Šary Vary: ozvěny MFF přinesou filmové hity do Prahy a Brna

Nestíháte 58. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, anebo si zoufáte, jakou z překrývajících se projekcí si z nabitého programu vybrat? S klidnou hlavou můžete dorazit do vybraných Aerokin, kde na festival navazují oficiální ozvěny Šary Vary. Letos proběhnou od 8. do 14. července v pražských kinech Aero, Světozor a Přítomnost a v brněnském Scalním letňáku Janáček.

Program přehlídky Šary Vary nabídne jak divácky úspěšné a oceněné festivalové tituly, tak ty méně nápadné, které by přesto neměly uniknout pozornosti. Na výběr bude z široké nabídky českých i zahraničních snímků, některé doplní diskuze s tvůrci. „Letošní program ozvěn jsme složili z rozmanitých filmů ze soutěžních i nesoutěžních sekcí karlovarského festivalu. Do čtyř zapojených svatostánků se můžete vydat na klasiku, jako jsou Proudy lásky režiséra Johna Cassavetese, které budou mít pouze jediné uvedení v Aeru. Ve Světozoru se už tradičně můžete těšit na pondělní večer s oceněným snímkem. V Přítomnosti na vás čekají diskuze s tvůrci filmů Mord a Real. A v brněnském Scalním letňáku nás už druhý rok čekají Šary Vary pod širým nebem,“ doplňuje členka dramaturgického týmu přehlídky a ředitelka kina Přítomnost Anna Lísalová.

Mezi největší zahraniční trháky Ozvěn patří zahajovací film festivalu, westernovka Vigga Mortensena Až na konec světa, kde herec a režisér září společně s Vicky Krieps. Ženskou sílu na Šary Vary vnese v Cannes oceněná hollywoodská satira Coralie Fargeat Substance s ikonami Demi Moore a Margaret Qualley. Femininní bojovnost nechybí ani v křehkých Záblescích naděje indické režisérky Payal Kapadii, která si z Cannes za snímek odnesla rovnou Velkou cenu. Ve střelným prachem vysvalené romanci Zatracená krvavá láska režisérky Rose Glass zas oslní Kristen Stewart. Známé tváře nebudou chybět ani v historicko-futuristické novince Šelma s francouzskou herečkou Léou Seydoux. Nenápadným pokladem v programu je film Levana Akina Mosty pojednávající nejen o generačním střetu v kontextu LGBTQ+ tematiky. „Letošní ozvěny jsou pestré jak žánrově, tak tematicky, takže můžeme nabídnout širokou škálu snímků, které osloví prakticky každého s láskou k festivalovým novinkám,“ doplňuje Lísalová.

Z českých filmů se můžete těšit např. na Vlny, již třetí snímek režiséra Jiřího Mádla. Příběh nenápadného hrdiny na pozadí zásadní historické události oplývá hvězdným obsazením i svěží režií. Do čistě rodinného kruhu zas zavede zabijačkový Mord Adama Martince. V kině Přítomnost se navíc můžete těšit na diskuzi s tvůrci. U rodinných strastí zůstaneme s novinkou Beaty Parkanové Světýlka, která rozpad rodiny sleduje optikou šestileté Amálky. Těžkosti dospívání prožijeme s pubertálním Benem ve šťavnaté loutkárně Kristiny Dufkové Život k sežrání, která byla oceněna na festivalu Annecy Cenou poroty. 

České dokumenty se letos zaměří na umělecký život. Ještě nejsem, kým chci být je otevřená zpověď fotografky Libuše Jarcovjákové a unikátní režijní počin Kláry Tasovské. Od fotografie se přesuneme k hudbě s energickým dokumentem tata_bojs.doc Marka Najbrta o jedné z nejslavnějších českých kapel.

www.saryvary.cz 

Kino Světozor

Kino Aero

Kino Přítomnost

Scalní letňák Janáček

Comments

comments

Vyhledat