Nový portál o českých počinech v době pandemie

ATLAS 21 Natáčení Reportáže Foto Lukáš Socha
ATLAS 21 Natáčení Reportáže Foto Lukáš Socha

Projekt ATLAS21.cz je otevřená platforma, která informuje o nejnovějších technologických řešeních, inovačním potenciálu českých firem a akademické sféry i o celospolečenských aktivitách, které pomáhají v boji proti pandemii COVID-19. Připravuje několik pořadů a chystá se přinášet reportáže, články, živé přenosy a rozhovory s předními odborníky, umělci a akademiky.

 

Svou první reportáž věnuje Atlas 21 tématu zavádění systému „Lůžka On-line“, který vyvinuly CIIRC ČVUT a TRIX Connections, do praxe v nemocnicích Moravskoslezského kraje. Online monitoring lůžek dokáže sledovat obsazenost více kategorií lůžek, od specializovaných a plně vybavených pro nejtěžší pacienty (ARO), tak i standardních lůžek v nemocnicích, až po provizorní lůžka zřízená pro řešení krizové situace mimo nemocniční zařízení. Sleduje zároveň další parametry, jako je jejich konkrétní vybavenost – plicními skenery, kyslíkovým zařízením atd.

 

Vedle praktických informací týkajících se zvládání krizové doby má ATLAS 21 za cíl sdílet zprávy o schopnostech českých lidí, radost, respekt, inspiraci a naději – nejen v době pandemie. ATLAS 21 je dobrovolnický projekt, který vznikl jako občanská iniciativa na akademické půdě ČVUT v Praze.

 

Kreativní a podnikaví lidé jsou páteří české ekonomiky. Je potřeba jim dát prostor a podporu. Jsem také přesvědčen, že Česko disponuje obrovským bohatstvím. Máme tu technologie, odborníky i nápady. Musíme je umět využít pro rozvoj naší společnosti,“ uvádí spoluzakladatel projektu ATLAS 21 Vít Dočkal, vedoucí Projektové kanceláře CIIRC ČVUT, který spoluzakládal a vede univerzitní start-up TRIX Connections.

 

O portálu ATLAS 21

Nezávislý portál ATLAS 21 vznikl v říjnu 2020 v reakci na pandemii COVID-19 a její dopady na situaci v Česku, a to jako občanská iniciativa na akademické půdě ČVUT v Praze. K projektu se stále připojují další spolupracovníci i instituce. Jádro týmu se skládá z několika jednotlivců z různých oborů.

 

“Systém Lůžka On-line je součástí potřebných technologií projednaných Radou pro strategické technologie dle usnesení Vlády ČR,” potvrzuje Robin Čumpelík, koordinátor Inovační strategie České republiky a dodává: “Zároveň se jedná o důkaz inovační kapacity ČR v souladu s Inovační strategií ČR. Lůžka online jsou součástí konceptu systémových řešení pro zvládnutí současné krize ve spolupráci CIIRC ČVUT, Masarykovy univerzity, VŠB-TUO a Univerzity Karlovy.” Právě Univerzita Karlova již na jaře 2020 připravila projekt ARDS Network. Ten je dalším potřebným projektem, který umožňuje systémové zaškolování zdravotnického personálu a zavádění technologií intenzivní péče na příkladu použití ventilátorů a plicních skenerů.

Více na: www.atlas21.cz

Comments

comments

Vyhledat