100 let rozhlasového vysílání v Česku!

Právě nyní slavíme velké výročí: 18. května 1923 začalo v Praze pravidelně vysílat rádio.

„Rozhlasové vysílání v Československu začalo za silného větru, prudkého deště a štěkání zvědavého psa. Bylo 18. května 1923, krátce po osmé večer,“ uvádí Český rozhlas. Vysílalo se z půjčeného skautského stanu a nikoli z honosné budovy na Vinohradské třídě, ale z Kbel. Vzhledem k silnému větru a lijavci byla prý atmosféra spíše ustaraná než slavnostní.

Vysílat se začalo ve 20 hodin 15 minut slovy „Halo, haló. Zde radiostanice O. K. P. Kbely u Prahy, prozatímní vysílací stanice Radiojournalu, která vysílá na vlně 1025 metrů zprávy a program,“ přičemž jediný, kdo ho slyšel kromě lidí kolem něj, byli návštěvníci  kina Sanssouci v dnešní Opletalově ulici, kde se nacházel jediný přijímač. Jak lakonicky praví web rozhlasu, „Program trval zhruba hodinu. Jeho záznam neexistuje, tehdy ještě nebylo na co nahrávat“ a dodává, že slovo rozhlas tehdy ještě nikdo neznal. Mimochodem, Češi v tomto vyli vůbec první v kontinentální Evropě, o zhruba rok je předstihla Británie.

Pravidelné televizní vysílání, zajišťované tehdy ještě Československým rozhlasem, pak bylo zahájeno 1. května 1953.

K výročí pořádá rozhlas Den otevřených dveří, a to tuto sobotu od 9 do 16 hodin. Kromě budovy na pražských Vinohradech bude i ve všech regionálních studiích.

 

Historie rozhlasu, respektive rádia, je plná dramatických chvilek, ale publikací o tomto fenoménu, který i při dnešním rozvinutém stavu technologií stále potkává každého z nás skoro denně, není moc. I to byl důvod napsat publikaci Život v éteru, která mapuje začátky soukromého rádiového vysílání v Čechách, první licence a atmosféru kolem porevolučního kvasu, ve kterém se zrodil základ pro spousty nových rádií. I když si i dnes Český rozhlas udržuje svou pozici a  zejména v oblasti mluveného slova je respektovaný, funguje na našem území řada privátních subjektů, a to včetně Radia 1, které to vše kdysi začalo a díky kterému bylo po roce 1990 umožněno vysílat i soukromým subjektům.

Život v éteru vychází letos a právě teď běží na Hithitu kampaň, díky které se vyrobí. Už nyní je jasné, že náklady na tisk a všechny další řemeslné práce jsou pokryty, proto se připravuje audiokniha o Radiu 1 a o fenoménu soukromého rádia u nás i ve světě.

Zájemci si kromě knihy můžou objednat i plakáty, tašky, nebo třeby vymyčšlení osobního playlistu na míru.

https://www.hithit.com/cs/project/11979/probudme-knihu-zivot-v-eteru

 

Comments

comments

Vyhledat