Nuselská galerie Poster 44 představuje tvorbu Přemysla Černého

Foto Vojtěch Veškrna
Foto Vojtěch Veškrna

Ve čtvrtek 26. září 2024 v 18:45 odhalí nuselská galerie Poster 44 novou výstavu s názvem STUDIO BUNKR – představí na ní uměleckou tvorbu grafického designéra a ilustrátora Přemysla Černého, bývalého žáka tvůrce filmových plakátů Zdeňka Zieglera. Byť Černého tvorba hýří vtipnými postavami a bizarními situacemi, přes veškerý humor v sobě ukrývá temné spodní proudy. Vystavované printy Černý vytiskl ve spolupráci s tiskárnami 44 Print a Analog Bros, které spadají pod galerii a obchod Poster 44 v nuselské Oldřichově ulici. Prostor kurátorsky vedou Kristina Ambrozová a Jakub Stýblo a tisky Studia Bunkr zde bude opět možné rovnou zakoupit. Studio Bunkr je v tomto roce již druhou výstavou galerie Poster 44 – první se v dubnu stal Inkubátor pomíjivosti neboli prezentace dosud neviděných děl české umělecké dvojice Jiří Franta a David Böhm. Výstava děl Přemysla Černého bude v Poster 44 k vidění přesně jeden měsíc, tj. do soboty 26. října 2024

Proč zrovna bunkr? Za covidu jsem byl doma trochu izolovaný a cítil se jako v bunkru, proto jsem hodně tvořil. A najednou byl kolem jen můj vlastní svět,” říká ilustrátor Černý, v současnosti již také učitel grafického designu na střední škole. 

Sám říká, že miluje experimentovat a tvořit jakési vizuální deníky každodenního života, jeho světlé i temné odstíny, všechny anomálie a absurdní výkyvy. Kombinuje tradiční grafické techniky s expresivní malbou, koláží a kresbou. Baví mě kombinovaná technika, na počátku ale vždy stojí hrubá fyzická kresba, teprvé až poté přijde na řadu scan, digitální štětec a přidávání jednotlivých textur a barev,” říká umělec, jehož vzhledem k jeho studiu mj. výrazně ovlivnila významná plakátová tvorba jeho pedagoga, grafického designéra Zdeňka Zieglera (např. sugestivní československé plakátové verze pro Hitchcockovo Psycho, Spielbergovy Čelisti, Vláčilovu Markétu Lazarovou a celou řadu dalších), včetně již klasické polské plákátové filmové školy 60. a 70. let.   

„Plakát je pro mě základ, od něho jsem se dostal k volnějšímu pojetí malby a ilustrace. Plakát je pro mě dodnes ideální pojítko mezi volným vyjádřením a užitým designem. Je to střed všeho,” zdůrazňuje umělec, jemuž nuselský bunkr Poster 44 vystaví mj. i reprodukované ilustrace z povídkové knihy Výstava chameleonů spisovatele Filipa Mikuše.

Černý tvrdí, že jeho obrazy a printy zase až taková sranda nejsou, vždy se v nich totiž děje něco znepokojivého. Mám rád styl art-brut a cesty umění, které nejsou příliš zatížené konceptem,” přibližuje autor, který prakticky vše kolem sebe bere jako impuls k tvoření – od písma přes fotky a staré náhrobky až po lidi na ulici. 

Návštěvnictvo se tak možná samo pozná v malé galerii Poster 44 v Oldřichově ulici pod mohutným skeletem Nuselského mostu. Prostor funguje od roku 2012 jako renomovaná tiskařská dílna, designový obchod s knihami a plakáty, a nyní i jako galerie s vlastním kurátorským výběrem. Na starosti jej mají grafická designérka Kristina Ambrozová a tiskař Jakub Stýblo.

Foto Vojtěch Veškrna

“Středobodem vesmíru jsou tady naše tiskárny 44 Print a Analog Bros, a samozřejmě umělkyně a umělci, kteří zde tisknou a jejichž práce nás oslovují. Z počátku jsme nabízeli umělecké tisky pouze online, v roce 2023 jsme se ale rozhodli využít opuštěný prostor ve stejném rohovém domě, kde sídlí i naše tiskové studio. Právě tady jsme otevřeli galerii s obchodem,” popisuje spolumajitel Jakub Stýblo vznik prostoru Poster 44, kde si zájemci mohou pořídit mj. díla Vladimira 518, Jakuba Hubálka, Krištofa Kintery, Davida Böhma a Jiřího Franty, Jaromíra 99 a nyní přirozeně i Přemysla Černého alias Studia Bunkr.     

Názvy svých děl Přemysl neřeší, dle svých slov nechce nikomu dávat vodítka a spíše nechává pracovat představivost diváctva. To mu ostatně svědčí i ve zmiňované profesi pedagoga. Učím grafický design a písmo a je to to nejlepší zaměstnání, co mohu mít. Úkoly koncipuji na základě volné tvorby, se studenty máme vzájemný respekt, vždy si dáváme zpětnou vazbu,” říká nadšeně umělec, jehož tvorba vzbuzuje barvité emoce, rozhodně ale pražádné známky bunkrové izolovanosti.    


Poster 44
Studio Bunkr: Tvorba Přemysla Černého
Oldřichova 18, Praha–Nusle, 128 00
Vernisáž: 26. 9. 2024 / 18:45

www.poster44.cz

Comments

comments

Vyhledat