Dolce far niente na Pragovce spojí umělecké žánry

Dolce far niente
23. 8. 2018 / 19.00 – 23.30

V areálu Pragovka, Kolbenova 923/34a 190 00 Praha 9 – Vysočany

http://www.pragovka.com/

https://www.facebook.com/events/655264601504364/

 

Pragovka chce spojit umění napříč žánry, spolu s krásnou lidskou touhou po lenošení. Stačí jen nakráčet a užívat si industriálních kulis z pohodlného křesílka vedle oleandru.

Jádrem všech Dolce far niente jsou výstavy otevřené od 16:00 do pozdních hodin. Aktuálně: Jan Matýsek: Choreografie zápasu; Danica Pištěková: One size fits all a Daniela Klimešová, Susanne Kass, Fredrika Biström: Eroticon.

V případě nepříznivého počasí budou promítání přesunuta do budov na Pragovce.

V areálu je možnost využít občerstvení v Kafe Pragovka a Permanent Beer Fest.

Bude toho spousta. Komentovaná prohlídka výstavy One size fits all s kurátorem Jánem Perneckým proběhne bez jeho přítomnosti prostřednictvím live-streamovaného komentáře, předcházet bude Performance Vojtěcha Žáka, pohrávající si s virtuální realitou. Od půl deváté večer navážeme opět letním kinem, tentokrát věnovaným tématu okupace, filmem Můj neznámý vojín a jako předfilm uvedeme krátký film Fera Feniče s názvem Člověčina. Filmy uvedou režiséři obou filmů- Anna Kryvenko a Fero Fenič. Zároveň budou do pozdních hodin zpřístupněny tři výstavy v Pragovka Gallery a The White Room.

 

program:

19:00 Vojtěch Žák: Performance

19:30 Meet the Curator: Danica Pištěková: One size fits all / live-stream komentovaná prohlídka s kurátorem výstavy Ján Pernecký

20:30 FAMU léto – Letní kino na Pragovce s úvodním slovem režisérů obou filmů:

Fero Fenič: Člověčin, Anna Kryvenko: Můj neznámý vojín

Do noci budou otevřeny výstavy: Jan Matýsek: Choreografie jednoho zápasu; Danica Pištěková: One size fits all a Daniela Klimešová, Susanne Kass, Fredrika Biström: Erotikon

Info:

 

Vojěch Žák: Performance
Přijďte si vyzkoušet, jaké to je dívat se na svět očima druhého. Konečně budete mít pocit, že vám druhý rozumí, ale zároveň budete muset přijmout odpovědnost za jeho navigaci v prostoru. Nasaďte si nikoliv virtuální, ale skutečné brýle a vyzkoušejte si vizuální komunikaci, na které záleží. Novým zážitkem vás provede výtvarník a vývojář Vojtěch Žák. Co si z performance odnesete však bude jen na vás.

 

Danica Pištěková: One size fits all
Pragovka Gallery Rear / 24. 7.-11. 9. 2018 

Představme si svět, kde zapomenuté prostory našich oděvů budou jeho legitimní součástí, kde mezi vstupováním do a oblékáním se už nebude rozdíl. Jaké by to bylo, žít v měkkém prostoru. 
Kurátor: Ján Pernecký

 

Jan Matýsek: Choreografie zápasu 

Pragovka Gallery Entry / 21. 8. – 13. 9. 2018
Choreografie zápasu je studií mužského těla. Je tělo profesionálního sportovce, fotbalisty, opravdu reálné? Není jen digitální informací na televizní obrazovce, pixelem, bakterií kmitající po obrovském stadionu? Jan Matýsek na (mužský) fotbal nahlíží jako na maskulinní iniciaci, přičemž vrchol přechodového rituálu spočívá v momentě výkopu na bránu. Čas se zastavuje, vše se roztéká v nečitelný obraz – přiblížíš se – pot prosakuje skrze obrazovku.
Kurátorka: Barbora Ciprová

Daniela Klimešová, Susanne Kass, Fredrika Biström: Eroticon

The White Room / 21. 8. – 13. 9. 2018
Tři umělkyně se zabývají absurdností sexu prostřednictvím obrazů … a / nebo erotiky každodenních předmětů. Včetně, ale ne výhradně hrají s ošklivostí, krásou, voyeurismem, fetišismem, fantasy a queer aspekty erotického obrazu. Vyrábí objekty, fotografie, koláže a instalace, které mohou být vnímány jako erotické, nebo ne. 


FAMU léto – Můj neznámý vojín & Člověčina

V rámci letního kina na Pragovce budou promítány dva filmy, propojené tématem okupace. Filmy představí jejich autoři, Fero Fenič a Anna Kryvenko.

Můj neznámý vojín / My Unknown Soldier 
(Anna Kryvenko, 2018, 75 min)

Poslali je prý zachránit Československo. To, co tady uviděli na vlastní oči, však někteří neunesli. Dokumentární film režisérky Anny Kryvenko doplněný bohatým archivním materiálem překvapivým způsobem nahlíží události srpnové invaze 1968 z pohledu vojáků, kteří se ocitli nedobrovolně v roli okupantů.

Člověčina
(Fero Fenič, 1974, 13 min)
Rekonstrukce případu z prvních dnů okupace Československa v srpnu 1968, kdy rozvášněný dav na Leninově ulici v Košicích svlékl donaha matku tří dětí a pokusil se ji zlynčovat – přesto, že většina lidí účastnících se lynčování (více než tisíc osob aktivně a přibližně deset tisíc pasivně jako přihlížející) nevěděla, kdo je ta žena a co je důvodem jejího lynčování.

Vstup zdarma!

Comments

comments

Vyhledat