Gastro tip – smetanové recepty

Ricottový nákyp s cuketou_foto: La Formaggeria Gran Moravia
Ricottový nákyp s cuketou_foto: La Formaggeria Gran Moravia

Vyzkoušejte novou čerstvou smetanu s minimálním obsahem tuku 38 %, která dodá vašim pokrmům ještě krémovější chuť! Najdete v prodejnách La Formaggeria Gran Moravia. Cena 39,90 Kč

 

Ricottový nákyp s cuketou 

Suroviny (pro 4 osoby):

350 g ricotty z La Formaggeria Gran Moravia, 150 g smetany z La Formaggeria Gran Moravia, 2 vejce, hrst nastrouhaného sýru Gran Moravia z La Formaggeria Gran Moravia, 1 větší cuketa, máslo z La Formaggeria Gran Moravia, sůl, pepř, rajčatová passata s bazalkou z La Formaggeria Gran Moravia, lžička cukru

Příprava:

Rozmíchejte ricottu se smetanou, vejci a nastrouhaným sýrem. Osolte a opepřete a míchejte, až vznikne hladký krém. Cuketu omyjte, oloupejte, nakrájejte na malé kostičky a vmíchejte do krému. Malé pečicí formičky vymažte máslem a naplňte je do tří čtvrtin krémem. Dejte péct do trouby při 180 stupních na 15 minut, až budou mini nákypy pěkně vyběhlé a lehce nazlátlé. Rajčatovou passatu dejte vařit do kastrůlku spolu s trochou olivového oleje, špetkou soli a cukru. Nákypy vyklepněte z formičky a podávejte spolu s rajčatovou omáčkou.

 

Mrkvový krém s fondue z Taleggia

Suroviny (pro 4-5 osob):

700 g mrkve, 1 snítka řapíkatého celeru, ½ cibule, 1,5 l zeleninového vývaru, extra panenský olivový olej z La Formaggeria Gran Moravia, sůl, pepř, tymián

na fondue:

75 g smetany z La Formaggeria Gran Moravia, 130 g sýru Taleggio z La Formaggeria Gran Moravia

Příprava:

Krém: Na oleji osmahněte najemno nakrájenou cibuli a řapíkatý celer, pak přidejte mrkev nakrájenou na malé kousky a nechte chvíli ovonět. Přidejte tymián a zeleninový vývar, osolte a opepřete. Vařte asi 30 minut a poté tyčovým mixérem rozmixujte v krém. Pokud je krém příliš hustý, nařeďte dalším vývarem. Fondue: sýr Taleggio nakrájejte na kostičky a rozpusťte ho ve smetaně zahřívané na nízkou teplotu. Krém nalijte do talířů a ozdobte ho sýrovým fondue. Podávejte s kostičkami opečeného chleba.

 

Lasagne se salsicciou a mozzarellou

Suroviny (pro 6 osob):

400 g těstovin lasagne z La Formaggeria Gran Moravia, 500 g klobásky salsiccia z La Formaggeria Gran Moravia, 200 g mozzarelly filone z La Formaggeria Gran Moravia, 250 ml smetany z La Formaggeria Gran Moravia, 150 g sýra Gran Moravia z La Formaggeria Gran Moravia, sklenice červeného vína, několik lžic rajčatové omáčky z La Formaggeria Gran Moravia, 1 bobkový list, 1 mrkev, 1 stonek řapíkatého celeru, ½ cibule, 1 stroužek česneku, extra panenský olivový olej z La Formaggeria Gran Moravia, sůl dle potřeby

Příprava:

Mozzarellu filone nakrájejte na tenké plátky. Omyjte stonek celeru a oloupejte mrkev a cibuli, poté vše nakrájejte na kostičky. Zeleninu orestujte na pánvi s troškou oleje, celým stroužkem česneku a bobkovým listem. Potom přidejte nakrájenou salsicciu, nechte ji krátce orestovat a poté podlijte vínem a nechte na prudkém ohni odpařit. Jakmile se víno vypaří, ztlumte žár, přidejte pár lžic rajčatové omáčky, osolte a duste pod pokličkou na mírném žáru, až bude maso uvařené. Vytřete pekáč troškou oleje a začněte vrstvit: na dno rozprostřete lasagne, na ně vrstvu salsicci s několika plátky mozzarelly, přelijte smetanou a posypte strouhaným sýrem Gran Moravia. Přikryjte další vrstvou lasagní a stejným způsobem pokračujte až do vyčerpání surovin. Na poslední vrstvu rozetřete trošku smetany a nasypte zbývající sýr Gran Moravia.  Pečte v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 40 minut, prvních 20 minut zakryté alobalem, poté pečte odkryté.

 

Těstoviny se speckem a gorgonzolou

Suroviny (pro 4 osoby):

350 g krátkých těstovin z La Formaggeria Gran Moravia, 150 g italského specku z La Formaggeria Gran Moravia, 150 g gorgonzoly Brazzale z La Formaggeria Gran Moravia, 200 ml smetany z La Formaggeria Gran Moravia, hrst mandlí nebo pinií, oříšek másla z La Formaggeria Gran Moravia, sůl, pepř

Příprava:

Dejte vařit těstoviny. Mezitím na pánvi nasucho opražte mandle či pinie. Speck nakrájejte na proužky a opečte je na pánvi na rozpuštěném másle dokřupava. Na mírném žáru zahřejte smetanu a dejte do ní rozpustit gorgonzolu nakrájenou na kostičky. Uvařené těstoviny smíchejte s krémovou omáčkou, na talíři posypte křupavým speckem a opraženými mandlemi/piniemi.

 

 

Smetanu i další ingredience pro přípravu těchto receptů seženete v prodejnách La Formaggeria Gran Moravia. www.laformaggeria.com Dobrou chuť.

Comments

comments

Vyhledat