Lush využívá plachetnici ve snaze snížit uhlíkovou stopu

Plachetnice Lush. Foto Lush
Plachetnice Lush. Foto Lush

 

 

Britská společnost Lush Fresh Handmade Cosmetics nastavila kurz směrem ke snížení emisí uhlíku. Prvním produktem je korková krabička, která pochází z Portugalska a kterou je možné používat pro skladování tuhých šamponů bez obalů. Tuhý šampon odpovídá třem 250ml plastovým lahvičkám s tekutým šamponem a nabízí při každodenní péče o vlasy možnost nulového odpadu.

 

Lush prezentuje dopad přímého získávání surovin na dodavatele a jejich životní prostředí prostřednictvím udržitelných přístupů v rámci výrobních a přepravních cyklů výrobků Lush. Tyto přístupy se snaží výrazně omezit emise uhlíku a nyní zahrnují využití tradiční plachetnice, která během čtyřtýdenní cesty přepravuje korkové krabičky z Portugalska do Poole v hrabství Dorset ve Velké Británii.

 

CESTA ZAČÍNÁ V PORTUGALSKU

 

Biotopy korkových dubů v oblasti Středozemního moře, které zahrnují přibližně 25 000 druhů, jsou jedny z nejrozmanitějších v Evropě. Korkové stromy v Portugalsku absorbují až 5 % emisí CO² v zemi. Kůru je možné sklízet ručně každých devět let po třicetiletém období růstu. Tuto práci není schopen zvládnout žádný stroj, je proto důležitým zdrojem tradičního zaměstnání pro 100 000 lidí v regionu. Exportním bestsellerem č. 1 na celém světě je tradiční korek používaný pro lahve. 

Krátké video věnované sklizni a výrobnímu
procesu:

https://vimeo.com/290529129

V roce 2016 tým nákupčích společnosti Lush hledal regenerativní řešení pro ukládání svých tuhých šamponů a kontaktoval neziskovou skupinu Eco Intervention. Organizace vzdělává místní obyvatele, jak tyto přírodní lesy udržovat a chránit. Eco Intervention založila společnost Cork Connections a začala dodávat společnosti Lush korkové krabičky, které pocházejí z portugalského regionu Alentejo. Lush platí z každé prodané korkové krabičky pět eur místnímu dodavateli na podporu ochrany přírody a volně rostoucích rostlin.

 

UHLÍKOVĚ ÚČINNÁ PŘEPRAVA 

Po výběru dodavatele korku v Portugalsku chtěla jít společnost Lush ještě o krok dál a snížit uhlíkovou stopu výrobku v rámci celého jeho výrobního cyklu, a to zejména v průběhu fáze přepravy. Lush si v roce 2018 objednala plachetnici, která jí v rámci čtyřtýdenní plavby přepravila z Portugalska do Dorsetu tunu soli. Tento velmi tradiční způsob přepravy je stále jedním z nejudržitelnějších, což společnost Lush povzbudilo, aby jej využila v roce 2019 již podruhé. 

 

 

Comments

comments

Vyhledat