V centru Brna bude až do konce prázdnin k vidění výstava Hranice

 

Až do konce srpna si mohou hosté brněnské kavárny a baru Podnik zpříjemnit posezení výstavou obrazů mladé autorky Varvary Skibiny. Prodejní výstava v centru Brna je přístupná všem zdarma.

Tématem výstavy, která bude v Podniku umístěna až do 31. srpna, jsou hranice. V zadní části prostoru je navíc instalován LED pás, který silně evokuje právě téma hranic a nabízí autentický zážitek. „V současnosti mě toto téma oslovuje. Ať už je to spojeno s tím, že jsem cizinka, nebo současnou situací na Ukrajině, hranice mě lákaly vždy. Můj zájem se ale stočil spíš na hranice grafické – linie, hranice ploch, kontrasty mezi barvami, což se aktuálně odráží i v mé tvorbě. Aktuální výstava obrazů nabízí hravé rozjímání s tématem hranic, mezí a okrajů,“ popsala Varvara Skibina, autorka obrazů.

Původně se měly v Podniku objevit obrazy jen velkých formátů, interiér ale autorčiny plány pozměnil. „Původně bylo plánováno 12 velkých obrazů v rozměru metr krát metr. Když jsem přijela na instalaci, zjistilo se, že se některé z děl nevejdou, a muselo se improvizovat. Nakonec je k vidění 11 obrazů ve velikosti 100 x 100 centimetrů, čtyři obrazy ve formátu 40 x 40 centimetrů a čtyři obrazy 30 x 30. Celkem je tedy aktuálně na výstavě 19 obrazů a jeden velkoformátový je v záloze ve skladu,“ uvedla mladá autorka. 

Pokud se hostům některý z obrazů zalíbí, mohou si ho odnést domů. Výstava je totiž prodejní. „Cena sady čtyř menších obrazů se pohybuje kolem pěti tisíc, velkoformátové obrazy stojí 16 tisíc korun,“ doplnila Varvara Skibina.

 

 

VARVARA SKIBINA, instagram, facebook, youtube 

Varvara Skibina se narodila v Moskvě do rodiny umělců, kde také získala vzdělání nejen v oblasti malířství a architektury, ale studovala i technické a humanitní vědy, žurnalistiku a cizí jazyky. Absolvovala studium na katedře obchodní a politické žurnalistiky na Vysoké škole ekonomické v Moskvě. Následně získala vzdělání překladatelky v oboru profesionální komunikace (ruština, angličtina). V roce 2012 opustila svůj dosavadní život, práci producentky a rozhlasové moderátorky a přestěhovala se z Moskvy do České republiky. V současné době dokončuje doktorské studium na Univerzitě Karlově v Praze. Je lingvistkou, překladatelkou a učitelkou. Své umělecké geny dokazuje především v malířství, ale věnuje se také zpěvu a fotografování. Její tvůrčí styl se rozvinul převážně pod vlivem dvou škol — Moskevské architektonické akademie a Stroganovy akademie umění, a vyvinul se v procesu seznamování se současným uměním České republiky, Kanady a USA. Na českém kulturní scéně se poprvé objevila v roce 2019 se sérií kulatých pláten. Začátek kreativní interakce na české scéně a účasti na výstavách nastal v roce 2021 s řadou offline a online výstav a premiérou podcastu Varrika Art Talk a od té doby se její tvůrčí činnost velmi rychle rozvíjí. Nejraději maluje abstrakce a krajiny, ale užívá si i botanické ilustrace a kaligrafii. 

OCENĚNÍ:

  • Zvláštní cena 12. ročníku mezinárodní soutěže „Abstracts”, galerie Light Space & Time Gallery, online, březen 2021
  • Čestné uznání ve 4. ročníku mezinárodní soutěže „Abstract”, galerie Art Room Gallery, online, březen 2021
  • Finalista mezinárodní výstavy „City”, galerie Art Room Gallery, online, květen 2021
  • Finalista mezinárodní výstavy „Colors online art show”, galerie Grey Cube Gallery, online, duben 2021
  • Finalista mezinárodní soutěže „Open”, galerie Art Room Gallery, online, leden–únor 2022

 

Comments

comments

Vyhledat