Jak se jí v Umbrii?
Pes, který jedl lanýže je milá publikace o jídle a cestování. Autorka, Američanka Suzanne Carreiro, už ve své domovině publikovala články o jídle v médiích, ale teď se rozhodne napsat kulinární cestopis. Odjede do Itálie, usadí se v Umbrii, o které se stran jídla mnoho dosud nepsalo, a zkoumá místní recepty.
A výsledek je fajn, byť ne dechberoucí. Sbírka receptů z různých částí regionu a drobných vyprávění o všedním životě v Umbrii je užitečná už i jako jistý archiv: Mnohé recepty jsou rodiné a autorka zmiňuje jejich různé variace. Naučí nás, jak se kupují některé klíčové suroviny, obohatí nás o italská slovíčka a samozřejmě zláká k vaření. Píše s respektem k místním tradicím a příjemnou zvídavostí.
Pokud jste četli cokoli od Petera Maylea a čekáte cosi podobně strhujícího a vtipného, mohli byste být trošičku zklamáni: Mayle je, co se týče stylu a schopnosti strhnout čtenáře, o mnoho dál, při četbě jeho knih i životě a jídle v Provenci máte chuť okamžitě se tam rozjet a druhý den si půjdete koupit aspoň něco francouzského. Suzanne Carreiro je milá, pečlivá a vlídná, ale chybí jí ta jiskra, která z knihy udělá zážitek. Její příběhy jsou trochu klopotné, stylu jako by scházel švih, ale přesto je fajn si Psa aspoň prolistovat: Nezboří historii světové literatury, avšak přispívá k dědictví kulinární kultury.
Suzanne Carreiro: Pes, který jedl lanýže
Argo, 2018
Prodává např. Kosmas