DOX | Art 19: Gerhard Richter, Yoko Ono a další přední umělci v DOXu na podporu boje za lidská práva

Yoko Ono: A Piece of Sky [Kus oblohy], 2019, © Art 19 GmbH
Yoko Ono: A Piece of Sky [Kus oblohy], 2019, © Art 19 GmbH

Pražské Centrum současného umění DOX uvádí výstavu Art 19 – Umění ve světle svědomí. Představuje se na ní jedenáct mezinárodně uznávaných umělců.

Gerhard Richter, Yoko Ono, William Kentridge, Emilija a Ilja Kabakovovi, Čiharu Šiota, Šilpa Gupta, Kiki Smithová, Širin Nešatová, Ayşe Erkmenová a Rosemarie Trockelová reagovali na výzvu iniciativy Art 19 a vytvořili unikátní díla na podporu ochrany lidských práv ve světě a činnosti organizace Amnesty International.

Název projektu Art 19 odkazuje na článek 19 Všeobecné deklarace lidských práv: „Každý má právo na svobodu přesvědčení a projevu.“ 

Veřejnost si může díla prohlédnout ve čtyřech světových metropolích, v Berlíně, Ženevě, Paříži, v české premiéře je od 13. prosince představuje Centrum současného umění DOX.

„Schopnost docenit umění stejně jako empatie a svědomí jsou výlučně lidské kvality. V projektu Art 19 se setkává umění s empatií a svědomím. Jeho cílem je podpora ochrany lidských práv a svobod a zároveň projev skutečné lidskosti.“ přibližuje Bill Shipsey, zakladatel Art for Amnesty, spoluzakladatel a generální ředitel Art 19. 

 

O Art 19

Art 19 je iniciativa založená čtyřmi přáteli s celoživotními zkušenostmi v oblasti umění a lidských práv. Tvoří ji Mike Karstens (galerista a tiskař z Münsteru), Burkhard Richter (právník, umělecký poradce a kurátor z Düsseldorfu), Bill Shipsey (zakladatel Art for Amnesty a advokát z Dublinu) a Jochen M. Wilms (podnikatel a producent uměleckých projektů z Berlína). 

Původní myšlenka vzešla ze spolupráce Billa Shipseyho a Jochena M. Wilmse na projektech pro Art for Amnesty, programu organizace Amnesty International, který zapojuje umělce do boje za lidská práva. Následně byli osloveni Mike Karstens a Burkhard Richter, kteří iniciativě přinesli své mimořádné zkušenosti a kontakty na nejvyšší úrovni ve světě současného umění. Mike Karstens spolupracuje s předními světovými umělci po celá desetiletí. Jeho edice jsou zastoupeny ve sbírkách předních světových muzeí a mezi jeho projekty patří spolupráce na dvou projektech Gerharda Richtera: vytvoření okna kolínské katedrály či monumentálního díla Strontium. 

„Uměleckými tisky se zabývám už třicet let. V rámci spolupráce na projektu Art 19 – Box One se sešla díla výjimečných umělců, přičemž každé z nich klade vysoké nároky na technické zpracování,“ podotýká Mike Karstens. 

 

O Amnesty International

Amnesty International se od svého založení v roce 1961 těší podpoře předních světových umělců všech disciplín. Její činnost zahájil anglický advokát Peter Benenson, když pro nedělník Observer napsal článek „Zapomenutí vězni“. V něm požádal čtenáře, ať píšou vládám zemí věznících šest konkrétně jmenovaných vězňů, jimž říkal „vězni svědomí“ – tedy lidé uvěznění za nenásilné vyjádření vlastních názorů či přesvědčení. Během pouhého roku se organizace Amnesty International zformovala v zemích celého světa. Od té doby přerostla v globální hnutí s více než sedmi miliony členů a příznivců bojujících za svět, v němž jsou zaručena lidská práva pro všechny. Organizace je financována členy a příznivci a je nezávislá na jakékoli politické ideologii, ekonomickém zájmu nebo náboženství. 

Umělci všech oborů s Amnesty International spolupracovali od samého počátku – oceňovali a chápali těsné propojení mezi prací, kterou Amnesty vykonává, a jejich vlastní svobodou vyjadřovat se prostřednictvím umění. První umělec, který organizaci podpořil, byl sochař Henry Moore. V následujících desetiletích se připojily další stovky umělců, kteří svými díly přispěli na podporu boje za lidská práva, včetně Pabla Picassa, Joana Miró, Francise Bacona, Alexandera Caldera a Davida Hockneyho. 

Hudebníci začali podporovat Amnesty International v 70. letech. Patří k nim U2, Sting, Joan Baezová, Peter Gabriel, Bruce Springsteen, Adele, Ed Sheeran, Madonna a další. Za Amnesty International se v průběhu let postavili herci jako Meryl Streepová, Robin Williams, George Clooney, Emma Thompsonová, Ewan McGregor a Keira Knightleyová. 

Několik výtvarníků včetně Petra Síse, Fernanda Botera či Sophie Variové přispělo svými malbami na výrobu monumentálních tapiserií, které jsou umístěny na několika letištích po celém světě a které připomínají významné bojovníky za lidská práva. 

Někdejší laureát Nobelovy ceny za literaturu Seamus Heaney podporoval Amnesty International celý život. Jeho báseň Z republiky svědomí, kterou napsal v roce 1985, se stala inspirací pro nejprestižnější lidskoprávní cenu Velvyslanec svědomí. Návštěvníci si ji mohou přečíst přímo ve výstavě.

 

Projekt Art 19 – Box One v dalších metropolích

Berlín | me Collectors Room Berlin / Stiftung Olbricht | do 31. 1. 2020

Ženeva | MAMCO – Musée d’art moderne et contemporain | do 14. 12. 2019

Praha | Centrum současného umění DOX | do 3. 2. 2020

Paříž | Salon D’Honneur Grand Palais | do 14. 12. 2019

 

 

Art 19

Umění ve světle svědomí

13 | 12 | 2019 – 3 | 2 | 2020

 

Výstava vznikla ve spolupráci s Amnesty International Česká republika, Art 19 a Centrem současného umění DOX.

Více informací na art-19.com a www.dox.cz

 

Centrum současného umění DOX

Centrum současného umění DOX vzniklo díky soukromé iniciativě

přestavbou bývalé továrny v pražské čtvrti Holešovice. Jeho posláním

je vytvářet prostředí pro zkoumání, prezentaci a diskuzi o zásadních

společenských tématech, kde vizuální umění, literatura, performing arts

a další disciplíny umožňují kritický přístup k tzv. realitě dnešního světa.

Výstavní plochu více než 3000 m2 doplňuje multifunkční sál DOX+ (kapacita

400 osob), architektonická intervence Vzducholoď Gulliver, kavárna,

knihkupectví a designový obchod.

 

Adresa

Poupětova 1

Praha 7

 

Comments

comments

Vyhledat