Běžné suroviny jako vločky či česnek se objevují v kontextu superpotravin

Co mají společného ovesné vločky, řepa, vejce a česnek? Jsou to dostupné superpotraviny, které máme běžně doma!
Goji, acai, aloe vera nebo moringa – příklady tzv. superpotravin, které se staly synonymem moderního přístupu ve zdravé výživě. Opravdu se však jedná o perly nutričního světa? Ačkoliv jsou výživové hodnoty řady těchto surovin skutečně zajímavé, velmi často je jejich přínos srovnatelný s běžně dostupnými potravinami, které najdeme v každé domácnosti, a přitom nestojí víc než pár korun. Jaké potraviny jsou tajní superhrdinové našich kuchyní, které z nich nejvíce prospívají střevnímu mikrobiomu a proč jen strava bohatá na superpotraviny nestačí?
Označení připisované potravinám s vysokým obsahem prospěšných látek, jako jsou vitamíny, minerály, antioxidanty nebo také zdravé tuky. Význam superpotravin se ukrývá v překvapivě
blahodárném přínosu pro lidský organismus – podporují správnou funkci imunitního systému, přispívají k lepšímu trávení, snižují zánět a pomáhají regulovat oxidační stres. Jejich hlavní výhodou je vyšší koncentrace klíčových esenciálních látek, a tedy i schopnost poskytnout tělu intenzivnější výživovou podporu v přirozené formě.
Pozor ale! Ne všechny potraviny jsou tak super, jak se na první pohled může zdát. V mnoha případech jde jen o promyšlený marketing s cílem zvýšení ceny a zatraktivnění jinak obyčejné suroviny. Řeč je například o kokosové vodě, jež je sice osvěžující, ale nutričně velmi slabá a její účinky nejsou o moc přínosnější než u obyčejné či minerální vody. Stejný případ jsou i bobule acai, především v práškové formě, či plody goji, u kterých je jejich přínos stále otázkou. Nejenže svými schopnostmi nikterak nepřevyšují například obyčejné borůvky a rybíz, navíc vlivem sušení ztrácí značnou část účinných látek. Také oblíbená matcha nenabízí až tak výrazné benefity, jaké jsou jí často připisovány. Nápoj ze zeleného prášku sice obsahuje důležité antioxidanty, jako je EGCG, který je typickou složkou zelených čajů, jeho účinek se však přehání, a ne každému musí vyhovovat kofeinová složka. Je proto nutné se nad vhodným výběrem konkrétních potravin zamyslet a posoudit, zda skutečně naplňují vše, co slibují. Častokrát jsou totiž běžně dostupné ingredience stejně nebo dokonce více účinné než populární superpotraviny. A jaké to jsou?
Skryté poklady našich spižíren
Není nutné nakupovat ve specializovaných obchodech a prodejnách zaměřených výhradně na „zdravou výživu“, mnohdy stačí jen nahlédnout do lednice či skříňky v kuchyni s běžnými potravinami, které překvapí nabitým složením a vysokým obsahem esenciálních živin. „Vejce jsou skvělým zdrojem kvalitních bílkovin, cholinu a vitamínu D, ovesné vločky zase snižují cholesterol, prospívají trávení a obsahují betaglukany, tedy druh rozpustné vlákniny, jež přispívá k regulaci hladin cukru v krvi. Mezi dostupné superpotraviny patří také mrkev s vysokým obsahem betakarotenu a vlákniny, česnek s antibakteriálními vlastnostmi nebo třeba brokolice, která je zdrojem sulforafanu s protizánětlivými, detoxikačními a antioxidačními účinky,“ vysvětluje Ing. et Ing. Barbora Procházková, Ph.D., jež se mimo jiné podílí i na vývoji genetických testů a analýzách střevního mikrobiomu v Chromozoom. Přínosná jsou také lněná semínka, která nabízejí vysoký obsah omega-3 mastných kyselin, což ocení především vegetariáni a vegani jako vhodnou náhradu za živočišné varianty.
Genetička Procházková také dodává, že pro zajištění mikrobiální rovnováhy ve střevech je vhodné zaměřit se na fermentované potraviny, jako je kimchi, kefír nebo třeba české kysané zelí: „Tyto potraviny pomáhají obnovit rovnováhu mikrobiomu a jsou bohaté na probiotické kultury. Aby však střeva fungovala tak, jak mají, potřebují také vlákninu v různých formách, která slouží jako prebiotikum, tedy potrava pro prospěšné bakterie. Jedná se například o ovesné vločky, luštěniny, lněné semínko, cibuli a česnek. Rovněž nezralý banán díky zastoupení škrobu nabízí vysoký obsah vlákniny či artyčoky, které jsou skvělým zdrojem inulinu, tedy kvalitního prebiotika. Pokud člověka trápí nadýmání, průjem zácpa nebo třeba právě dokončil léčbu antibiotiky, je nasnadě příjem těchto potravin zvýšit, aby co nejrychleji znovu obnovil potřebnou střevní rovnováhu nejen s cílem minimalizace nepříjemných zažívacích potíží, ale i zajištění celkového zdraví. Mikrobiom totiž úzce souvisí s imunitním a nervovým systémem, proto je velmi důležité zaměřit se na jeho celkovou vitalitu. Určitým vodítkem v tomto ohledu může být i střevní testování, které pomáhá identifikovat konkrétní nerovnováhy a umožňuje cílenou podporu. V Chromozoom nabízíme analýzu střevního mikrobiomu, pomocí níž člověk zjistí bakteriální složení svých střev i to, jak efektivně vstřebávají konkrétní esenciální látky.“ Vyjma obecně známých potravin, které jsou pro člověka velmi přínosné, je nutné zmínit také další příklady běžných superpotravin, o jejichž účinku však už většina z nás nemá ani ponětí. Jedná se například o olivy, jež obsahují zdravé tuky a polyfenoly zajišťující buněčnou ochranu, řepu podporující detoxikaci střev a prokrvení, sardinky jako zdroj omega-3 mastných kyselin, vápníku, vitamínu D a kvalitních bílkovin nebo také řasy, které jsou bohaté na jód, antioxidanty a důležité minerály.
Klíčový je balanc a vyváženost!
Žádná potravina či esenciální látka však není spásná a nenahradí správně nastavené denní návyky. Přestože jsou některé potraviny díky vysokému obsahu konkrétních živin přínosnější než jiné, jejich pozitivní účinky mohou být značně omezené až nulové, pokud člověk opomene další klíčové aspekty zdravého životního stylu. Nejdůležitější je tedy celkový přístup, který zahrnuje nejen vyváženou stravu s dostatkem vlákniny, bílkovin, zdravých tuků a mikronutrientů, ale také kvalitní spánek, pravidelný pohyb, který bude v ideálním případě kombinací silového i aerobního tréninku, dostatečnou hydrataci v podobě čisté vody nebo třeba redukci a zvládání stresu. Právě duševní hygiena je pro člověka více než klíčová – záleží na dobrých sociálních vztazích i zdravém vnímání sebe sama. Zapomínat bychom neměli ani na prevenci, ať už v rámci pravidelných kontrol u doktora, včasného řešení potenciálních problémů nebo pozorného naslouchání vlastnímu tělu. Pokud je tedy snahou docílit zdravého životního stylu, nelze se soustředit pouze na stravu složenou z „obyčejných” a „nutričně bohatých” potravin. Jde o komplexní balíček, ve kterém každá jeho složka hraje nezastupitelnou roli.