R.I.P. Milan Lasica

Michal Maňas, CC BY 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/3.0>, via Wikimedia Commons
Michal Maňas, CC BY 3.0 , via Wikimedia Commons

V neděli zasáhla Slovensko a ČR zpráva o úmrtí oblíbeného slovenského komika Milana Lasici.

Milan Lasica (* 3. února 1940, Zvolen – 18. července 2021, Bratislava)  byl dramatik, spisovatel-prozaik, textař, herec, režisér, moderátor a zpěvák. Podle webu Sme zemřel přímo na jevišti v bratislavském Studiu L+S, kde účinkoval na výročním koncertě s Bratislava Hot Serenaders – ti oslavovali 30. výročí vzniku a 20. výročí spolupráce s Milanem Lasicou. Studio fungovalo na místě bývalé Tatra Revue, kde Milan Lasica vystupoval už od 60. let.

Začínal v divadle (divadelní dramaturgii i vystudoval). Nejprve byl autorem scének pro duo, které tvořil se svým blízkým přítelem Júliem Satinským (ten zemřel v roce 2002).

Podívejte se na rozhlasový rozhovor k jeho loňským osmdesátinám:

 

Později se kromě divadla začal věnovat další tvorbě jako autor i interpret. Často dotahoval ad absurdum běžné situace a zamýšlel se nad jazykem a jeho nuancemi. Dokázal skloubit inteligentní produkci a přístupnost pro běžné publikum.

Vydal šest alb a napsal řadu písničkových textů i pro další interprety. Režíroval několik televizních pořadů.

Vyšlo mu 18 knih, včetně sbírek jeho textů, je autorem čtyř divadelních her. Už od šedesátých let také účinkoval ve filmech – mezi nejznámější snímky, kde se objevil, patří Vážení přátelé, ano, kde ztvárnil hlavní roli, dále Hanele, Výchova dívek v Čechách a Obsluhoval jsem anglického krále.

Milan Lasica v roce 2015, foto Pavol Frešo, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons

 

Na sociálních sítích se během nedělního večera začaly ihned objevovat kondolence a vzpomínky.

Comments

comments

Vyhledat