Venerologická poradna: Kapavka

MUDr. Přemysl Procházka odpovídá na vaše dotazy, v dalším díle venerologické poradny. Své otázky zasílejte na: protisedi@protisedi.cz s předmětem PORADNA VENEROLOGIE. Neuvádějte žádné osobní údaje, nejlepší je anonymní e-mail.

Otázka:
Dobrý den, rád bych se zeptal na pár věcí ohledně kapavky. Můj přítel, se kterým jsem 2 měsíce spal bez kondomu přišel s tím, že má kapavku.já jsem šel na testy a jsem negativní. Byl na testech v únoru, kde mu řekli, že je v pořádku. od té doby spal se dvěma partnery s kondomem, pouze anální chráněný styk a poté se mnou bez kondomu. Nechápu, co se stalo. Může se kapavka přenášet i jinak? Já jsem mu byl věrný a testy mám v pořádku. Pro jistotu jsem si nechal dělat dva. On ale kapavku má a říká, že mě nepodvedl. Nicméně jsme se rozešli, jelikož nezná příčinu. Můžete mi prosím pomoci?

Odpověď:
Vážený mladý pane, kapavka se přenáší pouze pohlavním stykem..mám na mysli přenos orogenitálně,oroanálně nebo análním stykem.Aby jste si byl 100% jistý, že tuto infekci nemáte, musíte si nechat provést i výtěr z krku a z konečníku. Ale aby to nebylo jednuduché, výsledky mohou být ovlivněné užíváním ATB  až 14dní před provedením vyšetřeních. Ale pokud jste byl na specializovaném venerologickém pracovišti, tak zcela jistě bylo vyšetření provedeno profesionálně.  A pozor! Není nikdy pravidlem, že se musíte při nechráněnném styku s pozitivním partnerem nakazit. Záleží na stavu Vašeho imunitního aparátu. S pozdravem MUDr. Přemysl Procházka

Otázka:
Dobry den. Mam otazku mal som virazku na penisu ktora sa dala lahko vytlacit ako normalna vyrazka ale uz asi 2 tyzdne mam tam cervene a na dotyk citim cosi tvrde uplne male cca 1mm ale ak to postlacam tak uz necitit nic a je to ako koza prikladam aj foto nemam ziadne ine priznaky syfilisu

Odpověď:
Dobrý den vážený pane, dle přiloženého fota se nejspíše jedná po vrchní zánět mazových a potních žlázek v oblasti šourku a těla penisu. Ale pro lepší diagnostiku a samozřejmě i léčbu je třeba, aby jste navštívil spádového venerologa a pokud jste měl v minulosti rizikový sex ( na což se Vás bude pan doktor ptát), tak bude potřeba pro jistotu i nabrat krev na protilátky proti syfilis.
S pozdravem MUDr. Přemysl Procházka

Comments

comments

Vyhledat