Do Olomouce na Art Brut film

Jindřich Vik, foto MUO
Jindřich Vik, foto MUO

Filmový festival Art Brut film představí  na terase Muzea umění čtveřici tvůrců

Devátý ročník nekomerční přehlídky filmů a videosnímků Art Brut film Olomouc, který se věnuje pozoruhodnému fenoménu art brut či outsider art, letos představí čtveřici tvůrců tzv. spontánního umění – Annu Zemánkovou, Jana Šimka, Jana Křížka a Jindřicha Vika. Festival, který se každoročně koná v březnu, bude letos výjimečně 27. srpna od 20 hodin na terase kavárny Muzea umění Olomouc (Denisova 47). 

Jan Šimek, foto MUO

„Hostem festivalu bude režisér Martin Řezníček, který uvede svůj dokumentární film Jan Křížek, sochy a včely,“ upozorňuje pořadatel festivalu Pavel Konečný. Téměř zapomenutý česko-francouzský sochař, malíř, výtvarník a také včelař Jan Křížek tvořil a žil především ve Francii. V roce 1947 vyjel jako čerstvý absolvent Akademie výtvarných umění na studijní pobyt do Francie spolu s manželkou Jiřinou a už se nevrátili. Poetický dokument vypráví především o setkání s vdovou po Janu Křížkovi a o setkání s místy, kde sochař žil a která poznamenal.

Jan Křížek, foto MUO

Kromě toho se zde uskuteční křest nové knihy Hany Babyrádové Permanentní invence. Jedná se o soubor esejisticky formulovaných úvah o podstatě spontánní výtvarné tvorby vyvěrající z nitra umělce. Autorka na toto téma vydala již několik publikací. Tentokrát doplnila své úvahy přepisem korespondence s autorem art brut Jaroslavem Divišem ze Vsetína, jehož se dotazovala na témata související s reflexí autorského přístupu k vytváření výtvarných objektů. „Drobná díla vytvořená pro tuto příležitost právě Jaroslavem Divišem si budou moci odnést návštěvníci domů,“ dodává Pavel Konečný.

foto MUO

Součástí festivalu bude také komentovaná prohlídka výstavy Šero i jas, která je částečně věnována tvorbě art brut. Výstavou v Galerii Muzea moderního umění provedou návštěvníky od 19 hodin autorky výstavy Šárka Belšíková a Anežka Šimková.

Comments

comments

Vyhledat