Prague Burlesque se vrací s obnovenou premiérou představení Supersonic Women

V pátek 18. září proběhne obnovená premiéra představení Supersonic Women souboru Prague Burlesque. Ten se po víc jak půlroční nucené přestávce vrací na scénu divadla Royale Theatre na Vinohradské třídě v Praze. Diváci si mohou těšit na dvanáct účinkujících v unikátní show plné barevných kostýmů, působivého šarmu a rozpustilé atmosféry originální burlesky s víc jak třináctiletou historií.

„Burleska je založená na intenzivních interakcích s diváky. Bylo by proti jejím principům, abychom v době koronakrize streamovali představení přes internet tak, jak jsme si zvykli třeba u hudebních vystoupení,” říká zakladatel Prague Burlesque David Jahn s tím, že jejich divadlo se uzavřelo krátce po vyhlášení nouzového stavu, který vystavil stopku českému kulturnímu životu. Soubor nyní čekají náročné zkoušky a zkraje září pak dvě velké generálky již v kostýmech, s hudbou, osvětlením a nezbytnými rekvizitami.

Představení Supersonic Women je inspirováno skutečným příběhem dvou výjimečných žen, které spolu v padesátých a šedesátých letech sváděly souboj v kokpitech tryskových letadel. Američanka Jacqueline Cochranová bojovala s francouzskou pilotkou Jacqueline Auriolovou o to, která jako první žena na světě překoná rychlost zvuku. „Byl to patnáct let trvající zápas dvou žen, které se nervaly jen jedna s druhou, s rekordy a hranicemi lidských a technických možností, ale také s hranicemi společnosti, s konvencemi, které nařizovaly, na co má žena právo a na co nadání. Obě se musely hodně snažit, aby se vůbec mohly stát pilotkami. Spolu s naší burleskou to vnímám jako fascinující spojení,“ vysvětluje principál Sonny Vargas.

Jako příznačné mu přijde bourání bariér, které ženy svazují a brání jim, aby se prosadily. „Jde o podobné prolamování předsudků, jaké v běžném životě čeká každou umělkyni, když se chce prosadit v burlesce,” upozorňuje Sonny Vargas. Vedle Miss Cool Cat, která je hlavní hvězdou představení, v něm má velký prostor i slavná česká drag queen Hayley the Strange, která prolamuje hranice i na scéně genderové. „Nečekejte našminkovanou transku, jaké vystupují na okresních diskotékách v převleku za Helenu Vondráčkovou. Od těch jsou drag queens, které dnes můžete vidět ve světě, už pár světelných let daleko. Drag queens jsou skuteční umělci. Přesně to se dá říci o Hayley the Strange,“ říká Sonny Vargas.

Diváci se mohou těšit na slavnou Lady Mousellycu či zpěvačku Coca Valente, která pod svým vlastním jménem Kaia Brown vystupuje v mezinárodním hudebním uskupení N.O.H.A. Choreografickou vizi Moniky Nevrlé a Billyho Raynera na podium přenášejí i nezastupitelné burleskní tanečnice Ritzy Dancers a zdánlivé zastavení času v divadle vykouzlí uhrančivý mim Lukáš Vychopeň.

 

Supersonic Women od Prague Burlesque uvidíte v divadle Royal Theatre každý páteční večer počínaje 18. zářím. Lístky můžete koupit v předprodeji na https://goout.net/cs/umelci/prague-burlesque/kajeg/

 

www.pragueburlesque.com

Comments

comments

Vyhledat