Film o Helmutu Newtonovi je k vidění online. 11. 2. bude promítán „jako v kině“



Film o provokatérovi a fotografické ikoně
HELMUT NEWTON: NESTOUDNÁ KRÁSA
je k vidění online

“Miluji vulgárnost. Hodně mě přitahuje špatný vkus – je daleko zábavnější než takzvaný dobrý vkus, což je jen standardizovaný způsob vidění věcí. Dobrý vkus je anti-móda, anti-fotografie, anti-dívka, anti-erotika! Vulgárnost je život, zábava, touha, extrémní reakce!” Helmut Newton

Připomeňte si bouřliváka s duší věčného dítěte, fotografa Helmuta Newtona, který by loni na podzim oslavil 100. narozeniny.

Snímek o jeho pestrém životě měl kinopremiéru 17. září, vzhledem k situaci se ale v kamenných kinech dlouho neohřál. „Jako v kině“ si můžete film užít ve čtvrtek 11. 2. bude k vidění na online projekci Moje kino LIVE.

Moje kino LIVE vzniklo v době uzavření kamenných kin kvůli pandemii koronaviru na jejich podporu. Promítání se odehrávají v jeden konkrétní čas, sledovat film díky tomu můžete pozorněji a bez pauz, stejně jako v kině. Kromě projekce samotné je dispozici půl hodiny před a půl hodiny po filmu chat, kde si můžete popovídat s ostatními diváky. Mimo kvalitních filmů uvádí i speciální přednášky a další originální obsahy. Nestíháte čtvrteční online projekci? Film je k vidění také na platformách Aerofilms.cz a DAFilms.cz. 

 

HELMUT NEWTON: NESTOUDNÁ KRÁSA
Pro někoho perverzní a machistický, pro jiného geniální a podvratný. Helmut Newton byl bezpochyby jedním z nejvlivnějších mistrů módní fotografie, uznávaný, obdivovaný i zatracovaný. Jeho snímky žen jsou otevřeně erotické a vyzývavé, přitom elegantní a hravé. V roce 2020 by berlínský rodák a světoběžník oslavil stovku; jeho život ukončila v roce 2004 autonehoda. 

Newton se narodil v roce 1920 v židovské rodině a zažil řadu historických kotrmelců 20. století, které se promítly do jeho díla. 

V intimním dokumentu Gero von Boehma vystupují osobnosti jako Charlotte Rampling, Isabella Rossellini, Hanna Schygulla, Grace Jones, Marianne Faithfull, Claudia Schiffer, Anna Wintour a skládají sugestivní mozaiku života a díla svérázného muže, který se nikdy necítil být umělcem. 

 

VÍCE O FILMU:

Helmut Newton – mladý židovský fotograf – je donucen opustit nacistický Berlín a vydává se do světa: na konci své odyssey se stává mezinárodní hvězdou. Jeho drzé, poutavé fotografie vytvářejí nový, často provokativní obraz ženy, který rezonuje dodnes. Známý spisovatel, novinář a režisér Gero von Boehm vypráví u příležitosti Newonových nedožitých stých narozenin poutavý životní příběh světoznámého fotografa v dokumentu nazvaném HELMUT NEWTON: NESTOUDNÁ KRÁSA, a přináší tak nový, jedinečný pohled na Newtonův hlavní objekt zájmu: zobrazení ženského těla.

 

V 70. letech započal Helmut Newton svou avantgardní fotografií novou epochu. Dosud nikdy nebyly v módních časopisech a módní reklamě ženy zobrazovány podobným způsobem. Newton zachycoval svoje modelky v doprovodu velkých, na pohled agresivních psů, v temných, spoře osvětlených nočních uličkách, s nebezpečnými proprietami jako jsou nože, či v mužském oblečení – stručně řečeno, v rozporu s vžitými společenskými normami.

Jak Newton ovlivnil způsob, jakým se díváme na ženské tělo? Jaký úhel pohledu a skryté touhy nám svou fotografií zprostředkoval? Jsou ženy na jeho fotografiích sexuální objekty nebo subjekty? Jak je Newtonova tvorba vnímána dnes? Poutavý dokument Gero von Boehma nabízí možnost vydat se společně s Helmutem Newtonem a „jeho“ ženami na putování rozličnými obdobími autorova neobyčejného, často dramatického života, a poznat jeho dílo a jeho svět. Máme možnost nahlédnout do Newtonova rozsáhlého fotografického archivu a poznat mnoho aspektů osobnosti tohoto kontroverzního fotografa.

Film přichází právě v době, kdy je pohled umění – výtvarných umělců, fotografů i filmových autorů – na ženské tělo podrobován vnějšímu tlaku. Konkrétní díla jsou označována za „nemorální“. Muzea vedou diskusi, zda mají být taková díla odstraněna z veřejného prostoru. Nastala doba, kdy vkus je diktován zvnějšku? Fotografie Helmuta Newtona existují dál, na pozadí této pozoruhodné a napjaté doby.

Scénář: Gero von Boehm

Režie: Gero von Boehm

Kamera: Sven Jakob-Engelmann

Hrají: Charlotte Rampling, Isabella Rossellini, Hanna Schygulla, Sylvia Gobbel, Grace Jones, Nadja Auermann, Marianne Faithfull, Claudia Schiffer, Anna Wintour, Helmut Newton

Žánr: Dokumentární

Německo, 2020, 89 min

 

 

 

Comments

comments

Vyhledat