Venerologická poradna: antibiotika

Foto Pixabay / Pexels
Foto Pixabay / Pexels

Venerolog MUDr. Procházka odpovídá na další dotazy našich čtenářů v naší anonymní venerologické poradně.

Otázka:

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, kdy mohu na kontrolní vyšetření po užívání antibiotik. Nedošlo k žádnému pohlavnímu styku ani orálnímu, pouze k osahávání. Nicméně se u mě objevila silná pozitivita na chlamydia trachomitas a ureoplasmu. Jsem léčena ATB Doxyhexal a Entiozol – tři týdny. Aktuálně mě již 4 týdny mě hrozně pálí oči a bolí v krku. Je možné, že je to spojené s infekcí?

Chtěla bych se zeptat, kdy po skončení braní atb mohu na kontrolní testy.

Moc děkuji.

Odpověď:

Hezké pozdravy mladá paní,

asi si pleteme pojmy, vy nemáte nález ureaplasmat a chlamýdií z vyšetření z moči či výtěru z děložního čípku ve formě přímého průkazu, ale pouze pozitivní protilátky na antigen chlamýdií a ureaplasmat v odběru krve…Toto vyšetření ale není vůbec průkazné k objasnění této infekce!

Navíc přenos chlamýdií, jak řikáte osaháváním, není možný. K přenosu prostě prostě musíte mít rizikový pohlavní styk, tím mám na mysli i třeba orální nebo anální sex. Pro změnu ureplasmata mohou být normálním nálezem v pochvě u zdravé ženy a nález protilátek nemusí nic znamenat a už vůbec není indikací k léčbě antibiotiky!

To, že Vás bolí v krku a pálí oči můžete přičítat na vrub užívání antibiotik (Doxyhexalu), který vám oslabuje imunitu a vy můžete prodělavat nějakou virozu, která se projevuje právě bolestmi v krku a pálením očí. Na testování na chlamýdie eventuálně ureplasmata se zcela jistě zajděte jen a pouze na spádovou venerologickou ambulanci nejdříve 14 dní od dobrání poslední tablety antibiotik a nechět si prosím provést přímý průkaz těchto infekcí metodou PCR z první porce moči nebo z výtěru z hrdla děložního.

Vše toto a ještě mnohem více o problematice diagnostiky, přenosu a léčby urogenitálních chlamýdií a ureaplasmat se poutavou i poučnou formou dovíte, když si zakoupíte knihu „VENEROLOGIE – 100 otázek a odpovědí, které Vám pomohou nenakazit sebe a své blízké pohlavní chorobou“

Hodně štestí MUDr.  Přemek Procházka
MUDr. Přemysl Procházka odpovídá na vaše dotazy průběžně. Pokud máte také otázku, zašlete ji na: protisedi@protisedi.cz – vždy s předmětem PORADNA VENEROLOGIE. 

Neuvádějte žádné osobní údaje(!), nejlepší je anonymní e-mail.

Comments

comments

Vyhledat