Rychlost a elegance aneb 3 nejzajímavější vozy Bentley všech dob

Zdroj: Nikolay Tchaouchev, Unsplash
Zdroj: Nikolay Tchaouchev, Unsplash

 

Sběratelská vášeň se často rodí v dětství. Snad každý malý kluk sbíral angličáky a na svou kolekci byl jaksepatří hrdý. Nejzapálenějším nadšencům vydrží jejich vášeň do dospělého věku, nenápadné miniatury autíček však nahradí skvostné modely vozů v životní velikosti. Přečtěte si o 3 pamětihodných modelech značky Bentley napříč historií, které by chtěl vlastnit (téměř) každý sběratel.

 

Bentley Speed 6

V současnosti vozy značky Bentley symbolizují zejména přepych, který si mohou dovolit jen ti nejnáročnější zákazníci. Málokdo však tuší, že v prvních desetiletích své existence prosluly vozy Bentley především svými úctyhodnými výkony na závodištích.

Jedním z nejuznávanějších předchůdců současných vozů stejné značky byl také Bentley Speed 6. Silniční model se mohl pochlubit výkonem až 180 koní, zatímco závodní verze automobilu dosahovala výkonu až 200 koní. 

První modely se objevily na cestách a závodních tratích v roce 1928. Celkem bylo vyrobeno asi 180 exemplářů těchto vozů. V současnosti se jejich cena běžně pohybuje okolo 2,8 milionu dolarů (v přepočtu asi 61,5 milionu korun).

Bentley 8 Litre

Bentley 8 Litre byl posledním modelem, na jehož vzniku se podílel zakladatel automobilky W. O. Bentley. Osmilitrový šestiválec patřil v tehdejší době mezi největší anglické motory vůbec a dosahoval výkonu až 230 koní. S přihlédnutím ke hmotnosti karoserie, která mohla vážit i 2 tuny, se jednalo o vskutku pozoruhodný výkon.

Mezi prvními zájemci o nový model vozu byl i Jack Buchanan, jedna z nejznámějších skotských filmových hvězd té doby. 

Svou chvíli slávy si však Bentley 8 Litre užil jen krátce. Shodou okolností vstoupil do prodeje v roce 1930, tedy v době, kdy Evropu silně zasáhla hospodářská krize a zájem o drahá vozidla prudce poklesl. Jednalo se také o poslední automobil, který byl vyroben předtím, než automobilku odkoupil její letitý konkurent Rolls-Royce. Podle některých odhadů dnes existuje asi 100 vozů tohoto druhu.

Bentley Mark VI

Prototyp luxusního modelu Bentley Mark VI vznikl již před začátkem 2. světové války, na trh byl však uveden až v roce 1946. Jednalo se o první poválečný vůz Bentley, který byl vyroben již pod záštitou značky Rolls-Royce a smontován v továrně v Crewe na území hrabství Cheshire.

Nový model Bentley upoutal pozornost především celoocelovou karoserií a šestiválcovým motorem, který řidiči umožňoval dosáhnout zrychlení z 0 na 100 km/h za 16 sekund. Svého času nejrychlejší 4místný vůz na světě se pravidelně objevoval na titulních stránkách novin a časopisů až do počátku 50. let. S jistými obměnami se vozy Bentley Mark VI vyráběly až do roku 1952.

 

Comments

comments

Vyhledat