Design kolem nás: l’Européen
Stropní svítidla v podobě puketů květin zdobí interiér legendární pařížské restaurace l’Européen. I dnes si v jejích autentických prostorách budete připadat jako ve francouzské detektivce ze sedmdesátých let.
Interiér rozlehlé restaurace se stovkami míst má na svědomí všestranný designér Wiatcheslav Vassiliev, známý jako Slavik. Narodil se v roce 1920 v Tallinnu a v devíti letech se s rodiči přestěhoval do Paříže.
Nejdříve studoval medicínu, kterou nedokončil. Později nastoupil na národní školu užitého umění. Svou kariéru začal v padesátých letech jako malíř a divadelní scénograf, zároveň spolupracoval s významnými představiteli starší generace dekoratérů, například s Jacquesem Adnetem. V padesátých letech také začal pracovat jako komerční designér, mj. pro obchodní dům Galeries Lafayette, pro který navrhoval výlohy v podobě eklektických instalací kombinujících modernistické postupy s prvky art deca či secese.
Také se zabýval návrhy reklamních poutačů, grafickým designem, instalacemi výstav a konečně průmyslovým designem, navrhoval prototypy spotřebních výrobků originálních organických forem. Většina z nich se však sériové výroby nikdy nedočkala.
Je to ale právě kombinace mnoha stylů, která definuje vrcholné Slavikovo dílo. Od šedesátých do devadesátých let se zabýval především návrhy interiérů obchodů, restaurací, bister a nočních klubů, ve kterých se setkávaly celebrity i umělci. V eklektickém stylu, který definoval pařížskou gastronomickou kulturu té doby, navrhl Slavik na 400 provozoven restaurací, bister a nočních klubů, z kterých se do dnešních dnů zachovalo jen minimum.
Jedním z interiérů, který stále slouží svému původnímu účelu, je právě restaurace a brasserie l’Européen, kterou najdete hned naproti nádraží Gare de Lyon. Slavik vytvořil interiér restaurace v roce 1979, a od té doby se nezměnil. Všechny interiérové prvky, nábytek i svítidla, včetně květinových lustrů inspirovaných zlatým věkem secese, navrhl Slavik na míru. I přes svou dekadentní tíhu a téměř kýčovitých dekorací, jsou unikátními příklady gastronomické interiérové dekorace sedmdesátých let.
Pokud se v l’Européen při vaší příští návštěvě Paříže zastavíte, celou restauraci si projděte. Objevíte celou řadu skrytých salónků a mnoho pozoruhodných detailů, například i na stále původních toaletách. A nezapomeňte na to hlavní a ochutnejte jejich prvotřídní rybí kuchyni, ústřice nebo klasický entrecôte.