorek, které se procházejí snovým městem. “Ve fotografiích k projektu “ To a jen sen” jsem se snažila rozvést motiv denního snění. A to prostřednictvím příběhu, jehož hlavními hrdinkami jsou právě autorky kolekce košilek. Ty procházejí liduprázdným městem, v jehož ulicích se potkávají se sebou samými. Inspirovala jsem se atmosférou z obrazů surrealistických malířů Giorgia de Chirica a Paula Delvauxe,“ přibližuje záměr autorka fotografií. Odkaz na fotky ke stažení zde.

Nová kolekce “To a jen sen” je dostupná od března 2019 v galerii Harddecore na Senovážném nám. 10, P1 nebo na esterajosefina.com

Comments

comments

Vyhledat