Cestujte bezpečně s kompresním vybavením 

Milujete cestování, nicméně vás při dlouhých přesunech trápí natékání a bolesti lýtek? Předejděte těžším zdravotním následkům, používejte kompresní vybavení a užijte si cestování v klidu a pohodě.

 

Syndrom turistické třídy

Dlouhé cesty dopravními prostředky mohou přinášet nedostatečnou funkčnost žilního systému. Při sezení se totiž zpomaluje krevní oběh, krev se špatně okysličuje a hromadí se v dolních končetinách. Omezení krevního oběhu zvyšuje srážlivost krve a riziko poškození žilní stěny, což může mít za následek hloubkovou trombózu, tedy vznik krevních sraženin. Pokud se krevní sraženina utrhne a začne putovat po našem těle, dokáže způsobit i smrtelné problémy, jako je plicní embolie, infarkt nebo mozková mrtvice. Tomu však lze ve většině případů velmi účinně předcházet.

 

Jak poznat, že je něco špatně

Mezi typické příznaky počínající trombózy patří jak otékání a rudnutí oblasti kotníků a lýtek, tak například i dýchavičnost, bolesti na hrudi či pocit pálení v končetinách. Pokud vás při delších cestách trápí něco neobvyklého, vždy je vhodné příznaky probrat s odborníkem. Zvýšené opatrnosti dbejte především v případě, že trpíte dlouhodobějšími zdravotními problémy či fyzickými indispozicemi. Ke vzniku trombózy během cestování může značně přispět obezita, problémy s prokrvováním, vyšší srážlivost krve nebo vysoká postava či věk nad 65 let.

 

Komprese pomáhá

Jednou z velmi účinných možností, jak problémům se srážením krve při cestování předcházet, jsou bezesporu profesionální kompresní pomůcky. Ty vyvíjejí na postižené místo odstupňovaný tlak, který se od kotníků směrem k srdci snižuje a podporuje tak cirkulaci a okysličení krve. Mezi vhodnými kompresními pomůckami najdete ponožky, podkolenky, stehenní punčochy, nebo nejrůznější návleky – vyzkoušejte, které z nich vám budou vyhovovat nejlépe.

 

Jak vybrat kompresní punčochy

Pokud se chystáte na delší sedavou cestu, výběr kompresního vybavení určitě nepodceňte. Důležitým kritériem je síla tlaku, kterou ponožka, návlek či punčocha působí. Cestovní punčochy by měly vykazovat sílu komprese zhruba 18 až 21 mm Hg. Materiál musí být příjemný, jemný a přizpůsobený tepelným podmínkám prostředí. Může také obsahovat přidaná vlákna s aktivním uhlím pro neutralizaci zápachu, proti šíření plísní a bakterií. 

 

Důležitý je i správný střih pomůcky, která by neměla nikde škrtit, tlačit, nebo dokonce způsobovat podlitiny a otoky. Pozor na stahující lem pod kolenem, který by vám mohl krevní oběh naopak přiškrcovat. Kompresní ponožky či punčocháče si před koupí vyzkoušejte. Nehleďte pouze na délku chodidla, ale pozornost věnujte i tomu, jak vám sedí kolem lýtka a pod kolenem.

 

Kompresní podkolenky do letadla vám dokážou výrazně zpříjemnit cesty dopravními prostředky, ovšem uleví i při dlouhých hodinách u stolu v kanceláři. Nedejte na ně dopustit.

 

Comments

comments

Vyhledat